GÖR DET BARA – En gala till för barncancerfonden

Cirka 300 familjer i Sverige får ett besked ingen någonsin borde få, att deras syskon, dotter eller son har fått cancer.  Andreas "Antz Subztain" Morling är tillsammans med Christian Cederferm grundarna av galan Gör Det Bara, med syftet att stödja barncancerfonden. Rockbladets skribent fick en pratstund med Antz om galan och hur det hela började.

Berätta om insamligen och galan du anordnar, varför valde ni att inrikta er på just välgörenhet relaterat till cancer och hur började allt?

– Det hela tog sin början när Christian Cederferm som äger Pub Magasinet, i Upplands Väsby, tog kontakt efter en Facebookstatus jag lagt upp. Han såg att jag hade skänt 1000 kronor till forskningen för cancer och ville ta det ett steg längre – genom att grunda ett event med fokus på att stödja cancerforskningen.  Gör det bara är namnet på galan som äger rum den 1 juni, syftet med den är att samla in 100.000 kronor, som vi sedan kan skänka till barncanerfonden. För oss är det viktigt att man bidrar till att hjälpa andra, så alla, även artisterna som ställer upp gör det ideellt. 

 Vilka motgångar samt framgångar har ni stött på under arbetet med galan? 

– Jag tror faktiskt inte vi har stött på några större motgångar, mer än att lokalen som vi anordnar galan i inte har servering av alkohol och vi behövde ansöka om tillstånd för detta. Men vi löste det genom att inte servera någon alkohol denna gång. Eftersom vår önskan är att det ska bli ett återkommande evenemang varje år, så valde vi att lyfta fram det viktiga och lägga fokuset på insamlingen och uppelvelsen i kombination med god mat och show. Alla som vi har pratat med har varit väldigt tillmötesgående och fantastiska i sin strävan att hjälpa oss.

Hur långt innan börjar ni planera allting?

– Eftersom att själva idén kom till i mitten på mars nu i år, så har allting gått väldigt snabbt. Som tur var har Christian genom sin karriär som nattklubbsägare, bra erfarenhet av att anordna event och fester. Jag själv är musiker och van vid att hålla många bollar i luften samtidigt, för några år sedan anordnade jag en egen festival i Upplands Väsby och bjöd in band från hela Stockholm för att spela. Utöver det, så har jag även varit Stage Manager på Väsby Rock Festival, vi har också personal från den tiden som arbetar med oss, vilket har underlättat i stora drag.

Du är själv musiker, vilka fördelar versus nackdelar för det med sig, när man arrangerar tillställningar? 

– Min bakgrund som musiker gör att jag kan se saker från artistens perspektiv och därmed skapa en miljö baserat på det, som jag tror dom tycker om. Det behöver inte vara något avancerat, snarare enklare saker som en handduk på scenen eller vatten. Nackdelen är väl främst att jag inte alltid får uppträda själv, berättar Antz med ett skratt.

Hur går ni till väga för att välja ut banden som ska uppträda, är det svårt att få någon att ställa upp?

– Alla som arbetade med eventet samlades och valde tillsammans ut artister som har en koppling till Upplands Väsby. Så vi kommer inte bara ha hårdrocksband på galan, utan även singer-songwriter och lite annat. Sedan när det kommer till att få någon att ställa upp, så har vi haft turen att komma i kontakt med personer som redan innan galan varit väldigt generösa. Dom har bland annat sponsrat oss med mat, hyran av lokalen och volontärer, alla artister och talare är schyssta nog att ställa upp gratis, och det är vi väldigt tacksamma för eftersom varenda krona räknas.

Vad har du lärt om dig själv under arbetet med eventet? 

– Man lär sig något nytt varje gång. Denna gång lärde jag mig att så länge man försöker göra nånting som är till hjälp för andra människor, då vill alltid flera människor också hjälpa till. Det är det som är nyckeln till vår framgång tror jag, för ingen kan göra allt – men alla kan göra något. 

Kan du berätta hur dagen ser ut för själva galan?

– Vi kommer vara på plats redan omkring klockan 07:00 på morgonen för att bygga scenen och alla förstärkare samt instrument. Efter att det är klart, ska maten förberedas och frakatas till Messingen, men det är den enda stora saken som inte går att göra på plats. Produktionen måste byggas upp samma dag, även om det är ett stort jobb så kommer vi klara det bra tack vare våra duktiga volontärer och andra personer som ställer upp.

Gör det bara är den sortens event som kräver mycket stöd från andra, bland annat sponsorer. Hur har arbetet med dom gått till?

– Företagen och föreningarna som vill arbeta med oss är några vi verkligen värnar om. Något som är viktigt för oss att dom vet, är att ingen ekonomi hanteras utav oss, utan alla bidragen går direkt till fonden. Under kvällen kommer även en auktion att hållas, så det vi vill göra nu är att utmana både företag samt privatpersoner att ansluta sig till oss och slåss mot cancern. Nu vet ni vart vi finns och vi behöver er hjälp för detta är väldigt viktigt för barnens och alla andras framtid!

18492764_10156041472954989_1213431664_n

Andreas "Antz Subztain" Morling tillsammans med Christian Cederferm

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTO
: Andreas "Antz Subztain" Morling

Eldsjälarna bakom GÖR DET BARA består utav:

Andreas "Antz Subztain" Morling:  Lokal, teknik, grundare av galan.
Christian Cederferm: Sponsorer, mat och volontärer, ägare av Pub magasinet samt medgrundare av galan.
Elisabet Johansson: Logistik/Utveckling.  
Mikael Milestad: Sponsring/konferencierer.
Mattias Stafen Englin: Scenchef.

Information: GÖR DET BARA – en insamling till barncancerfonden
DAUTM: Torsdag 1 juni 2017
PLATS: Messingen, UPPLANDS VÄSBY 
TID: 18:00-22:00
INTRÄDE: 250 kronor

Detta ingår i biljettpriset:  Plockmat, dryck samt uppträdanden på scenen.  

HEMSIDA | BARNCANCERFONDEN |

Relaterade artiklar