En punkkväll med Mimikry och Ett Steg närmare Döden Klubb Plektrum i Finspång

Det här var en kväll som gick i punkens tecken med MIMIKRY och ETT STEG NÄRMARE DÖDEN, arrangerat av Klubb Plektrum tillsammans med Skrikhult Production. Den svenska punktraditionen har kanske inte riktigt musikmässigt varit lika aggressiv som den utländska versionen, men det finns många svenska punkband som ändå berör mig i min punkarsjäl.

Annons 

 

Först ut var Ett Steg Närmare Döden, ett relativt nytt band som låter riktigt bra. Det är ett band som absolut har mycket att bidra med när det gäller den svenska punkmusiken. Det första som slog mig var när de äntrade scenen iförda kostym, skjorta och slips. Det kändes både motsägelsefullt, men fick mig samtidigt att dra på smilbanden. Inget jag förväntar sig att se på en punkscen.

Musiken ligger bra i harmoni mot sång och texterna är otroligt bra. Det här är faktiskt ett band som stilmässigt mer liknar utländsk punk för den rätta ilskan fanns i riff och trumgången, de gör ett starkt gig som verkligen berör mig. Det här är ett band som jag absolut vill se och höra mer av. När ett band får mig att se en sublim film i huvudet, ja då vet jag att det är musik som jag går igång på och gillar.

Publiken som var på plats kändes riktigt uppspelta och det är en bra energi som går från scen till publiken. Mellansnacket ligger bra och känns intressant. Det är sådana saker som gör en helhet i ett liveframförande och som gör det intressant och minnesvärt. Deras låt ” Du borde dö” är en otroligt stark låt. Textraden ”Du är ett as som borde dö” är målande och sätter sig direkt i huvudet och hjärtat. Deras sista låt i setet heter ”Jagad av demoner” och det är också en uttrycksfull text som nog alla kan relatera till.  Visst har vi alla olika demoner genom livet på olika nivåer som har jagat oss. Som sagt får ni chansen att se Ett Steg Närmare Döden så ta chansen om ni vill se ett stark live-akt. Jag hoppas verkligen att jag kommer att se dom fler gånger

 

Huvudakten för kvällen var Mimikry som existerat sedan 1994. Ni som troget följt den svenska punkscenen vet mycket väl vilket band det här är och behöver ingen närmare beskrivning.

Folket fylls på och en rad Mimikry-tröjor syns i publiken så det är inte svårt att räkna ut att det är många fans, inklusive mig själv, som var på plats. Hjalle och Heavy och de andra i bandet vet hur man ska leverera en bra punkshow, även om de är bra på platta så är de så mycket bättre live. Det syns att de har kul själva när de står på scen och att de gillar att spela sina låtar. Allsången är på topp mer eller mindre under hela konserten. Stämningen är just så där bra man vill ha den på en livespelning, när artist och publik blir till en enda energikropp som bara sänder ut positiv kraft.

De bjöd på 15 låtar från hela sin katalog av låtar och extra publiktändare är naturligtvis Alderland, Ett annat Sverige och En flicka som är stark. Deras texter om vardagliga ting berör mig verkligen och gör att Mimikry alltid kommer vara ett band som ligger mig varmt om hjärtat.

I mellansnacket så är det dels en hel del humor och slapsticks mellan bandmedlemmarna, de bjuder på sig själva till 110% och bjuder på en och annan anekdot från deras hela sin tid som band.

Textraden ”Jag är trött på alla dårar som tror att allt är sant”, som är tagen ur låten ”Dårar”, beskriver verkligen vår nutid. Det är en känga man vill ge till en del som existerar i ens omgivning ofrivilligt på något sätt. Det känns också verkligen rätt i tiden när man tänker på alla ytliga reality-såpor där idioter verkligen gör allt för att få två minuter i rampljuset, samt alla på sociala medier som inte har fattat det där med källkritik och ett kritiskt tänkande.

Kvällen sista ordinarie låt, ”När jag mår skit vill du ha mig då?”, är också en låt med en stark innebörd och ligger mig och flera andra i publiken varmt om hjärtat. En text som till exempel beskriver om när vi har mått dåligt efter en separation från en kärlek och hur svårt det kan vara att våga släppa in en ny människa som partner igen.

Efter bandet gått av scenen blir de snabbt inropade för att spela några extranummer. Första låten blir ”En flicka som är stark”, det är verkligen en låt med ett starkt budskap. Det fanns en hel del tjejer med just den raden intatuerad. Det är en låt som beskriver hur en tjej kan vara exakt lika stark mentalt och kroppsligt som en kille.

Konserten avslutas med ”Alderland ”, publiken var med på noterna och allsången går genom hela lokalen. En perfekt avslutning på en perfekt kväll.

Den största överraskning under aftonen var förbandet Ett Steg Närmare Döden. Ett nytt band men som både via sin musik och mellansnack tände publiken och värmde absolut upp stället inför kvällens huvudakt.

Mimikry är ett band som jag följt sedan start 1994 och de levererar alltid starka spelningar. Det märktes väl att de har kul när de står på scen. Budskapet i texterna tillsammans med de raka och tydliga punkmelodierna griper tag i publiken, som i sig gav tillbaka all sin energi till bandet. För mig var det en perfekt spelning. När ett band och dess åskådare hamnar i symbios med varandra, energin flödar fram och tillbaka mellan scen och publik då är det en perfekt spelning vilket Mimikry levererade från första till sista tonen.

SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTO: Linda Åkerberg
KONSERT: Mimikry + Ett Steg Närmare Döden
PLATS: Hugos / Finspång
ARRANGÖR: Klubb Plektrum tillsammans med Skrikhult Production
DATUM: 2017-04-28
BÄSTA LÅTEN: Alderland
BÅSTA MINNET: När Ett Steg Närmare Döden kör sin sista låt Jagad av demoner. Det var för att de var ett nytt men överraskande bra band som satte sig i själ och hjärta på en gång.

 

BANDFAKTA – MIMIKRY

MEDLEMMAR
Hjalle Östman – Sång
Mia Mästerbo – Bas/Sång
Johan Åsberg – Gitarr
Heavy Stentäpp – Trummor
Anders Brandström – Gitarr

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

Photographer Linda Åkerberg

 

 

 

Relaterade artiklar