Heavy Tiger i sitt rätta element

Det börjar och slutar med AC/DC när den glittriga trion Heavy Tiger intar Debaser Strand under lördagen. Stockholmsbandet släppte nyligen plattan Glitter och på onsdag spelar man på Sweden Rock Festival.

Annons 

 

Förra helgen gjorde Skraeckoedlan sin, av terrorattacken på Drottninggatan, uppskjutna Stockholmsspelning och nu i helgen var det Heavy Tigers tur att återuppta sin inställda konsert och få visa huvudstaden hur man rockar röv. Men först ska Grand Theft Culture värma upp ett halvfullt, och till en början avvaktande, Debaser vid Hornstull.

Kvartetten, med purfärskt självbetitlat debutalbum ute, är tämligen ointressanta på skiva och har inte fått igång mig alls men ska såklart få en chans på livescenen. Och Grand Theft Culture är som tur är betydligt roligare och mer fartfyllda livs levande än i Spotifyformat. Visuellt händer det också  mer än när huvudakten senare tar scengolvet i besittning. Men det låter alldeles för mycket lättviktig Mellopop om det här även om man i covers som Foxy Lady och Killing In The Name visar att man faktiskt kan rocka fett. Fanbasen på plats, som växer i både antal och ljudstyrka under konsertens gång, håller garanterat inte med mig i kritiken och där finns alla från tuppkamspunkaren som lirar luftgitarr ihop med Turbo Jugend-snubben, via skrikande fangirls till posörpojkarna längst fram som filmar sig själva en halv låt innan de går till baren. Mer underhållande för ögonen än öronen.

Jag har på kort tid sett Heavy Tiger i tre väldigt olika miljöer; akustiskt i skivbutiken Sound Pollution under Record Store Day var en kul grej men låtmaterialet gör sig inte riktigt i det avskalade formatet, och två veckor senare som piggt förband till Kiss i en ekande Tele2 Arena där arenakostymen är något som tar tid att få på sig även för Heavy Tiger. Ikväll är det rockklubb och helt rätt format för tjejerna där Riff Raff-introt med ryggen mot publiken bara är så coolt. Publiken har bytts ut och utökats sedan Grand Theft Culture och det är även gott om familj och vänner på golvet.

Bandets andra och senaste alster Glitter (där 8 av 11 spår framförs ikväll) har genomgående bättre låtar än det första Saigon Kiss där även sångröster, sound och driv utvecklats åt rätt håll. Det är punkrock, KissThe Runaways och något Nicke Anderssonskt över trions musikaliska uttryck som får lite mer skit på knäna live vilket alltid är positivt. Framförallt frontfiluren Maja Linn Samuelsson har kaxig rockattityd med rivig stämma och spottloskor på golvet a lá Hetfield. Sången växlas mellan alla tre bandmedlemmarna vilket skapar extra dynamik.

Att köra med enhetlig scenklädsel som många av 70-talets glamrockband gjorde ser man inte så ofta nuförtiden och det sätter en rätt egen koncepttouch på Heavy Tiger (som för övrigt tagit sitt namn från The Flaming Sideburns-låten vilken de också spelar live). De glittriga gulddresserna blir dock varma och Maja säger sig vilja ha sommardräkter. Kanske hade sådana fått upp energinivån i mitten av spelningen där fart tappas. Den återfås i takt med den energiska avslutningen Shake Me, Highway och Tonight. Där lever det svängiga kattdjuret upp till sitt goda rykte som explosiv liveakt. Att vi sedan får AC/DC-smockan Whole Lotta Rosie som extranummer är en trevlig bonus. 

BILDGALLERI HEAVY TIGER

 

BILDGALLERI GRAND THEFT CULTURE

 

BETYG, HEAVY TIGERRB-Betyg-7_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Heavy Tiger + Grand Theft Culture
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-06-03
BÄSTA LÅTEN: I Go for the Cheap Ones och Tonight

LÅTLISTA – HEAVY TIGER – DEBASER STRAND

Riff Raff (intro)
Saigon's Kiss
Feline Feeling
Superstar
I Go for the Cheap Ones
Heavy Tiger
No Tears in Tokyo
Catwalking on a Dog Day Afternoon
Keeper of the flame
Jemma
The Only Way is Up
Shake Me
Highway Knees
Tonight
Whole Lotta Rosie

BANDFAKTA – HEAVY TIGER

MEDLEMMAR 
Maja Linn Samuelsson – sång och gitarr
Sara Frendin – bas och sång
Astrid Carsbring – trummor och sång

DISKOGRAFI
2013 – Talk of the Town (EP)
2014 – Saigon Kiss
2017 – Glitter

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar