Stay Metal- En tidsresa från rockens storhetstid i bokformat

STAY METAL – En tidsresa från rockens storhetstid från en något rubbad persons perspektiv och moderna inputs från en mobbad tonåring. Det skulle kunna ha varit en förutsägbar historia, men det som läsaren erbjuds i Stay Metal är underhållning och en skruvad bild av musikvärlden.

"Året är 1986 och livet leker”, så inleds introduktionen av huvudpersonen Kenny ”Metal” Bladqvist som enligt sig själv är en av världens bästa trummisar. Och det är också hans förvridna syn på sitt i verkligheten katastrofala trumspel som utgör en del av bokens mest underhållande delar. När sedan bokens andra huvudkaraktär, mobboffret Lancelot Wiik gör entre, stiger intresset och boken skapar ett beroende så starkt, att den inte ens går att lägga ifrån sig på jobbet. Efter varje bladvändning så vill man veta mer, hur det kommer att gå och vad för slags galen historia ska Metal bjuda på härnäst, något som bidrar till många skratt. Det tar mig två dagar att läsa boken från början till slut och när avslutet kommer, då är det som att skiljas från en kär gammal vän. Blandningen av pratspråket och engelsk slang samt dom texter som utgör själva podden, är så väl framtagna och balanserade att dom smälter samman fint.

stay-metal-jack-daniels

Sättet som Håkan Mattsson och Stefan Hellström skrivit på är experimentellt och fräscht, en rockande och udda stil som sticker ut från mängden, precis som huvudkaraktärerna. Deras sätt att skildra Kenny på är mer än äkta, så pass verkligt att jag lätt kan peka ut tio personer med samma utseende. Det vill säga tills beskrivningen av hans faktiska utseende kommer. Som texten på bokens baksida säger, normer och fördomar kolliderar verkligen och generationernas klyftor lyfts fram på ett levande sätt. Exakt hur stor makt sociala medier har idag, det kommer nog aldrig kunna mätas upp, men boken är ett väldigt bra exempel på hur det både kan vara en fördel, men också en nackdel. Balansen mellan dåtid och nutid samt berättelserna som ger en inblick i dom olika karaktärernas sätt att vara och tänka är klockren. Spänningen ökar vid varje hopp från den ena till den andra och oväntade vändningar, tas vilket gör det ännu svårare att lägga ifrån sig boken. Lancelot är en person som förvånar och man undrar till en början vad för slags lång resa som hans moral tagit, men ju mer förklaringar man får desto klarare blir bilden av den unge mannen. Ett par kapitel in i boken presenteras läsaren för Ninni Wallin och Calle Severinson Special Insight, återigen två karaktärer som skulle kunna representera större delen av branschens giriga vargar som gärna skor sig på andras framgång och tar åt sig äran. Samtidigt som dom blottas in på bara skinnet byggs deras plastiga ytor upp gång på gång, jag tycker synd om dom, samtidigt som jag skyr dom som pesten. Boken är rent ut sagt fantastisk, uppbyggd på genuinitet och ärlighet, är den utan tvekan något som skulle kunna bli en fantastisk uppföljare i både bokform, men även som film. Något jag starkt hoppas på då detta alster är något utöver det vanliga och en fortsättning är mer än på sin plats. Hellström och Mattsson sitter på en ren guldgruva och hoppet om att dom forsätter underhålla och skapa samma tillflykt med sina texter, som musiken dom skildrar i boken ökar med varje bokstav. Stay Metal är som bok svår att beskriva i ord, det finns för många bra delar i den som vid en ingående beskrivning skulle avslöja allt.

En skildring av en brokig resa där människor vars öden sammanflätas genom något så enkelt, som ett samtal mellan en man med stora och onåbara drömmar och en ung man som inte hör hemma någonstans. Generationernas klyftor minskas ner och en förståelse väcks, drömmar är något man ska se realistiskt på, samtidigt som man aldrig ska sluta jaga dom.

Året är 2016 (2017) och livet leker.

 

RB-Betyg-10_10SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BOKRECENSION: Stay Metal
FÖRFATTARE: Håkan Mattsson, Stefan Hellström
UTGIVNINGSDATUM: 2017-03-31
FÖRLAG: Recito Förlag​ – Köp ditt exemplar via t.ex. ADLIBRIS.

stay-metal-hakan-mattsson

Relaterade artiklar