Amorphis är allt annat är formlöst

Som en melodisk dröm kliver Amorphis på Rockstage denna lördag. I form av både ängel och djävul, trotsar sångaren Tomi Joutsen solen och färgar atmosfären ogenomträngligt svart.

Låtar som Hopeless Days och Bad Blood ingår i den magnifika setlisten, framtagen med fingertoppskänsla. Variationen med ren sång och growl är mer än väl balanserad och den röda tråden som löper genom låtarna lyser klart. Death of a king ger trummisen Jan Rechberger mer utrymme att visa upp sin taktfasta talang. Slagen med trummpinnarna är som hårda viskningar, som styr, men tar inte över för mycket.

Tomi Koivusaani är en gitarrist som låter den inre melodin flöda fritt, allt han frambringar är så väl placerat i musiken att det blir en overklig perfektion. Santeen Kallio på keyboard lägger slingorna i även dom mest oväntade delarna och dess ljusa toner slår fint mot det brutala. Esa Holopainen är likaså han är gitarrist av hög rang, dom vassa riffen har kanter vässade till spetsar som punkterar åhörarnas musikaliska hjärta. Samspelet mellan Jan och basisten Niclas Etelävuoni framstår som en musikalisk dans som bara dom behärskar.

Även kontakten mellan Niclas och Tomi är stabil och deras ordlösa kommunikation orsakar stora leenden på läpparna. Tomi är definitivt den man lägger märke till mest, något med hans sätt att smälta samman med allt runt om kring och samtidigt skapa en helt ny miljö är otrolig. När House of sleep spelas, visar gruppen upp ytterligare en av sina musikaliska sidor. Into Hiding är en annan och även om förändringarna är stora så håller Amorphis allting på en riktig bra nivå. Utbudet av låtar är lika oändlig som bandets musikaliska förmåga, att kunna ta något enkelt och förvandla det till något som är uppbyggt på en sådan brutalitet, att det blir vackert är det få som kan. Mina favoriter kommer alltid vara Black Winterdrive och House of Sleep, för det var då som himlen och helvetet blev ett.

BETYG : RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT
: Amorphis
ARENA: Sweden Rock festival
DATUM: 2017-06-10
BÄSTA MINNET: Precis allting, en helt otrolig spelning!

Relaterade artiklar