Wolfheart – TYHJYSS kunde varit mer berörande

Översatt från finska till svenska betyder Tyhjyss tomhet, något som talar starkt emot albumets innehåll. Finska Wolfheart har en bra förmåga, likt många andra band från Finland att få melodierna perfekt balanserade, dock räcker det inte för att få TYHJYSS ska nå hela vägen fram.

Annons 

 

Shores Of The Lake Simpele inleds med mörka, akustiska toner från en elgitarr. I bakgrunden hörs en nostalgisk nyans av mungiga som skapar basliknande toner. Hela melodin är avslappnande och lugn, nästan meditativ. Någonstans mitt i hörs en orgels toner klinkas fram, men lugnet varar inte länge och den mjuka gitarren förvandlas till något mycket hårdare och trummornas krigaraktiga takter färgar resten. Även hopen av upphetsade röster som viskas fram får sin stund i rampljuset. Boneyard som är albumets andra spår är lika ödesmättat det, här härskar medeltidens mörker utan chans till benådning. Gitarrerna spelas på ett helt nytt sätt, nästan som när man försöker prata under vatten och ett monsters vrål hörs plötsligt, men varar kort. Sången som är på gränslandet till vanlig och growl håller en jämn nivå och smälter så bra in i instrumenten att man inte märker övergångarna från sång till instrument. World On Fire påbörjas med mycket snabbare och mer hoppfulla riff, även om cymbalerna används lite väl flitigt och låter som rasslande mynt, stör det inte mer än att lyssnaren kan fortsätta höra vidare. Det snabba tempot fortsätter rakt igenom och det är inte svårt att föreställa sig hur trumpinnarna viner över trumsetet, förmodligen i en hysterisk fart som skulle skapa yrsel om fokus låg på det under en livespelning. Basens tongångar hörs genomgående och återkommande, genomskärande gitarriff snärtas fram. The Flood har ett lugnare intro, tillsammans med gitarren som sakta och lugnt följer trummornas entoniga takter flyter man sakta iväg. Alla influenser och skepnader som en faktisk flod kan ta, visar sig i detta spåret. Instrumenten är sammankopplade på ett behagligt sätt. Under en stund, när flöjtens vinande hörs som en vind genom löven i trädens krona och möts av mästerliga gitarrsolon är det ett vackert spår, men i takt med att trummor och sång ökar i styrka, förstörs spåret lite. Hårdheten är lite för brutal för att sammansvetsas med sammetsmjuka toner. 

Om det var otydligt innan en genomlyssning av Tyhjyss är gjort av finska bandet Wolfheart, så försvinner den ganska snabbt. Präglat av melodiska inslag som våra nordiska grannar är mästare på att frambringa, är Tyhjyss genomgående bestående utav finnarnas sätt att se på musik. Balansen är hårfin och allt från sång till text och takt till ton, är finslipat för att komma så nära perfektion som är möjligt. Detta utan att för den delen förstöra den instrumentala variationen. Men sången är alldeles för förutsägbar och saknar känsla, det är nästan som att höra samma sak om och om igen, det som lyfter är melodiernas trådar som knyts fast på precis rätt ställen. Under lyssningen försvinner sången dessutom bort och ersätts endast av det instrumentala, vilket i sig framförs bra, men med rätt tonart på sången och lite mer vågade utblandning av olika nivåer, så hade albumet definitivt varit mer berörande

BETYG: RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: EOLFHEART
ALBUM: TYHJYSS
RELEASEDATUM: 2017-03-03
SKIVBOLAG: Spinefarm Records
BÄSTA LÅTEN: The Flood

LÅTLISTA – TYHJYSS

1. Shores of the Lake Simpele
2. Boneyard
3. World on Fire
4. The Flood
5. The Rift
6. Call of the Winter
7. Dead White
8. Tyhjyys

BANDFAKTA – WOLFHEART

MEDLEMMAR
Tuomas Saukkonen
-Guitar, Vocals
Mika Lammassaar – Lead guitar
Joonas Kauppinen – Drums
Lauri Silvonen – Bass, backing vocals.

DISCOGRAPHY
Winterborn
– 2013
Shadow World – 2015
TYHJYSS – 2017

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM YOUTUBE

Relaterade artiklar