TJUVLYSSNING: CORRODED – DEFCON ZERO (TRACK BY TRACK, 3-13 april)

Långfredagen den 14 april är det äntligen dags för Corroded att släppa sitt nya album DEFCON ZERO. Inget passar bättre än att släppa ett nytt hårdrocksalbum på årets ”Svartaste dag”. Det har nästan gått fem år sedan deras förra release, State of Disgrace, nu är fansens och kvartetten från Ånge väntan över.

Annons 

 

Helhetsmässigt så tar det nya materialet på DEFCON ZERO oss tillbaka till Corrodeds riktigt hårda, ursinniga och karga hårdrockssound. Inga tveksamheter, utan pang på bara, som en riktig käftsmäll.

Mellan den 3–13 april kommer Rockbladet göra det möjligt för er alla att tjuvlyssna på DEFCON ZERO’s samtliga låtar. Klockan 09.00 med start den 3 april, kommer du få provlyssna på en ny låt varje dag ända fram till skivan släpps den 14 april.

DEFCON ZERO – TRACK BY TRACK (SNIPPETS)

11. Rust And Nail

Avslutningsspåret, Rust And Nail, har en lugn rockig inledning som skiftar över i ett av plattans tyngsta riff-mangel. Man får lite känsla av Alice In Chains bitvis. Skönt groove i övergången till refrängen. Refrängen blir kanske lite tam i jämförelse, men den funkar ändå bra. Det blir en bra kontrast dem emellan. En värdig avslutning på ett riktigt bra album.

10. Feel Fine

Feel Fine är en riktig feel good-låt. Skön energi som sätter igång head-bang-nerven i nacken. Inga konstigheter, rak och tydlig Corroded-hårdrock som har allt inklusive ett bra solo. Det bara att sätta sig i passagerarsätet och åka med.

9. DRF

Varför slösa på bläcket på en låttitel? Låt musiken tala sitt tydliga språk. Tunga, högoktaniga thrash-riffs under versen som går över i rakt tung-gung i refrängen. Härlig dynamik och stor energi i övergångarna som får låten att ha en tydlig riktning.

8. Burn It To The Ground

Efter en smäktande ballad är det dags att skruva upp tempot. Det gungar skönt om den här raka hårdrocksdängan och refrängen kommer eka stort på 4Sound Stage på Sweden Rock i sommar, var så säker.

7. A Note To Me

Det är kul att Corroded vidhåller en ballad-tradition många andra hårdrocksband haft från forna tider. A Not To Me är ett finstämt spår med stor dynamik. Jens får briljera med sin fulla röstbredd och visa att det inte bara finns ett band från Ånge som kan skriva ballader. Textmässigt handlar den om när livet känns svårt och din omgivning börja tappa hoppet på att du ska lyckas kravla dig ur din eget skit. Det märks att de lagt ned mycket tid på det otroligt fina arrangemanget. Ståpälsvarning!!

6. Day Of Judgement

Att släppa dagens spår, Day of judgement känns både helt rätt med samtidigt olustigt dagen efter terrorismen slog till mitt i Stockholms hjärta igår. Melodin och riffen känns går helt i Corroded-stil, får samma feeling som i den klassiska Robinson-låten Time And Again.

5. Vessels Of Hate

Ytterligare ett bra exempel på en tight och kompakt hårdrockslåt som leds av kapellmästare Westin, riktigt maffig refräng. Sticket en bit in efter halva låten hugger tag i mig som lyssnare och kastar mig rakt in i refräng fylld av hat från skeppspirater.

4. Fall Of A Nation

Albumets första singel har redan blivit en klassiker och blivit en publikfavorit under deras konserter. Titeln på låten är högst aktuell, frågan är om Jens är en spågubbe med tanke på att låten skrevs för över fem år sen?

3. Retract And Disconnect

Känner en stark connection med Anthrax låt Among The Living under introt, därefter kommer ett kraftigt distat muller med ett skönt groove. Återigen slår det mig vilken fena Jens är på att skriva bra refränger som passar hans röst perfekt.

2. Gun And A Bullet

Bomblarm och dubbeltramp-trummor tillsammans med taktfasta gitarriff, likt en matta av skott från en Kalashnikov, inleder Gun And A Bullet. Den är kort och gott stöpt ur en klassisk låtform signerad Corroded. Påminner mycket om deras välspelade låtar som Age Of Rage, More Than You Can Chew och I Am The God.

1. Carry My Bones

Första låten på DEFCON ZERO, tillika andra singeln, har ett intro med en stor dos av klassisk thrash. Texten är skriven av ingen mindre än Anders Fridén från In Flames. Versens inledning har samma spröda känsliga röstläge som Anders har i låten Paralyzed från Siren Charms. Frågan är om Jens och hans mannar har gjort detta med flit, eller om det bara var en tillfällighet. Det passar otroligt bra emot de tunga gitarr-riffen. Kunde inte börja bättre.

———

Bandet har oförtrutet turnerat land och rike runt, fansbasen har stadigt ökat mycket på grund av deras stora passion för liveframträdande. De drar mer eller mindre fulla hus oavsett vilken stad de kommer till. Nu har de nytt skivkontrakt med Despotz Records och  med deras hjälp ska de nu erövra världen.

Och när du väl bestämt dig att du inte kan vara utan ett fysiskt exemplar av antingen CD- eller VINYL-skivan, så kan du klicka dig vidare här för att förbeställa ditt eget ex. Eller varför inte köpa något av deras limiterade Deluxe-paket.

VIDEOFAKTA:
CREDITS
Directed and Edited by Mathias Blom 
Produced by The Happy Creative 
Assistant Emil Andersson

 

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
BANDBILD: Mathias Blom  /  The Happy Creative 
BAND: Corroded
AKTUELLA MED: Defcon Zero / Förbeställ skivan via Despotz webshop
RELEASEFEST: John Scott i Stockholm kl 21.00 den 14 april / Facebook Event
SKIVBOLAG
: Despotz Records
RELEASEDATUM: 2017-04-14

 

BANDFAKTA – CORRODED

MEDLEMMAR
Jens Westin: sång, gitarr
Tomas Andersson: gitarr
Bjarne Elvsgård: bas
Per Soläng: trummor

DISKOGRAFI:
Eleven Shades of Black (2009)
Exit to Transfer (2010)
State of Disgrace (2012)
Defcon Zero (2017)

HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

corroded-bandbild-2017-mattias-blom-1

Relaterade artiklar