Emperor Of Sand – fulla fläktar med Mastodon i högform

Återigen är ett av metalvärldens mest enastående band i framfart. Trenden med starka släpp fortsätter för Mastodon med det nya verket Emperor Of Sand. Ett konceptuellt album som slår slag återigen och cementerar bandet som en fin representant för modern metal.

Annons 

 

Mastodon är en synonym för intrikata och storslagna riff som slår en rakt i det allra heligaste med en redig smäll. Detta kryddat med det unika att ha tre vokalister som alla framhäver en del av bandets versatila sound. Efter en lång karriär har vi nått nästa anhalt som är albumet Emperor Of Sand.

Detta korkas upp med en redig "blast from the past" när strukturen av öppningsspåret Sultans Curse för tankarna till den fenomenala kompositionen Divinations från Crack the Skye. Vi leds senare in i singeln och radiovänliga Show Yourself som ger en nick till föregångaren Once More Around the Sun's aningen mer catchy låtskriveri. Fäst vid refrängen, förundras en över trumslagaren Brann Dailor's underskattade stämma. Likt den sötaste honungen sipprar den in i lyssnarens öron och värmer en på insidan.

Desto mer bandet progresserar album efter album får Brann Dailor tämligen mer utrymme än föregående alster, vilket visar på uppfinningsrikedom och är ett välkommet beslut i bandets numer "städade" image. Detta solidifieras i monsterverket Steambreather. Ett riff som kan vara ett av de mest "erotiska" riffen inom modern metal får beblandas med Brann's stämma. Bandet upprätthåller sitt ökända tunga gitarrtuggande med psykedeliska vibbar och gitarrgeniet Brent Hind's stämma i sticket sätter ton inför det rättighetsmärkta solot i sann Mastodon-anda. Inte att förgäta heller är hur "frontmannen" Troy Sanders röst har utvecklats över tid och åldrats likt en fin whisky. Förutom sina klassiska Tarzan-vrål har hans rensång på det lagt till ännu en ny dimension i bandets sound.

Lyssnaren hör klart och tydligt hänvisningar till bandets tidigare verk men även bandets influenser som Kyuss hörs väldigt tydligt. Att det ska tagit så lång tid för bandet att göra ett konceptalbum baserat på öknens hårda klimat är förbryllande, men inte helt oväntat. Mastodon har alltid tagit upp tämligen seriösa teman maskerade under episka berättelser (bara att läsa berättelsen till Crack the Skye och försök få den att låta vettig berättad i andra hand) men aldrig lika solklart som Emperor Of Sand.

Temat albumet utforskar är mortalitet och hur en ska kunna hantera känslan av att vara värn om hur döden kryper närmre. Främst ligger koncentrationen på cancer och hur en ska hantera det meddelandet (Show Yourself, känns som ett solklart exempel, med ett första försök med att förstå det i ett chockartat tillstånd).

Att ta ett sådant allvarligt tema och lägga över sin ikoniska stämma, lyckas Mastodon lämna en i ett häpnat tillstånd. Återigen lyckas kvartetten leverera ett album utan dess like och solidifierar sig som en av metalvärldens giganter. Det kvittar om lyssnaren uppfattar galen rytmik från Remission, det tunga riffandet från Crack the Skye eller melodiken från Once More Around the Sun. Detta album lyser lika glasklart som tidigare släpp i bandets katalog.

 

RB-Betyg-9_10SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
BAND: Mastodon
ALBUM: Emperor of Sand
SKIVBOLAG: Reprise Records
RELEASEDATUM: 2017-03-31
BÄSTA LÅT: Steambreather
FÖR FANS AV: Kyuss, Opeth, Queens of the Stone Age, King Crimson, Pink Floyd

 

BANDFAKTA – MASTODON

MEDLEMMAR
Brann Dailor – Drums and Vocals
Brent Hinds – Guitar and Vocals 
Bill Kelliher – Guitar
Troy Sanders – Bass and Vocals

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

Relaterade artiklar