Reckless Love´s Pepe – Alla rockband borde kämpa som en

Reckless Love är ett band som utan större konkurrens kan räknas som ett av Finlands största influenser. Med en karriär som började år 2001, har bandet haft äran att spela på The Download Festival samt släppt fyra studio album. Rockbladets Gabi ringde upp gitarristen, Pepe för att prata om Finlands rockscen och kommande album nummer fem.

– Processen bakom låtskrivandet varierar från låt till låt, ibland tar det femton minuter som med We Are The Weekend, det kan också ta månader. Men det är skönheten i skrivandet, att aldrig veta vilken riktning låten kommer ta och det resulterar i att jag alltid lyckas överraska mig själv. Själva inspirationen kan grunda sig i en bra film eller en idé som slår till när jag är ute och springer. För att vara helt ärlig, så minns jag nästan aldrig processen bakom ett album när den färdiga versionen spelas upp. Jag tror det beror på att låtarna och jag dras till varandra på ett visst sätt. InVader som är vårt senaste album, gav bandet möjligheter att experiemtera och strunta i reglerna gällande rock och sleezerock. Tillsammans med vår producent Ilkka Wirtanen provade Olli Herman (sångare) allt möjligt som vi kunde komma på, det var en tid då vi knappt lämnade studio, berättar Pepe med ett skratt.

Efter releasen av InVader spenderade Reckless Love mesta tiden ute på vägarna resterande år 2016, men bestämde sig för att ta ledigt hela januari för att skriva nya låtar. I och med detta har grunden till album nummer fem redan lagts och klipp på Instagram visar att medlemmarna redan nu spenderat visst tid i studion. Även om Pepe vid tillfället då intervju äger rum kan avslöja när skivan släpps, berättar han att Olli redan har kommit på namnet för deras nya alster.

– Allt jag kan berätta just nu, är att namnet är riktigt coolt. Men du vet, saken är den att jag inte kan berätta eftersom namnet fortfarande inte är bekräftat. Vi vill hålla bollen i rullning och släppa albumet så fort som möjligt.

Inledande spåret på skivan InVader, We Are The Weekend är gruppens sätt att råda lyssnaren till att gå ut och ha kul, den tiden som dom har ledigt från jobbet.

– Olli är den som skriver texterna och jag melodierna, så du får fråga honom om meningen bakom låten och hur han tänkte, men We Are The Weekend är ett bra exempel på det vanliga nio till fem-livet. Samtidigt som där finns ett bra påstående, att man ska gå ut och ha kul under helgen. För när du kliver av det rullande bandet som utgör ditt jobb, då ska man bara gå ut och ha kul, helt enkelt njuta av helgen.

Producenten IIkka Wirtanen är enligt Pepe den första bandmedlemmen som kom med, fast utan att vara delaktig på så sätt att han sjunger eller spelar något instrument. Sedan dag ett, eller snarare dag tre om du frågar Pepe så har IIkka varit den som producerat deras musik.

– Vi har ett fantastiskt och produktivt samarbete med IIkka, även om han har varit med på resan som vi har gjort sedan dag ett, eller ja dag tre är mer sanningsenligt, så har varje album haft ett sound som varit olikt dom andra. Jag vet inte hur framtiden ser ut för oss, men kanske blir det så att vi använder oss av en ny producent till nästa skiva, kanske inte. Vi som grupp har producerat ganska mycket på egen hand också, men samtidigt så är jag ganska säker på att vi kommer skriva låtar tillsammans med IIkka även på nästa och även efter det.

Som medlem av Reckless Love innebär det att ens tid är begränsad och det finns knappt någon över till annat än bandet. Pepe förklarar att dom är den sortens band man antingen hittar ute på turné eller i studion där dom skriver och producerar nytt material. Men samtidigt är det viktigt för honom själv att vara pappa och make.

– Jag och killarna är väldigt lyckligt lottade att kunna överleva på musiken och inte behöva ha ett jobb vid sidan om. Samtidigt skulle det vara omöjligt för oss att hinna, eftersom att all tid och energi läggs på bandet och så har det varit dom senaste sju åren. När man lever som vi gör, då är det ganska skönt att ha två olika världar att skifta mellan, för då skapar dom en balans på ett bra sätt. När Reckless Love är ute på turné, då är jag den där oberäkneliga gitarristen och hemma, en kärleksfull far och make. Mitt horoskop är tvilling, vilket min personlighet präglas starkt av. Jag sätter på mig mina turnéstövlar och då medföljer även det humöret och förväntningarna, när jag kommer hem så är det av. 

En sak som får finsk musik att sticka ut från mängden, är deras återkommande förmåga att balansera vikten och kraften, med melodierna på en högre nivå än till exempel svenska band. Trots att Sverige och Finland är grannar, finns där stora skillnader mellan våra band.

– Det är ganska kul att du säger så, för i Finland anser vi att svenska musiker är mästarna av melodier, så jag antar att det går åt båda hållen. Kanske är det så att vi båda anser det vara exotiskt, vilket i sig är konstigt eftersom att Sverige och Finland är två länder som ligger nära varandra. Egentligen borde det inte vara några större kontraster mellan oss, men kanske det är den kulturella skillnaden eller något annat, jag har helt ärligt inget riktigt bra svar på det.

Trots sin gedigna scen för rock och metalband, är Finland inte ett lätt land för en musiker att slå igenom. Faktum är att skillnaden mot andra länder och dom utmaningar som band möter, är lika alla andras.

– Trots att vi har en stor fanbase här, så finns det utmaningar som många måste tackla. Metal kommer alltid att kunna överleva här, men antalet människor som kommer till spelningarna har gått stadigt neråt sedan år 2010. Det var året då metal verkligen syntes överallt, särskilt efter att Lordi vann Eurovision Song Contest, då var alla farmödrar och mormödrar här tunga metalfans(skratt). Efter det så har det börjat gå neråt igen, men gällande Reckless Love så kommer vi att fortsätta göra vår grej och vänta på att scenen ska växa igen. Du måste förstå en sak och det är att våra fans stöttar oss på en sådan hög nivå, att våra namn oftast syns i dom största tidningarna här, inte för att det spelar så stor roll dock. För oss är det viktigare att vi har kul och att det fortsätter vara roligt tills att det blir populärt med rock och metal musik igen.

Konkurrensen mellan band är stor, vilket ibland kan skapa spänningar. Finska musiker fokuserar dock mer på att lyfta fram varandra och samarbeta. För ett tag sedan anordnade Reckless Love tillsammans med The 69 eyes två exklusiva spelningar i Finland. Dock är det inte bara dom redan etablerade banden som stöttar varandra, utan tar även up and coming band som Santa Cruz, Shiraz Lane och Lost Society under sina vingar. Alla tre banden har turnerat och uppträtt tillsammans med båda banden under flera tillfällen.

– Sjävklart finns det konkurrens mellan oss också, men samtidigt så finns det inget som hjälper någon av oss om vi inte stöttar varandra. Just nu är det enbart finsk rapmusik och elektronisk pop som spelas på radion i Finland, så det skulle vara väldigt osmart att inte stötta varandra. Något jag verkligen tror på är att rockscenen och dom som tillhör den, måste hitta ett gemensamt intresse som alla har nytta av och sluta försöka sabotera för varandra. Rock N´ Roll kommer aldrig bli stort igen om inte rockband går samman och arbetar tillsammans. Om det är så att du och ditt band inte får ert genombrott via dom vanliga kanalerna, då måste man ta tag i saken och se till att ta hjälp av underground scenen istället.

Pepe förklara att han har tilltro för rockscenen och att den kommer återhämta sig, men att tävlingar är mer hälsosamma om det är en själv man tävlar mot med syftet att bli bättre, och inte mot andra band. Reckless Love är ett av dom väldigt få band som är så etablerade att dom kan leva enbart på musik, men trots framgången anser Pepe att lärdomar aldrig tar slut när det gäller utveckligen av den egna musiken.

– Du kan aldrig bli en etablerad musiker utan att våga prova nya och bättre sätt att utveckla musiken på. Ibland när en turné känns längre än vad den är och du spelar sju spelningar i rad, då kanske den åttonde inte känns lika exalterande som den första. Fast vi försöker göra det lättare, genom att inte ha något planerat när vi kliver på scenen. Där finns så klart vissa saker som är förbestämda, som hur en låt ska påbörjas och avslutas, mellan däremellan så kan allt hända. Det enda vi kan göra är att förlita oss på varandra och det inspirera oss även till att skriva ny musik. Något som en musiker aldrig får glömma, det är att allting går upp och ner, precis som resten av livet. Nu känns det fräscht och nytt att skriva musik och en ny resa har påbörjats för Reckless Love.

Tavastia-klubi är en återkommande klubb i många bands musikvideor, bland dom finns videon för We are the weekend, som ger tittaren en inblick bakom kulisserna. Om man lyckas boka in en show på Tavastia, är det ett tecken på att ens band har lyckats.

– I verkligheten så är det bara en vanlig klubb, backstage området är ganska litet om än praktiskt, eftersom du går direkt på scenen. Jag tror att dess legendariska status har uppstått genom att Tavastia var den första rockklubben som öppnade och det är något som både folk i min egen ålder, men även yngre minns från filmer och liknande. Lyckas man få en spelning där, då kan du anse dig själv eller ditt band ha slagit igenom rätt bra. När jag var yngre, brukade vi se en finsk film som översatt till engelska blir A Long Hot Summer, den gjordes under 1990-talet och handlar om ett finskt band som försöker slå igenom. På slutet uppträder dom på Tavastia och eftersom jag redan då spelade gitarr, var det en dröm även för mig.  Reckless Love släppte sitt debutalbum år 2010 och redan under första året spelade vi där ungefär tre gånger, så det är  en scen vi alltid kommer att återvända till när möjligheten presenteras.

Men det är inte bara på legendariska klubbar som Reckless Love har uppträtt, redan under sitt första år lyckades dom landa spelningar på The Download Festival och kultförklarade House Of Blues i Los Angeles.

– Vi fick möjligheten att öppna åt Steel PantherThe House of Blues och har även öppnat åt Ozzy Osbourne samt spelat på Loud Park i Japan, allt detta under året vi släppte vår första skiva. Efter allt hårt arbete som lades ner under nio år, så kände vi att det äntligen gav någonting och sedan dess har det bara blivit mer arbete. Något som vi både tycker om och är tacksamma för, förhoppningsvis kan vi återvända till dom platserna igen inom kort, för det finns inte en chans att vi någonsin kommer bromsa ner framgången. Så var inte orolig, jag lovar dig att vi inte kommer försvinna.

Genombrottet som skapar nya möjligheter, men som också bevisar att ens dröm gick att uppfylla är en stor del av många musikers karriärer och även musikbranschen. Pepe förklarar att efter återkommande turnéer under många år i hemlandet, till slut ledde till Reckless Love stora genombrott.

– Helt plötsligt släpptes vårt album i England och då turnerade vi där, men det var först när 10.000 personer sjöng med i våra låtar på The Download Festival som alla insåg att nu har vi äntligen slagit igenom. Förr oss var det väldigt stort, samtidigt som vi sa till varandra att ja, det känns som om vi har gjort det, men låt oss hålla fingrarna korsade i hopp om att det inte är en dröm. Personligen ser jag fram emot att utforska nästa del av resandet och skapa ny musik.

Allt har sin tid och när dagen kommer då Reckless Love gör sin sista spelning, hoppas Pepe att deras avtryck lämnar kvar minnet av ett band som skapade en helande kraft genom sin musik. Något som gruppen värdesätter stort, är att människor minns det som var bra och firar livet i sig.

– Idag så finns det så många band som skapar mörk musik, men Reckless Love är botemedlet, som solskenet i mörkret. Musik ska vara din chans till flykt från den trista verkligheten som utgör världen vi lever i, så att du kan samla styrkan och förändra det. Du förstår, här i Finland har alla sina egna minnen från barndomen när det kommer till när och hur dom förälskade sig i musik. En sak som är gemensam för dom flesta, är att Metallica och Guns N´ Roses vanligtvis är två av banden man upptäckte först. Förmodligen för att det är dom sista, riktigt stora rockbanden som någonsin har existerat. Musik idag består inte av lika många fenomen som den gjorde tidigare. När jag pratar musik med andra band, som till exempel Santa Cruz, så syns samma gnista inom dom som vi hade i oss när Olli och jag var i samma ålder. Min personliga önskan är att yngre barn där ute, inom den närmsta framtiden ska ta upp gitarren eller ett annat instrument för att skapa musik. Inte genom att använda en laptop.

Read the interview in english here!

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Press/ Ville Juurikkala

Relaterade artiklar