Dan Auerbach – Waiting On A Song

I Akron, Ohio är basketspelaren LeBron James född. Regissören Jim Jarmusch mötte också världen för första gången i Akron, vilket också var något Chrissie Hynde frontfiguren i The Pretenders gjorde. Deras senaste platta Alone producerades av Akronsonen Dan Auerbach.

Det är åtta år sedan Auerbach släppte sitt senaste soloalbum "Keep It Hid". Ett av det årets allra bästa album i mina öron. Under åren sedan dess har han gett ut tre album med The Black Keys och ett album med The Arcs. Han har också producerat album med bland andra Lana Del Rey, Cage The Elephant, Dr. John och Sverigeaktuella Nikki Lane.

På det mer personliga planet har Auerbach också ryckt upp sina bopålar från Akron och flyttat till Nashville. Att han flyttat till Music City är något som märks på hans nya album "Waiting On A Song". Där har han samarbetat med flera musikaliska tungviktare. Han skrev sju låtar tillsammans med John Prine, varav en är titelspåret på skivan. 78-åriga gitarristen Duane Eddy, som bland annat spelat med Elvis Presley, gästar på Livin' In Sin och på den filmiska King Of A One Horse Town. På Shine On Me hör du det de välkända fingrarna på Mark Knopfler bidra med sitt allra egna och unika gitarrljud.

Ljudbilden är typisk Auerbach på samma gång som det låter klassiskt Nashville och något av sent 60-tals, tidigt 70-tals hitradio. Förra sommaren skrevs ungefär 60 låtar till plattan på måndagar till onsdagar. De spelades sedan in torsdagar till söndagar. Tio låtar överlevde till albumet. De tio små munsbitarna till sånger sträcker sig mellan knappt två och en halv minut till som längst tre minuter och fyrtiosex sekunder. Det tar inte längre än dryga 32 minuter innan du behöver sätta igång albumet igen. Låtarna doftar mycket sommar och passar utmärkt till sommardrinken.

En perfekt ingrediens i drinken är hyllningen till vännen Rick Rubin i Malibu Man. Det är en bit kvar till att det ska bli fantastiskt, men sammantaget bjuds det på en schysst drinkblandning under den här dryga halvtimmen.

 

BETYG:

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: Dan Auerbach
ALBUM: Waiting On A Song
RELEASEDATUM: 2017-06-02
SKIVBOLAG: Nonesuch Records
BÄSTA LÅTEN: King Of A One Horse Town, som känns som att vara med i en film.

LÅTLISTA – Waiting On A Song

  1. Waiting on a Song

  2. Malibu Man

  3. Livin' in Sin

  4. Shine on Me

  5. King of a One Horse Town

  6. Never in My Wildest Dreams

  7. Cherrybomb

  8. Stand by My Girl

  9. Undertow

  10. Show Me

 

DISCOGRAPHY

Keep It Hid (2009)

Relaterade artiklar