Hellacopters på Debaser – en högljudd hyllning till Strängen

Biljettrycket var enormt inför The Hellacopters minneskväll för sin bortgångne bandmedlem Robert "Strängen" Dahlqvist. Man hade garanterat kunna fylla betydligt större arenor än Debaser Strand men gör helt rätt i att hålla det på en intim klubbnivå. 

På förra årets Sweden Rock Festival gjorde kvintetten en, som då tycktes bli, högst tillfällig comebackspelning för att fira sin 20-åriga albumdebutant Supershitty To The Max! I år har man utökat detta med några aviserade festivalspelningar samt Liseberg den 27:e juli. Stockholm såg dock ut att bli utan en efterlängtad holmgång fuel injected action rock tills man för några veckor sedan utannonserade Debaser-spelningen som en hyllning till Robert "Strängen" Dahlqvist som tragiskt avled den 1:e februari efter ett epileptiskt anfall hemma i badkaret. Han var då i full färd med att spela in sitt svenskspråkiga album som skulle släppas senare i år. Häromveckan kom ett smakprov i form av självutlämnande Thriller och det pratas om att ytterligare låtar ska färdigställas och släppas. Biljetterna till minneskvällen sålde slut i ett nafs där intäkterna oavkortat går till Strängens dotter Ingrid. Ett fint initiativ.

Hellacopters gick mig faktiskt lite förbi under åren de blev ett av Sveriges mest hyllade band så det här blir första gången jag ser gruppen spela tillsammans på en scen. Det slår mig att jag dock sett alla bandmedlemmar förutom nyinsatte basisten Sam Yaffa (som ersatt avhoppande Kenny Håkansson) i andra konstellationer (Imperial State Electric, Backyard Babies och Winnerbäcks kompband). Kvällens hyllningsperson såg jag live ett antal gånger som sidekick till Stefan Sundström samt ett akustiskt framträdande på skivbutiken Little Shop of Records under Record Store Day 2016.

Debaser Strand har förmodligen aldrig varit så knökfullt, svettigt och förväntansfullt som denna speciella kväll. Det råder kokgrader i lokalen; jeansen sitter klibbade i baken, Dregens luva är dyngsur efter två låtar och Nicke lär få klippa upp sin slickade countryskjorta efter konserten. Musikaliskt är det tyngdpunkt på det tidiga Dregen-materialet och det låter förbannat bra. "Det är många känslor här ikväll men framförallt känner jag glädje" deklarerar Nicke. Hela bandet ser ut att stortrivas ihop på scenen och larmar med en sällan skådad glöd i 70 vrålsnabba minuter där en ursinnig Ghoul School och Toys And Flavors är kraftfullast bland många urladdningar. Några av de senare hitsen som I'm In The Band och By The Grace Of God ges plats och får den redan tokpeppade publiken att ta röjet en nivå till. Punkigt, elakt och superskitigt till max.

Det blir inga hyllningstal, inga bildcollage och inte heller några av Strängens sololåtar. Bara kompromisslös, högljudd garagerock av allra ädlaste sort. Precis som Strängen skulle velat ha det, som Hellacopters skrev i sitt pressmeddelande. När jag vadar ut bland alla lyckliga och genomsura människor får man känslan av att ha varit med om en sådan där klassisk jag-var-där-spelning.

The Hellacopters måste bara förlänga sommarens ströspelningar med en regelrätt klubbturné och ny platta i höst. Detta är alldeles för bra för att inte låta fler människor få ta del av. 

BETYG : RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: The Hellacopters
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-06-22
 

LÅTLISTA – THE HELLACOPTERS – DEBASER STRAND

You Are Nothing
Born Broke
Like No Other Man
Random Riot
Ferrytale
The Devil Stole The Beat From The Lord
TAB
Ghoul School
Hey!
Disappointment Blues
Move Right Out Of Here
My Mephistophelian Creed
Soulseller
Toys And Flavors
I'm In The Band
Spock In My Rocket
ENCORE:
By The Grace Of God
(Gotta Get Some Action) Now!

Relaterade artiklar