Bonafide – Flames

Inledande spåret Flames startar med ett glättigt Good Afternoon, för att sedan mynna ut i en hesare version av Twisted Sister. Det vill säga om dom hade influenser ifrån country och rock från dom tidigare åren.

Låtens namn är passande, eftersom texten allt eftersom ökas av instrumentens slingrande flammor. Nog för att det vid första genomlyssningen kan uppfattas som ett rätt så spretigt spår, är det ändå en lättsam rytm att hänga med i, mycket tack vare att trummornas hjärtslag hörs klart och tydligt som guidande linjer. Lekfulla gitarrer ökar groovet och verkar nästan utmana både sångare och resterande instrument, på ett retsamt sätt. Smoke & Fire är en riktig stampa-takten låt, inga större överraskningar, utan helt enkelt en väldigt skön åktur genom musiken. Rösten håller en fin ton och trummorna smyger sig fram emellanåt i bakgrunden, men vassast är gitarrens först återhållsamma riff, som sedan ökar sin genomslagskraft och vässar sig igenom. Basen är dragkraften som ger ett speciellt djup, uppbackningen det resulterar i är vaggande snyggt. Instrumenten sjunger sin egen vers, vars fysiska form färgar av sig fint på rösten och skapar om än stora konstraster, ett sound som är mer än behagligt att luta sig mot. 

Bottle of Jack är den låt som fastnar först och snabbast av alla spåren, den ökända och ikoniska drycken som förknippas med många rockstjärnor kunde inte gjorts mer rättvisa. Varje textrad är som att den bärnstensfärgade drycken förvandlas till bokstäver, istället för vätska. Trummorna slår som isbitar i ett glas och trycker upp takterna, som den bittra eftersmaken. Gitarrens riff är mycket mörkare och hårdare, influensen från basen är stark och det kan endast liknas vid diamanter som faller ner från skyn och landar på biltaken. Den kvinnliga rösten är full med genomslagskraft och respekt, samspelet med den hesare och nästan lite skrikigt manliga rösten är fylld med kontraster som smälts samman och får en genomgående länk mellan sig. Som lyssnare följer man varje takt och ton som en liten vilsen hundvalp, det är tryggt och man vet att oavsett vad, så kommer man fram. Like It Now är ytterligare ett bevis på Bonafides förmåga att forma rytmerna så att dom nästan når en nivå av perfektion, men det som är så underbart är deras sätt att skita i det. Istället låter dom det smutsiga finnas kvar och färga låtarna, små bitar av musikernas personligheter sipprar igenom då och då, vilket i sin tur skapar en viss närvaro. Det är lätt att höra exakt på vilken del av trumsetet som slagen hamnar på och hur resterande instrument får sina färger genom det. Liveversionen är något som man ser fram emot efter lyssningen, då gunget förhoppningsvis är ännu större och ger låten liv på riktigt. Avslutande Under Your Spell är en lugnare version av Bonafides alster, melodierna är mer framträdande och får sitt utrymme av en takt som lägger sig i bakgrunden. Dess närvaro är fortfarande glödhet, men samtidigt så lämnas melodierna nästan orörda. Röstens raspigt är mer sensuell och på gränsen till outhärdlig att lyssna till. Utan tvekan är det en kärlekslåt som gett den oförstörbara kärleken fysisk form. Tonerna höjs och sänks precis vid gränsen till vad som är max och försvinner retsamt iväg, för att komma tillbaka. En het lek, som avslutas alldeles för snabbt.

Flames är ett välgjort album som är lätt att följa med i, spåren har bra variation utan att överdriva sina övergångar. Men jag saknar fler överraskningar och lite mer färg från musikerna individuellt. Även om där finns ett skönt och tryggt gung, som stundtals får sig en liten knuff och låtarna är rytmiska, vilket återkommande resulterar i att vänster ben får sin egen vilja och rör sig i trummornas takter, så hade en lite gnutta råhet inte skadat. Tavlan som målats upp av dom talangfulla musikerna i Bonafide är riktigt vacker, färgerna har blandats med en noggrannhet som endast år av erfarenhet kan resultera i. Men viljan att ge skäl för sitt namn lyser igenom och hade dom tagit ett litet steg tillbaka, då hade albumet varit brännhet. Flammorna finns där, men dom måste bränna till lite mer.

BETYG: RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@hotmail.se)
BAND: Bonafide
ALBUM: Back in Flames
RELEASEDATUM: 2017-02-24
SKIVBOLAG: Off Yer Rocka Recordings
BÄSTA LÅTEN: Under Your Spell

LÅTLISTA – Flames

1. Back In Flames
2. Smoke & Fire
3. Power Down
4. Bottle Of Jack
5. Written In Stone
6. Like It Now
7. Keep A Safe Distance
8. Gotta Go
9. Flipside Groovin
10. Under Your Spell

BANDFAKTA – Bonafide

MEDLEMMAR

Pontus Snibb – Vocals & Guitar
Anders Rosell – Guitar
Martin Ekelund – Bass
Niklas Matsson – Drums

DISCOGRAPHY
Bonafide – 2007 
Something's Dripping – 2009
Ultimate Rebel – 2012
Bombo – 2013 
Denim Devils – 2015 
Flames – 2017

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar