Midway – Ett band med starka budskap

Midway är en musikalisk trio som vågar stå upp för sina medmänniskor och är inte rädda för att säga vad dom tycker. Idag den sjunde april släpper dom musikvideon till Cut It Deeper, en låt med ett starkt budskap som berör oss alla.

Annons 

 

– Anledningen till varför vi har vårt bandnamn på Facebook, är till att börja med grundat på mitt namn som är ganska svårt. Sedan kallas min pappa Leaf också, vilket gör det till en rolig grej att föra vidare, berättar sångaren Leaf.

Dock är det bara trummisen Thomssons pappa som är musiker, men enligt honom själv tar alla på olika sätt efter sina fäder. Det är också i hans pappas replokal som bandet började spela tillsammans, men idag har dom en egen i Stockholm. Musik för Midways medlemmar är en bra väg för dom att gå, detta för att få fram sina egna åsikter med mer genomslag.

– Det är enklare att få fram meningar genom musik, då får innebörden en annan kraft än om det bara sägs i ord. Samtidigt så är det lättare att säga vad man egentligen tycker och tänker om vissa saker, som när det händer något i samhället, anser Drillen, basist i Midway.

I början skrev Leaf mest låtar för skojs skull. Men när han sedan insåg att det även går att göra skillnad, genom att få människor mer intresserad av andras åsikter utvecklades skrivandet.

– Jag kan beröra någon på ett djupare sätt, eftersom att instrumenten talar ett språk och sången ett annat så kan man få ut grundmeningen på två olika sätt. En sak som vi reagerar starkt på är att sexuellt ofredande av kvinnor har ökat och även hemska händelser lyfts fram i media på ett annat sätt, vilket berör oss. Cut It Deeper är vårt sätt att smälla det i ansiktet på dom som är så otroligt korkade och tror det är okej att ge sig på tjejer på det sättet. För att verkligen kunna lyfta fram problemet så har vi även valt att göra en musikvideo till låten, musiken är tragisk och har ett tragiskt slut, men det är också verkligheten idag, säger Leaf.

Det går inte att undgå ilskan och frustrationen i rösten när diskussionen om Cut It Deeper äger rum. Alla tre medlemmarna ser nästan uppgivna ut, som om känslorna i låten plötsligt fick mänsklig närvaro.

– Budskapet är svårt att förklara för dom som inte vill lyssna, men samtidigt måste det negativa i deras beteende lyftas fram. Alldeles för många av dom som gör sjuka saker mot folk, förstår inte det själva. Du kan gå fram till en person och säga att det är fel, men om självförtroendet är på den nivån som det kan vara, då bryr dom sig inte. Därför har vi bestämt oss för att ta fram en stark video, texten är i sig väldigt stark, men genom att förstärka det så hoppas vi kunna få folk att öppna ögonen och se allt det hemska som händer runt om kring oss, anser Thomsson.

Men det är inte bara människorna som förstör för andra som Midway vill nå ut till, även dom som finns runt om kring önskar dom kunna involvera. Detta för att förändringen som behöver ske, inte kommer kunna genomföras på egen hand. Och just förändringar är en faktor som är återkommande när det kommer till Midway som band. På gott och ont är vi varandras närmsta vänner. Den positiva aspekten av det hela, är att vi inte bara lär oss av varandra när det kommer till utvecklingen inom musiken, utan även andra delar. Alla har ett driv, fast att se till Leaf eller Drillen utvecklas och ta sin talang till nya nivåer, det får mig att vilja göra samma sak, även personligt, berättar Thomsson.

Ett bevis på hur nära killarna står varandra, är det faktum att dom utan att kommunicera genom ord, la till en ton på ett ackord i Cut It Deeper och på så sätt förändrade låten.

– Alla kände att det var något som saknades, vilket visade sig vara ett ackord och en ton i refrängen. Vi provade massor med nya saker, men när den tonen kom, så förstod alla att det var just den som hade saknats. Men visst kan vi vara ärliga med att själva är vi ganska blinda när det gäller den personliga utvecklingen. Jag som person är extremt självkritisk, men tycker samtidigt det är viktigt att man måste berömma varandra och visa större respekt, inte bara för oss utan även för musiken, anser Leaf.

Drillen berättar att för honom känns det som dom lärt känna varandra på ett djupare plan, inte bara musikaliskt.

– När insikten om att jag arbetar med bra musiker så blev det mer seriöst och inte bara ett projekt. Midway vill inte bli ett band i mängden och motståndet mot att släppa ett överproducerat album är starkt. Allt material på albumet Low Life, är inspelat live för att åhöraren ska kunna ta del av soundet på riktigt. Så som vi låter på skivan är precis som det är live. Low Life blev mycket bättre producerat än tidigare album tack vare att allt spelades in live, på något sätt gör det så ärligheten är mer närvarande. Nu när vi är en trio så är det mindre prestigefyllt än vad det var med fyra medlemmar och det går att förmedla saker på ett annat sätt, för oss handlar det om mer än att skriva en cool låt, anser Drillen.

Low Life spelades in på åtta månader i samma studio som Crashdiet spelade in sitt album, Savageplayground i. Något som Midway tar med sig från den erfarenheten är många råd och tips, men vilka det är håller bandet för sig själva.

– Styrkan med att vara en trio är att musiken blir tajtare och att kontrollen över instrumenten är bättre. Tidigare så var jag bara sångaren, men saknade gitarren och även om det innebär att jag inte är lika fri och kan springa runt på scenen som förut, så har låtskrivandet blivit mycket bättre. Gitarr är något jag har spelat länge, men inte på samma nivå, nu handlar det mycket om att parera tryckandet på pedalerna med sjungandet. Så det är mycket kvar för mig att lära, men inspirationen är återkommande i form av människor runt om kring mig, berättar Leaf.

Även om Midway inte alltid får det att gå ihop ekonomiskt, så fortsätter dom ändå ta sig framåt på olika sätt. Turnén utomlands bekostades av deras egna pengar och med två bokade gig i England drog dom ut på vägarna.

– Vi fick spelningarna i England genom en bokare, det var en tidning som hade recenserat plattan och vi tog kontakt med honom där igenom. Sedan åkte vi till Tyskland och frågade runt på olika ställen om vi fick spela där. Några gånger stod vi också på gatan och hade show, berättar Drillen med ett skratt.

Queenside är inte bara Midways skivbolag, utan även deras management. Från början bestod bolaget utav två producenter som utvecklade konceptet och signade Midway.

– Otto och Linda som driver Queenside är som två extra medlemmar i bandet, vi har arbetat tillsammans sedan dag ett. Deras feedback är väldigt viktig för oss och erfarenheten dom tillför är utvecklande för vår musik, anser Leaf.

En sak som brukar vara viktig för att band att ha, är en setlist. Finns ingen sådan kan det påverka ett helt uppträdande, det vill säga om man inte är Midway.

– Vi har som standard att inte använda oss av setlist, för den skapas på ett naturligt sätt i replokalen. För oss skulle det mer fungera som en mental spärr, om det fanns ett schema som måste följas rakt upp och ner. Nackdelen är väl att ibland så glöms vissa låtar bort, men det vägs upp av att det är roligare när man kör helt fritt berättar Leaf.

– Rock för mig är när man sätter eller ställer sig med varsitt instrument och bara kör. Det som spelas är vad bandet känner, så personligen anser jag att rockbilden är uppbyggd av att man gör precis det som bandet vill. Skillnaden när det gäller livespelningar är att det måste vara lite mer uppstyrt, men inte mer än så, anser Thomsson.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foton:
Albert Häggblom

Relaterade artiklar