Heavy Tiger förtjänar stående ovationer

Heavy Tiger har sedan debuten 2014 stigit som en raket på artisthimlen. Nu har de även avverkat en spelning på Sweden Rock, och vilken spelning sen.

Anmärkningsvärt mycket folk har samlat sig framför scenen som Heavy Tiger ska spela på. Samma Heavy Tiger som just nu skördar framgångar i länder som Sverige, Spanien, Tyskland och Japan och som i början av maj var förband åt legendarerna Kiss i  Tele2 Arena i Stockholm. Det är med andra ord ett band med medvind i ryggen som äntrar scenen och kanske är det en av förklaringarna till bandets självsäkra attityd. Hela bandet utstrålar en enorm pondus och självförtroende från konsertens början till slut och för att citera en man bredvid mig i publiken "De äger scenen".

Heavy Tigers låtmaterial för tankarna till det ljuva 70 och 80-talet och influenser som Thin Lizzy och Hurricanes tycks definitivt ha satt sitt avtryck. De intensiva gitarrsolona, det dova trumspelandet och tjejernas kraftfulla sångröster är som en käftsmäll. Som åskådare hajar du till, intresset hålls vid liv, foten stampar takten och det lilla tältet som ramar in scenen gör att hela spelningen blir intim och fartfylld. När Maja Linn Samuelsson ropar "Sweden Rock, mår ni bra?" får hon ett rungande svar till ja och  denna gång är det ett sånt där tillfälle då publikens svar faktiskt känns trovärdigt och inte bara artigt.

Det som gör att Heavy Tiger verkligen levererar är deras energi. Det märks så tydligt att de verkligen vill göra ett gott intryck och ge publiken valuta för pengarna. Deras häftiga och snygga scenkläder (Guldiga helkroppsdräkter med blixtar över magen) är bara det ett plus. Deras röster kompletterar varandra på ett mycket tilltalande sätt och de spelar som om livet hängde på det. Det känns precis sådär svettigt, intimt och starkt som man vill det ska kännas på en festival och Heavy Tiger ger mig festivalens första gåshud. Riffarna klaffar, bandets "jag ska ta över världen" attityd är härligt publikfriande och tonartshöjningen i mästerverket "I go for the cheap ones" är en fullträff som väcker publikens entusiasm ännu mer. Inte ens när basisten Sara Frendins bas börjar krångla mitt under pågående låt tappar spelningen tempo. Istället går Frendin åt sidan och rättar till det hela på bara några sekunder och bandet kör på som om inget överhuvudtaget hänt. Det är professionalism ut i fingerspetsarna och bandet förtjänar inget annat än en stående ovation. 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
BAND: Heavy Tiger
PLATS: Sweden Rock Festival
DATUM: 2017-06-07
BÄST: Bandets förmåga att ta över scenen.
SÄMST: Det tog slut alldeles för fort. 

Relaterade artiklar