Gotthard trollbinder Sweden Rock Festival

Om det är första gången som man ser Gotthard uppträda, finns inget att frukta. Låtarna är lätta att bli ett med och dom hårt skenande melodierna fångar upp en vid precis rätt tillfälle.

En av dom inledande låtarna, Electrified skapar redan från början en särskild energi och Gotthard som band framstår direkt som stabila. Som frontman har Nic Maeder en stor roll att spela, men hanterar det med bravur. Redan från start har han publiken på sin sida och den positiva energi han utsöndrar förvillar en långt bort från omgivningen. Rösten är stark och fast, att bli ett med instrumenten är inga problem för honom, utan allt flyter på smidigt och bra. Även missödet med gitarren, som vägrar att fungera när den vackra Remember It's Me ska framföras hanterar Nico med oklanderlig professionalitet och byter istället till Feel What I Feel och följer upp med Silver River. Stämningen bland publiken är på topp hela spelningen och alla musikerna får sin stund i rampljuset. Dock är det mest Nic som sticker ut från resterande medlemmar och skapar en kontakt med publiken. Något som inte undgår det skarpa ögat, är att Marc Lynn gärna visar vem som är boss och tar mycket plats med sin basgitarr, det funkar bra mycket tack vare Nics karisma, men även för att dom andra i gruppen återkommande överraskar lyssnaren med små detaljer. Leo Leoni och Freddy Scherer är två av dom mest synkroniserade gitarrister som jag sett uppträda. Trots sina olikheter skapas äkta magi. Genom att låta fingrarna dansa över strängarna i olika tempon, får låtarna en vibration som skulle kunna få vem som helst att falla handlöst. Hena Habegger utnyttjar basen på trummorna lika väl, som dom stora högtalare och ljudeffekter. Detta skapar starka vibrationer i den regnvåta marken och musiken känns verkligen i varje nerv i kroppen. Det faktum att Sweden Rock Festival var ett av stoppen på Nics första turné, samt att Gotthard firar 25 år dom band är ett fint inslag och gör att spelningen får en helt ny mening.

Trots vissa tekniska fel, som sprakande högtalare, så lyckas verkligen Gotthard trollbinda även den mest kräsna musikälskaren.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
Betyg: 10/10
Bäst: Nic's ärliga tolkningar av låtarna
Sämst: Dom tekniska problemen

Relaterade artiklar