Liv Sin redo att stå på egna ben

För rockpubliken är hon ett välbekant ansikte från Sister Sin. Nu är det dags för Liv Jagrell, eller Liv Sin som hon kallar sig, att stå på egna ben. 28 april släpper hon sitt debutalbum, FOLLOW ME, i samband med Göteborgs rockfest.  
– Det kommer bli ösigt, säger Liv Sin.

En 14-årig Liv Jagrell som hade växt upp i en musikalisk familj, börjat spela gitarr och funnit kärleken till hårdrocken via Nirvana och Courtney Love skulle äntligen få börja spela i ett band. Något som hon länge hade fantiserat om. Det blev dock inte riktigt som hon hade tänkt sig till en början. Att som tjej spela i ett band ansågs vara töntigt och flera av killarna i skolan hade skrattat åt Liv och hennes kompisar. De lär dock inte skratta längre. Strax före midnatt ikväll kommer nämligen Liv ställa sig på scen som soloartist, under  artistnamnet Liv Sin och för första gången spela upp sitt nya egna material.

Tack vare tiden som frontfigur i bandet Sister Sin (som lade ner 2015) är hon vid det här laget van vid att stå längst fram vid scenkanten och har turnérat med band som Motörhead och Arch Enemy.  

– Om jag ser på min musikkarriär ur ett vida perspektiv så har jag faktiskt fått gjort allt jag drömmer om. Släppt skivor, turnérat och spelat i flera olika länder. Så långt tror väl aldrig direkt någon att man ska ta sig i början, säger Liv.

Idag känner sig Liv respekterad och hon säger sig se att fler och fler kvinnor kliver fram i rockbranschen och visar upp sina musikaliska talanger. Till en början upplevde hon dock att hon fick kämpa lite extra för att få genomslag just för att hon är kvinna.

 – Innan Sister Sin fick sitt erkännande fanns det folk som undrade varför vi skulle hålla på och sätta en tjej som frontfigur i bandet. Det finns såklart fortfarande de som, ibland omedvetet, är extra kritiska mot ett band där en tjej sjunger men det är inte alls som det var 2003 när Sister Sin slog igenom. Branschen växer och det blir fler och fler kvinnor som kommer fram och slår igenom i det som många ser som en mansdominerad bransch. Den största skillnaden nu mellan kvinnliga och manliga bandmedlemmar är att kvinnor kan få kommentarer om utseendet i högre grad än vad en man får. Det hörs sällan kommentarer om vad en manlig gitarrist har på sig eller att han gått upp i vikt. Jag tycker dock det blir mindre av det snacket också och det fortsätter som sagt komma fram coola och musikaliska kvinnor, förklarar Liv.

Även om det på pappret är Liv själv som nu släpper sitt debutalbum "Follow Me" så vill hon framhålla att det fortfarande känns som hon är en del av ett band. Hon förklarar att de bandmedlemmar hon har med sig varit lika delaktiga i arbetet med nya plattan som hon själv och att alla blivit tajta och knutit band till varandra. Arbetet med nya skivan var en lång process och Liv fick gå igenom både skrivkramp och stress.

 – Det är jobbigt att få ur sig en hel skiva. Vi hade börjat jobba lite smått innan sommaren och när vi kom tillbaka till studion i augusti hade vi två låtar klara men på albumet skulle vi ha 12. Det var intensivt arbete i studion under flera månader och ett tag var jag tveksam till om vi skulle klara det. Därför var det en sjuk lättnad när vi hade resultatet i januari. Nu hoppas jag bara att publiken ger skivan en chans och inte jämför den för mycket med Sister Sin.

Liv berättar att hon är svag för festivaler och tycker att festivalgig är de roligaste. Och festivalgig, bland annat på Gefle Metal är precis vad som väntar under sommaren.   

–  Många av låtarna på den nya skivan är mörka och aggressiva med politiska texter. Musiken är den största plattformen till att få ut budskap på. Därför hoppas jag att alla som kommer på konserterna i sommar lyssnat in sig på musiken och headbangar ut sin ilska ordentligt, säger Liv med ett skratt.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Liv Sin
AKTUELL MED: Follow Me (debutalbum som soloartist)
SKIVBOLAG: Despotz Records
RELEASEDATUM: 2017-04-28
LIKNANDE ARTISTER: Arch Enemy, Pantera, Rob Zombie, Children of Bodom

FAKTA – LIV SIN

BANDMEDLEMMAR
Liv Jagrell
Patrick Ankermark
Per Bjelovuk
Chris Bertzell
Tommie Winther

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar