Black Ingvars släpper ut publikens barnsliga sida

Black Ingvars må knappast vara festivalens dragplåster. Men däremot kommer de nog efter festivalen kunna stoltsera med att det var de som gjorde publiken som gladast. 

Black Ingvars är ett band som sedan 90-talet gjort sig kända för att framföra hårdrocksversioner av kända dansbands och barnlåtar. Det räcker med en sådan presentation för att man genast ska kunna avfärda bandet som något för den yngsta publiken och som knappast kan kallas rock på riktigt. Trots det så vilar ändå ett visst djup över Black Ingvars inför deras spelning på Sweden Rock

Sedan bandet hoppade av en festival arrangerad av Sverigedemokraterna ifjol så har medlemmarna levt med hot och hat över sig. Att de nu uppträder i Sölvesborg, som inte bara är kända för Sweden Rock, utan också är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons hemstad gör att det vilar en spänning över bandet och hur de ska tas emot. Det visar sig dock snabbt att deras hatare inte befinner sig i publiken ikväll. När bandet äntrar scenen så har en ganska stor skara letat sig fram till scenen och när bandet inleder med sin ökända version av "Leende guldbruna ögon" så vet varken jubel, skratt och allsång några gränser. 

En stor del av Sweden Rock-publiken ser ut som inbitna hardcore-rockare men sjunger gladeligen med i allt från "Eloise" och "Digiloo Diggiley".  Konserten bjuder också på några riktigt varma stunder, inte minst då bandet sjunger Sven Ingvars låtar tillägnade den avlidne Sven-Erik Magnusson. Det där djupet som vilade över Black Ingvars vara eller icke vara en kväll som denna gör sig med andra ord påmind även under konserten själv. 

Ska man vara lite krass så kan man ju inte direkt påstå att Black Ingvars gör fantastisk musik. Men de har till och med distans till sig själva vilket blir väldigt tydligt då de skämtar om att deras senaste hit var från 1995. De kallar även sig själva för Sveriges barnsligaste band. Och ja, det stämmer kanske. Men det fina i kråksången är att den barnsliga framtoningen gör intryck och även publiken visar upp sin mer barnsliga sida då de gormar med och dansar både fuldans och tryckare till tonerna av "Emil i Lönneberga" och "Här kommer Pippi Långstrump". Hela konserten är med andra ord riktigt barnslig, charmig och kärleksfull. Och det är det som gör den sevärd. 

Var spelningen bra rent musikaliskt? Tveksamt. Var den underhållande? Tveklöst.   

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Black Ingvars
PLATS: Sweden Rock Festival 2017 
DATUM: 2017-06-07
BÄST: Stämningen. 
SÄMST: Konserten kunde varit något kortare, underhållningsvärdet är som bäst i början. 

 

Relaterade artiklar