The Cardigans inviger konsertsommaren på Gröna Lund

En gång om året väljs ett antal musikskapare och artister in i Swedish Music Hall of Fame som ett led i att hylla det gångna seklets viktigaste aktörer inom populärmusiken. Syftet är att lyfta fram de musikskapare och artister som spelat avgörande roller i utvecklingen av populärmusiken i Sverige, från 1920-talet och framåt.

I mars valdes åtta nya artister in och nu finns det 39 artister, som har valts in sedan starten 2014. Ikväll inviger en av de nyinvalda artisterna sommarens konserter hos grannen Gröna Lund. Juryns motivering löd på följande sätt:

”Love me, love me, say that you love me …” På 90-talet friade The Cardigans till jordens alla indiekids som förälskat svarade ja. Peter Svensson, Magnus Sveningsson, Nina Persson, Bengt Lagerberg och Lasse Johansson hann knappt sluta gymnasiet förrän japanerna kastade sig över singlarna Sick and Tired och Rise and Shine. Gruppens champagnebubbliga melodier ihop med texternas svårmod charmade snart hela MTV-generationen.

The Cardigans stora break kom när Lovefool 1996 tog plats i storfilmen Romeo & Julia. Snart hade bandet access all areas: hos David Letterman, Tom Jones, i PlayStation och Beverly Hills 90210. Med tiden har texterna fått en allt mörkare botten och det bossanovasound som finslipades hos producenten Tore Johansson har övergått i skäggigare countryton. Yngre popsnören som Justin Bieber återanvänder gärna The Cardigans musik när de behöver en ny smash hit.

Det är tolv år sedan The Cardigans släppte ny musik i bandets namn. Sedan dess har flera av medlemmarna haft andra projekt och bland annat släppt soloplattor. Nu inviger bandet årets Grönan Live, som parken själva beskriver som Sveriges längsta festival. Den pågår från ikväll till slutet av september. Min undran är om The Cardigans har kortaste tiden mellan turnéstart och turnéslut eftersom att de i skrivande stund inte har några fler konserter inbokade i år? De bör slå Peter LeMarc, som själv utlovade det vid sin sista spelning för några år sedan på Skeppsholmen och han spelade närmare två och en halv timme.

Bandet gör entré och vill nog sudda ut tiden som gått och börja om igen där för dussinet år sedan. ”Erase/Rewind” inleder sommarens konserter på Grönan. Nina Perssons sköna röst och coola scennärvaro gör att det skulle vara utmärkt om The Cardigans skulle komma tillbaka på nytt. Bandet låter stabilt i den molnfria, soliga men kalla Stockholmskvällen. Det är kanske kylan som gör att publiken också är lite trögrörlig i början, men det kanske inte stämmer heller. Det blir mer fart på publiken längre in i konserten och då är det också klart kyligare ute. Nina Persson säger i ett av få mellansnack att hennes fingrar är stelfrusna.

I mina öron kommer kvällens höjdpunkter i ”Live And Learn”, ”For What It’s Worth” och ”And Then You Kissed Me”. Alla låtar från favoritalbumet “Long Gone Before Daylight”. Sommaren hälsas också välkommen av ”Lovefool” och den på tivolit passande ”Carnival”.

När den knappt en och en halv timme långa turnén tar slut med ”My Favourite Game” kan jag inte låta bli att tänka tillbaka till de avslutande raderna på inledningslåten. Där sjunger Nina att hon vet om att hon ändrat sig och att hon ångrar sig igen. Min positiva tolkning av det är att det blir fler konserter och ny musik från bandet snart.

BETYG : RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: The Cardigans
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2017-05-04
BÄSTA LÅTEN: "And Then You Kissed Me"
SÄMST: Att sommaren behagar vänta med sin värme, trots att konsertsommaren inleddes idag.

LÅTLISTA – THE CARDIGANS – GRÖNA LUND

“Erase/Rewind”
"Drip Drop Teardrop"
"Godspell”
"Live And Learn”
"Good Morning Joan”
"And Then You Kissed Me"
"Deuce"
"You're The Storm”
"For What It's Worth”
"For The Boys”
"Holy Love”
"Lovefool"
"Rise & shine"
"Do You Believe"
"Hanging Around"
“I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer”
"Communication"
"Carnival"
"My Favourite Game"

Relaterade artiklar