Chris Cornell: 1964-2017

Chris Cornell, mest känd som medlem i banden Soundgarden och Audioslave, har gått bort. I onsdags kväll amerikansk tid hittades Chris död på ett hotellrum i Detroit. Han var en pionjär och var en av grundarna inom grunge-genren. Senaste Rockbladet skrivit om den legendariska Chris var när han trollband 1500 personer på Konserthuset i Stockholm för drygt ett år sedan. Philip tar nu och ger er en tillbaka-blick på vad han har betytt rent musikaliskt för musikvärlden.

Annons 

 

Soundgarden är ett av de band som räknas som ”Seattle's big four”, de fyra band som i början på 90-talet där grunge, anti-tesen till 80-talets glamrock, dominerade. De andra stora grunge-banden från Seattle räknas till Cobain's Nirvana, Vedders' Pearl Jam och Staley's Alice in chains.  

 – Seattle är ingen glamourös stad, snarare patetisk och väldigt deprimerande. Det födde den här musiken. Grunge är inte en musikstil, det är klagosång som stämts ner till D, uttrycker sig en amerikansk radiojournalist. Själva ordet "grunge" dök upp redan 1987 när skivbolaget Sub Pop (Som signade Nirvana) skulle marknadsföra Green Rivers EP ”Dry as a bone” och hittade på sloganen ­”Ultra loose grunge that destroyed the morals of a ­Generation”. 

Grungen profilerade sig som mer äkta, mer själfull och inkluderande, helt utan musikbranschens typiska elitistiska drag. "Come as you are", som Cobain hade sagt. 

Chefredaktör Jonas Lööw blev tidigare idag intervjuad av TV4 Nyheterna. Du kan se intervju nedan via den här länken.

Jag minns när jag hörde Black Hole Sun på radio för första gången någon gång i tonåren. Låten, soundet och rösten tog mig med storm. Det där långsamma distinkta riffet, det drömska nästan dystopiska ljudlandskapet. Allt lät som en välkomnande avvikelse från all tråkig monoton radiorock. Nirvana har alltid varit en given favorit och introducerade mig för grunge, och det dröjde många år innan jag lyssnat och fått smak för hela Seattle's "Big four" och förstått vilken fantastisk låtskatt som finns inom genren grunge. 

Många som håller Chris Cornell kär har Soundgarden som favorit, och Audioslave som tvåa kort därefter. Han är en bra soloartist, men för mig har han alltid gjort sig bäst i bandkonstellationer. När Pearl Jam och albumet "Ten" blivit min uttjatade favorit fick jag hum om det kortlivade hyllningsbandet Temple Of The Dog, med bandmedlemmarna från Mother Love Bone och senare Pearl Jam. Enda skillnaden var att de bytte en avliden sångare mot en annan. Jag kom underfund med hur hela grunge-rörelsen var sammanflätad. Seattle och grunge var som ett enda frö som växte sig till flera olika ting, men allt med samma rötter. 

När jag hörde hitsingeln "Hunger Strike" med Eddie Vedder som gästartist rös jag i hela kroppen av välbehag – Cornell's och Vedders röster kompletterade varandra. Albumet står ganska ohotat som en av mina all time favoriter, inte bara inom grunge, mycket tack vare Chris Cornell i oklanderlig form från första till sista låten.

Men allt bra måste en dag ta slut, och sedan det vi vinkade farväl till det gamla goda 90-talet har musikkulturen tuggats sönder och spottat ut ett rosa bubbelgum och fluffiga moln likt Katy Perry's "Teenage Dream"-era. Det är samma popstjärnor som roteras runt i samma generiska mall.

Det är definitivt dags för en revolutionionerande ungdomsrörelse. Men vad och när, och vem ska bli Messias-figuren, pionjären? Grungen var den senaste och förhoppningsvis inte sista gången en kollektiv rörelse slog igenom kommersiellt, fick spridning och inflytande. 

Chris Cornell var en av de första, viktigaste och bästa grunge-fäderna. Han hjälpte tveklöst till att sätta noir-staden Seattle på världskartan – staden och dess sammanhang som utgjorde starten för hans livslånga karriär med med både bandkonstellationer och solokarriär. Att dessutom ha en Bond-låt och en akustisk Billie Jean-cover som extra meriter är inte illa.

Chris Cornells bortgång ekar i grung-genrens tonart moll runt om i världen, och trots denna soliga sommardag bildar förlusten av en av mina tonårshjätar ett dyster regnmoln i mitt sinne. 

BILDGALLERI – Soundgarden, Chris Cornell.

 

VI MINNS CHRIS CORNELL – SPOTIFYLISTA.

 

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
KRÖNIKA: Chris Cornells bortgång (1964-2017)

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar