Turbojugend – Drenched in Beer blir ett minne eller en minneslucka för livet

Med närmare 2000 chapters världen över, är Turbojugend en av världens största fanbaserade organisationer. Även om den största delen av medlemmarna finns i Europa, så finns det Turbojugends från djupaste Asien till Afrika och Amerika. Rockbladet har träffat Stockholms representanter för en intervju om deras egen festival, Drenched in Beer.

– Precis som alla tuffa klubbar har alla chapters lokala anknytningar och förhållningsregler. Från början var Turbojugend en fanclub för Turbonegro, ett norskt dödspunkband, men har under åren utvecklats till något mycket större anser Markus "Dickfish" Langenoja, president i Turbojugend Stockolm. 

Hans vicepresident, Kalle "Max Fartin" Roxner, berättar att det som gör Turbojugend så unika, är att man inte bara betalar för sitt medlemskap eller får ett medlemskort som i många andra fanklubbar. Istället så får man när man blivit medlem köpa en Kutte (jeansjacka), för att visa sin tillhörighet till familjen. Som president har Markus och även Niclas"Tryman" Tönnfält, som är president för Turbojugend Märsta det yttersta ansvaret för hur deras chapters beter sig. Det innebär även att dom måste lösa problem ifall att det uppstår, något alla håller med om är ovanligt. I Sverige har det funnits aktiva chapters i över 14 år, men grunden till Turbojugend lades för 25 år sedan i Oslo och Hamburg. Alla chapters är olika och styrs på lite olika sätt, enligt Niclas är det upp till varje president hur man vill styra sitt chapter. 

-Men i grund och botten finns det lite regler som alla håller sig till. Alla ska accepteras och om du ska bli medlem får du inte vara rasist eller homofob och du ska så klart gilla Turbonegro. Det handlar väldigt mycket om att göra saker bättre, själv brukar jag beskriva upplevelsen att gå med i ett chapter som att komma till en familj, berättar Markus.

Han har själv varit ute på något dem kallar Death Punk Tourism, vilket innebär att man reser till andra städer och länder för att träffa andra Turbojugends. Stoppen på vägen var bland annat Sydamerika, Nordamerika, Australien, detta utöver en tågluff i Europa och en vecka i Sarajevo med presidenten i det chaptret. 

– Man har knutit många starka band genom åren, sedan finns det så klart dom som man har en speciell relation till. Men du kan rätt och slätt köpa en flygbiljett och åka vart som helst i världen, det kommer alltid finnas någon som kan visa dig runt, ge dig en sängplats eller tar med dig på en fest. När ett chapter röstar in eller accepterar en ny medlem, så får den personen ett speciellt namn, ett så kallat Warrior Name. Du väljer antingen ditt namn själv, eller blir tilldelad det, och när ditt chapter accepterat dig som medlem, då får du beställa din jacka, berättar Kalle.

Allt är handgjort av Turbojugends i Mexiko och jackorna broderas i USA, detta för att Levis som tidigare sponsrade bandet drog tillbaka sin sponsring samma år som bandet la ner. Precis som på andra jackor man kan se på andra musikfans, så består Kalles Kutte av olika tygmärken. Märkena får medlemmarna ofta via byteshandel på Turbojugendfester.

– Vi brukar ta med sig lite märken som har koppling till våra chapters till festerna och träffar du någon du gillar, så byter man märken med varandra. Vi ser det som ett tecken på vänskap, berättar Kalle.

I klubben är både yrkesspannet, men också åldern varierande, där finns allt från vaktmästare till läkare. På frågan vem som är deras äldsta medlem kommer namnen Herbert (Turbojugends Gudfader) och Pappa Hårdrock upp. Den senare är Kalles svärfar, eftersom att han alltid är ute och röjer, så blev han inröstad i Turbojugend Stockholm som hedersmedlem. Det finns även en familj med i organisationen, vars barn varit med sedan dom var små och som nu också har blivit medlemmar. 

-Jag känner personligen barnen lika bra som deras föräldrar, vilket slår ner en åldersbarriär som annars finns i samhället. Alla som har gått med har gjort det för att dom vill träffa vänner eller hitta en familj. Hela poängen med detta är att få möjligheten till att vara social och hänga med på olika saker. Samtidigt som vi kan öppna upp oss för varandra och få hjälp när vi behöver, berättar Markus.

Han fortsätter berätta om när han gick igenom en depression, så hjälpte det honom att prata med vännerna inom klubben. Många andra gått igenom samma sak och varit öppna med det, och det finns en stor tilltro till många medlemmar. Även om det var bandet Turbonegro som förde dom samman, så blir det oftast så att Turbojugend tar över. Varje år den 26 december håller Turbojugend Stockholm i festen Kutte Homecoming, som firade fem-årsjubileum förra året. 

– Förra året flög två amerikanare hit och året dessförinnan kom dom även från Singapore. Vi har många olika sammankomster, en tjej i vårt chapter startade en grej gällande pizza. Det går ut på att alla ska bjuda in sitt chapter till deras favoritpizzeria, den typen av sammankomster håller vi på med mycket. Men tanken med Drenched In Beer är väl att utveckla Turbojugendavtrycket i Sverige. I Hamburg arrangeras till exempel vår officiella årsfest, som varar i en vecka på Reeperbahn, Oslo chaptern har Bloodbath i september, som är den officiella Norgefesten och Helsingfors chaptern arrangerar Valentine Darkness, berättar Kalle. 

 Han fortsätter med att för två år sedan när Valentine Darkness ägde rum, fick alla besökare dra ett namn ur en hatt och sedan var det ens valentine för resten av helgen, oberoende av kön. 

-Bland medlemmarna finns det mycket respekt och öppenhet, vi ställer upp för varandra. När jag var nere i Holland på Speedfest för två år sedan, så däckade jag och vaknade upp i ett läkartält. När jag vaknade upp, berättade läkare att allt var bra med mig och beskrev dom som släpat dit mig, så jag gick ut för att leta upp killarna som hjälpte mig dit och tackade dom. Om du befinner dig på världsträffen i Hamburg, så är det sällan du går hem ensam. Inte bara för att man vill ha sällskap för natten, utan för att det är säkrare om ni är flera. Oavsett om det är någon du träffat förut eller inte, så tar vi alltid hand om varandra, bär du en Kutte och behöver hjälp så finns den alltid nära till hands, anser Kalle. 

Anledningen till varför jag träffar killarna för en intervju är för att visa vilka Turbojugend är, och tvätta bort deras stämpel som gäng, men också för att dom engagerar sig i livescenen. 

– Många chapters arrangerar sina egna fester, men vi ville ta det ett steg längre och arrangera en festival tillsammans med alla chapters i Sverige. Och därför grundade vi Drenched in Beer-festivalen, som äger rum mellan den 28 och 29 april. Det kommer även arrangeras en förfest på torsdagen och efterfest på söndagen, förmodligen också en efterefter-fest på måndagen, berättar Björn "VoyeurBoy" Pettersson

Eftersom att Kalle känner en kille som bokar band på Kraken, anser han det vara den perfekta lokalen för deras event. Redan nu har 200 jugendmedlemmar köpt biljetter och även några som inte är en del av fanklubben. Eventet är till för alla, samtidigt som det är ett sätt för Turbojugend att visa vilka dom är och göra reklam för Kraken Sthlm.

– Något som är bland det första folk utifrån ser är ett tufft gäng med jackor, för mig blir det bara löjligt eftersom vi är långt ifrån tuffa. Fem minuter efter att dom börjat snacka med oss, då röjer vi oftast tillsammans och har riktigt kul. Eventet är till för alla, både jugendmedlemmar, men också för rockare och punkare som vill se bra livemusik och uppleva en riktig fest, berättar Markus med ett skratt. 

Enligt Kalle är en Turbojugendfest precis allt man kan önska, och frågar mig vad min önskning till festen är, samtidigt som han lovar att fixa det. Utan att tveka lägger jag in en begäran om ett visst band från Finland, varav han sekunder efter sjunger introt på en av deras låtar.

– Om du kommer, så lovar jag att mitt band spelar en cover med det bandet, säger Kalle med ett skratt.

Tankarna kring eventet är många och killarna har svårt att beskriva känslorna som uppstår. Enligt dom är det något som måste upplevas och eftersom att personer från Tyskland, Finland och även Mexiko redan bokat biljetter, finns det ingen tvekan om att succén är ett faktum. 

– Våra fester är av den sorten att dom aldrig spårar ut på ett negativt sätt, det är aldrig bråk eftersom vi alla är happy drunks. Stämningen kommer att vara på topp och vi välkomnar alla till att festa med oss och vi kommer ta väl hand om er. När du väl är på plats, så ryck tag i valfri Turbojugend, oavsett om du vill ha en kompis att dricka öl med eller känner att du behöver glitter eller läppstift. Det kommer även att finnas både sjukvårdare och vakter på plats, allt för att folk ska känna sig trygga, berättar Markus. 

Kalle beskriver tankarna kring en Turbojugendfest som både omfattande och omfamnande. Niclas version däremot skapar stora skratt.

– Se på det som en släktfest, fast utan bråk och med en chans att hitta en familj som du känner dig hemma med. Något som vi verkligen gillar är att träffa nya människor, alltid när vi varit ute och krökat eller på en spelning så byter vi nummer med folk som gillar att umgås med oss. Och lyckas vi förmedla det genom en festival, då har vi lyckats.

Planeringen av eventet påbörjades redan i september och eftersom killarna saknas sponsorer, är dom beroende utav goodwill. 

– Det ekonomiska är vårt största problem då vi från början inte hade någon grund för den biten. Helt ärligt så satte vi oss bara ner och frågade vad vi kan göra, sedan har kostnaderna skjutit i höjden.  Men eftersom att både tröjor och kondomer kommer finnas till försäljning utöver det faktum att vi har bokat band som vi verkligen tror på, så hoppas vi att det ordnar sig. Vi kommer definitivt att ha en bättre planerad budget till nästa år, berättar Kalle.

Från början var planen att det skulle vara en fest för 200 besökare, nu har det ökat och killarna satsar på att ha minst 500 personer där. 

-Vi sköt oss själva lite i nacken med att boka sex av elva band redan i början. Nu i efterhand har jag och Felix, som inte är här just nu, fått många förfrågningar från band som vill spela. Jag hade gärna bokat flera av dom, men det finns ingen plats. Men det är en lärdom i sig, att inte vara så snabba med allt, berättar Kalle.

– Man måste starta någonstans och eftersom det inte finns någon handbok, så har vi lärt oss mycket. Det kommer finnas många överraskningar och vi hoppas att så många som möjligt vill komma och festa med oss. Jag lovar er att det blir ett minne för livet, hälsar Markus.

 
Info om Drenched In Beer
 
Band som uppträder är följande:
Conflict (UK), The Dogs (NO), The Dahmers, Trubbel, Deadheads, Besserbitch, The Kendolls, VCPS, Zero Zero, Doojiman & The Exploders och Lyckliga Gatan.
 
DRENCHED IN BEER         BILJETTER 
 
Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foton: Privata (Kalle Roxner/Bene Voll​)

Relaterade artiklar