Europe – Benåda mickstativet och lämna det hemma nästa gång

Europe är ett band som många av oss har vuxit upp med eller lyssnat på när deras storhetstid fortfarande var aktuell. Men det är med stor besvikelse jag inser att dom forna dagarna, då sångaren Joey Tempest förlitade sig på sin talang och inte en show, är förbi.

Om man bara ser till musiken på instrumental nivå, så har lärdomarna genom åren gjort musikerna i Europe till en grupp talanger som vet hur man sammanfogar musik och sång. Men när det gäller själva framträdandet finns det fler fallgropar än fallskärmar och allt medan minuterna går, sjunker trycket. Mic Michaeli på keyboard spelar som om det vore sista gången han får möjligheten och slänger fram slingorna av det gälla instrumentet, som krokar vars skarpa spetsar hugger tag i varje ord. John Levén på bas är den som ligger bakom trycket och tillsammans med Ian Haugland framstår duon som en pansarvagn. Inget står i deras väg och dom tillåter inte att någon försöker lägga krokben för atmosfären som dom vill frambringa genom musiken. John Norum är melodiernas mästare och hans snabba gitarr är den perfekta kontrasten till keyboarden och dess gälla toner, istället för att hålla samma nivå satsar han allt på att särskilja dessa två och lyckas nå fram med sin egen tonart.

Akilleshälen är dock Joey Tempest och hans stora kärlek, det vita mickstativet. Rösten håller och den är riktigt bra, men eftersom showen blir allt mer krystad och inte ett enda steg framstår som naturligt, svider det rejält i ögonen och hjärtat sjunker som en sten vid instinkten om att musiken som spelats under alla år, inte görs rättvisa genom framträdandet. Last Look at Eden avverkas med äldre alster som Rock The Night och Let The Good Times Rock, även Nothin To Ya Live slängs fram och det blir smärtsamt uppenbart att Europes frontman lever på forna glansdagars extas, medan resterande bandmedlemmar gått vidare till nuet och insett att ens framtid inte är detsamma som det förflutna. Klassiker i all ära, men skippa mickstativet, det skriker praktiskt taget om nåd och jag med det. En frontman och sångare ska våga sig på nya saker för att nå ut till publiken, inte förlita sig på att gamla konster fungerar oavsett hur många gånger dom upprepas.

BETYG 
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
KONSERT: Europe
ARENA: Copenhell
DATUM: 2017-06-24
 

 

Relaterade artiklar