Corroded – “Man kompromissar inte i musik”

Efter fem års flitigt turnérande med senaste plattan är det under långfredagen dags för nästa release och CORRODED är laddade till tusen. – Nu ska vi ut och spela överallt, säger frontmannen Jens Westin. 

När Jens Westin ringer upp börjar han nästan omedelbart att skratta och berättar att han till en början slog "1715" (den tid då vi bestämt att talas vid)  istället för att slå riktnumret 070. 

– Vad är det här för jävla nummer tänkte jag först men sen när jag insåg att jag tänkte fel blev det genast mer logiskt, säger Jens med ett smittande skratt och ursäktar sig för att han är lite trött. 

Han verkar genast bli mer vaken när han börjar berätta om nya skivan "Defcon Zero" som Corroded släpper under långfredagen. De senaste åren har varit intensiva för Corroded, med mycket turnérande samt byte av skivbolag. "Defcon Zero" har egentligen varit färdig i cirka tre år men releasen har skjutits upp just på grund av skivbolagsbytet som medförde olika tekniska detaljer att ta hänsyn till. 

– Därför känns det extra bra att äntligen släppa plattan nu, helt kanon! 

I och med att plattan redan varit klar under en längre period har bandet redan vid flera tillfällen spelat flera låtar live och märkt av ett positivt mottagande ifrån publiken. Jens Westin berättar att det dock kan finnas skillnader mellan spåren på skiva och live på scenen. Exempelvis har de använt sig av ett piano under inspelningen, något som de inte använder live. 

–  Att bära grejer är det tråkigaste med att turnéra och ett piano är jävligt tungt och tar plats. Vi kan ju inte plötsligt komma och säga "Vi skiter i trummorna så tyvärr Per, du stannar hemma för vi ska ha plats för pianot!", säger Jens och skrattar gott igen. 

corroded-jens-westin-rb5ar-mattias-nilsson

På frågan vad mer som faller bort i studioversioner svarar han: "Tja, allsångspartier till exempel tycker jag låter riktigt trist på skiva, det blir ju bara tyst då (skratt)". 

Corroded har inför fredagens relase provat på ett lite annorlunda koncept. Nämligen att dag för dag fram till släppet släppa en låt från plattan, och göra den tillgänglig för allmänheten att lyssna på. Jens säger att han inte riktigt minns hur den idén kom till men förklarar att bandet har märkt av ett stort intresse från fansen varje dag som en ny låt kommit ut senaste veckan. 

– Vi skulle absolut kunna köra på det här konceptet fler gånger. Nu hade vi redan ett litet försprång i och med att vi spelat flera låtar live redan men suget har funnits där hela tiden och fansen har gett oss positiv respons och bett oss att släppa nästa låt direkt. 

Efter terrordådet i centrala Stockholm kändes det däremot tungt, avslöjar Jens. Han berättar att det fördes en diskussion angående lämpligheten att släppa ett nytt spår dagen efter attacken och att tankarna befann sig på annat håll. Bandet beslöt sig dock för att släppa låten och releasefesten under långfredagen kommer att äga rum som planerat. 

– Vi kan inte ge efter för då vinner de som gör såna här fruktansvärda dåd. Det är viktigt att vi som människor fortsätter och att vi står starka och inte låter terrorism diktera villkoren, säger Jens med allvarlig röst. 

Relasefesten kommer således att genomföras och efteråt väntar först några strö-gig i maj och sedan en lång turné under sommaren där bland annat spelning på Sweden Rock ingår. Under hösten är sedan målet att åka ut på Europa-turné. 

– Som jag sa förut är det riktigt "töligt" att bära grejer. Tungt och eländigt haha. Men på den biten får man bita ihop och inse att det är en del av jobbet och att få möta upp sin publik och spela för dem är värt allt slit bakom kulisserna. Våra fans är fantastiska, säger Jens med värme i rösten.

På frågan om hur han ser på skivans mottagande så förklarar han att man aldrig kan förvänta sig att alla kommer vara nöjda och att det viktigaste är att komponera musik som man själv tycker är bra och att man tar ställning till sin egen vision. 

– Jag tror det är något fel om alla är nöjda. Det ska finnas fans som tycker det här är vår bästa skiva hittills men ska också finnas fans som tycker förra eller förrförra var bäst. Man kompromissar inte i musik.Vi gör det vi tycker är bra och om andra också tycker det är bra så är det kanon.

Jens Westin avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare: Vi ses snart! Vi spelar jämt och hoppas på att få möta er alla där ute. Och ha plånboken med er för vi har massa feta greja med oss som vi säljer", varpå han bryter ut i sitt smittande skratt igen. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BILD: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se), taget på Rockbladet 5-års-fest för ungefär ett år sedan
INTERVJU: Jens Westin / Corroded
AKTUELLA MED: Nytt album "Defcon Zero" som släpps den 14 april 2017 via Despotz Records

 

BANDFAKTA – CORRODED

MEDLEMMAR
Jens Westin: sång, gitarr
Tomas Andersson: gitarr
Bjarne Elvsgård: bas
Per Soläng: trummor

DISKOGRAFI:
Eleven Shades of Black (2009)
Exit to Transfer (2010)
State of Disgrace (2012)
Defcon Zero (2017)

HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

corroded-bandbild-2017-mattias-blom-1

Relaterade artiklar