Alter Bridge´s Scott Philips- Vi behöver fler hjältar

Alter Bridge var inte bara början på något nytt för Scott Philips efter tiden med Creed, utan även en chansning bandmedlemmarna var osäkra på skulle bli framgångsrikt. Nu tretton år senare är dom aktuella med sitt femte album och har enligt trummisen Scott Phillips uppnått en ny mognad som musiker.

Hur har ert arbete bakom varje album utformats för att på bästa sätt utmana er?

– På det första albumet så var allt material redan skrivet, innan vi började med inspelningarna. Men nu har processen ändrats, mycket av det beror på att Myles (Kennedy) inte spelade gitarr på det första albumet och att vi bytte skivbolag. Även all tid som spenderats ute på vägarna har spelat in, men det var först på albumet Blackbird, som vi hittade grunderna till vårt sound. Michael “Elvis” Baskette, som är vår producent började arbeta med oss på Blackbird och har fortsatt mixa och producera sedan dess, jag tror det beror på att både Myles och Elvis är så bekväma med varandra. 

Men kan det inte bli lite farligt att bli bekväm med en producent, för det kan ju hämma ens utveckling?

– Jo absolut, men vi har utvecklats till mer progressiv musik och vårt signatur sound har ändrats. Genom vårt arbete och alla turnéer, så hittar man nya inspirationer och möter mycket nya band som levererar något nytt. Min personliga åsikt är att vågar man inte förändras, så har du stora problem. Skälen till att våga prova nya saker och experimentera, flytta på gränser som egentligen inte finns är något som ligger bakom uppskattningen av den musik som skapas. Alla i bandet har mognat på den musikaliska nivå, både som musiker och låtskrivare. 

Albumet heter The Last Hero, tror du att hjältar är något som bara existerar i vår drömvärld eller finns dom på riktigt?

– Bra fråga, på ett sätt tror jag att alla kan vara hjältar, det är lite konceptet bakom albumet och avsaknaden av människor som vågar vara hjältar. Samhället idag är riktigt bra på att bygga upp någon, men inte uppskatta vad dom gör och är det sedan så att man inte räcker till, då trycker dom ner en tills man inte längre vill existera. Vad Alter Bridge som band vill att människor ska förstå, är att vi behöver fler hjältar.

Du nämnde tidigare att ni möter många band och musiker ute på vägarna och mångas dröm är att träffa sina idoler. Hur är det för dig, när dina största inspirationer kommer fram och säger hej?

– Jag har alltid uppskattat Living Colour och speciellt albumet Time´s Up, det var en anledning till varför jag blev trummis. Sista låten, This Is The Life på det albumet har fortfarande än idag stor påverkan på mig. Dom var med oss som support på vår senaste europaturné förra hösten och det var som en dröm. Alla satt i logerna tillsammans och pratade om livet i allmänhet, sedan finns det några ögonblick som jag aldrig kommer glömma, men som jag kommer hålla för mig själv. Men som du sa, många drömmer om att träffa sina största idoler och ibland går det inte alltid som man har tänkt sig, det är något som jag alltid tänker på när våra fans kommer fram. Oavsett hur bråttom vi har, så finns det alltid tid att ge till våra fans.

Beror det på att du kan se ert möte från deras perspektiv?

– Så är det, för ibland ser vi band som inte visar uppskattning och tar sina beundrare för givna. Den viktigaste lärdomen en musiker lär sig, är att fansen är anledningen till varför du står på scenen och får framföra din konst. Idag är konsertbiljetter och skivor mycket dyrare än vad det brukade vara, så det är inte bara fans, utan människor som är villiga att lägga ner tid och pengar på att stötta oss. Något som måste återgäldas.

Kan du berätta om varför This Is The Life betyder så mycket för dig?

– Låten handlar om en person som försöker skapa sig ett annat liv och musiken skildrar ett som innebär rikedom och så fortsätter det. Det sista livet som återberättas, är det riktiga livet och för mig har det stor betydelse. Dagdrömmar är bra, men du har bara ett liv och det ska inte slösas bort på att drömma om andra liv, just därför är det viktigt att göra det bästa av allt.  Ett bra exempel är när jag lämnade Creed, jag och Scott (Stapp) kom inte överens mot slutet, men något gav mig styrkan att lämna bandet. Saker och ting kan se bra ut från utsidan, men på insidan är det tvärtom. Jag fick chansen att göra mitt liv bättre och gjorde det genom att våga ta chansen och starta ett nytt band. Många tror nog att bara för att tre av oss, ansågs vara etablerade musiker från Creed, så togs inga risker när Alter Bridge grundades. Men det var ett långskott som lyckligtvis var framgångsrikt och 13 år senare får vi fortfarande göra vad vi älskar mest. 

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@hotmail.se)
Fotograf:
Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar