The Amazons – Vi tänker absolut ofta på att vi är i ett riktigt rockband nu

Trots att dom till större delen befunnit sig under radarn, har The Amazons lyckats kamma hem platser på listor som frontar dom mest lovande artisterna. För killarna som kommer ursprungligen kommer från den lilla staden Reading, har rockstjärnedrömmen precis tagit fart rejält.
 
The Amazons grundades för ungefär tre år sedan och har på rekordkort tid hamnat på listor som BBC´S Sound of 2017 och MTV´s Brand New 2017, utan marknadsföringen kan tilläggas nått stora framgångar. Har ni använt er av black magic (svartkonst)?
 
– Haha nej, men på tal om låten, Black Magic, så är det en ganska bitter låt. Den tolkar situationen som uppstår när du är tillsammans med någon och den andra personen vill avsluta relationen. Om man bara skriver om hur perfekt och bra allt är, så blir det bara tråkigt. Samtidigt så är inte allt dömt att misslyckas, men det som gör oss mindre perfekta och saker som går fel, är intressanta ur ett kreativt perspektiv. Alla gör inte som manuset säger och det var min syn på kärlek under den tiden, nu är den annorlunda, tills det händer igen vill säga. Men åter till frågan, vi har helt enkelt gjort som alla andra och turnerat mycket, skrivit och spelat in under radarn. Sedan när vi byggt upp vår fanbase i England och släppte två singlar så smälte vi lite hjärtan och upptäcktes så att säga, anser Matt Thomson, sångare och gitarrist.
 
– Det var inte så att vi satte oss ner och hade ett möte för hur vi skulle marknadsföra musiken, det bara hände. Sedan har vi absolut fått riktigt bra hjälp av från att synas på olika listor, som BBC och MTV. Jag tror personligen att skivbolag gillar att backa upp band som gör saker på ett enkelt sätt och följer traditionerna, istället för att ta genvägar, tycker Elliot Briggs, basist.
 
För en del kan snabb framgång vara destruktiv och inte hjälpsam. Känner ni att det har förändrat er som personer?
 
– Vi tänker absolut ofta på att vi är i ett riktigt rockband nu, skivan släpps i maj och det är vårt första album. Men saken är den att, The Amazons består utav fyra individer, som inte bara äter, sover och reser tillsammans, det är mycket mer än så. När vi spelar live, då förändras saker för det låter inte som på skivan, live har ett sound och studion ett. Det är viktigt att leva här och nu vilket färgar av sig på vår musik, energin och kemin som vi har finns i varje spår.  Eftersom vi inte förlitar oss på clicks eller backing tracks som är förinspelad, så ger vi oss själva friheten att jävlas på allt sätt och vis som går. Led Zeppelin är ett bra exempel från tiden då rock bestod av riktiga musiker och ärliga uttryck, dj´s och liknande kan inte uttrycka sig på samma sätt. Spelar du bara upp något som är inspelat förlorar du magin och med den försvinner gnistan, anser Matt.
 
– Jag tror att vi har blivit ärligare och även gjort viljan att spela tillsammans med varandra starkare. Alla är individer med olika spelstilar och det färgar av sig, både på varandra men också musiken, berättar Elliot.
 
Berätta om ert debutalbum, mycket av materialet är skrivet flera år tillbaka. Eftersom ni har blivit äldre nu och kanske lite klokare, har texterna och dess innehåll hållits intakt eller har det förändrats?
 
– Resan som vi har gjort tillsammans, du måste förstå att vi har känt varandra sedan vi var små och har vuxit upp tillsammans. Vissa av låtarna skrevs när vi var 18 och 19 år gamla, nu är vi mellan 23 och 24 år gamla. Men samtidigt är det rätt coolt att kunna gå tillbaka i tiden och känna dom känslorna igen. Några av dom allra största låtskrivarna skapar verk som man inte ens kan förstå hur det gick till, mycket är saker man önskar en gång hade sagts. Samtidigt så är det viktigt att det finns utrymme för olika tolkningar, när jag läser kommenterar och ser vad andra tolkat texten som, då väcks ett annat intresse hos mig, anser Elliot.
 
– Fem år är ganska lång tid, men jag tror att eftersom mycket händer mellan 18-22, speciellt om du är kille. Förstå mig rätt, alla går igenom förändringar i takt med att vi blir äldre, men ur mitt perspektiv så växte jag mycket och hade mycket blandade känslor. Ser man tillbaka på dom åren, då finns det många första gånger med i bilden, jag känner mig mer som 42 år för att vara helt ärlig. När det kommer till texter så, då anser jag faktiskt att dom bästa är just den texten som är personlig för dig, men universell för alla andra. Konst ska vara poetisk, men detaljer ska utelämnas för även om det betyder något för mig, så är det inte så för personen som står i publiken. Och det skulle även vara ganska elakt att namnge personer, även om jag skriver för mig själv så kan det öppna en dörr och delas vidare av någon annan, anser Matt.
 
Alla medlemmarna är ganska unga och till skillnad från andra i er ålder, så arbetar ni på ett annat sätt och reser varje dag till nya ställen. Vilken påverkar har det på er, att träffa olika människor hela tiden och vakna upp i nya, okända städer?
 
– Möjligheter som inte skulle varit möjliga annars presenteras för oss, samtidigt som iallafall jag har fått ett annat perspektiv på världen. Man blir mer öppensinnad och positivt inställd till andra kulturer och sätt att göra saker på. Alla vi kommer från Reading, en liten stad och har arbetat på samma Supermarket, så för oss har det alltid varit ett mål att inte vara som dom andra. I den staden finns många som stannar kvar, för att dom inte kan få ett annat jobb eller kan leva på ett annat sätt, berättar Matt.
 
Det har bara gått två år sedan ni började leva på musiken fulltid och med den bakgrunden som ni har, kommer det fortsätta ha samma inverkan på er och synen på livet idag?
 
– Jag tror personligen att vår erfarenhet, både att komma från en liten stad men också att vi bara levt på musiken i två år, kommer hålla oss kvar på jorden. Många runt omkring oss är hårt arbetande människor, så vi är omgivna av samma atmosfär dagligen. Når man den nivå som Guns N´ Roses befinner sig på, så förändras ens värld. Men samtidigt, vad innebär det att vara kvar på jorden? Elliot började inte spela bas och jag tog inte vara på min röst för att vi skulle vara kvar på samma ställe, spekulerar Matt.
 
Debutalbumet släpps nu i maj, närmare bestämt den 26 maj. På vilka sätt har ert synsätt på låtarna och skapandet av dom förändrats efter tiden i studion?
 
– När du befinner dig i en studio, så är du involverad med texterna och melodierna dygnet runt. Processen med att varje dag arbeta med bara en låt, kan bli rätt tröttsamt. Samtidigt så har man med sig det i bakhuvudet, att när vi står på scenen så kommer vi kunna göra saker annorlunda ytterligare en gång. Det roligare är att Black Magic som vi pratade om i början, faktiskt är den låten som tog längst tid. Den gjordes om flera gånger, tidigare var den mellan sex och sju minuter lång, nu är det bara runt fyra minuter. Alla bitarna föll på plats när Matt skrev ett ordentligt chorus och gjorde en demo av det, så totalt tog det oss tre år att färdigställa den låten. Men vi har material som är ännu äldre, så det är tur att musik inte har någon tidslinje för när den måste vara klar på det sättet, tycker Elliot.
 
Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Press Universal Music Group/Dann Harris  
 
The Amazons kommer till Stockholm den 26/9 och spelar på Kägelbanan, biljetter hittar du här: The Amazons

Relaterade artiklar