Highly Suspect- Bråvalla 2017

Trots tre Grammy-nominering på endast två släppta album är Brooklyn-sönerna Highly Suspect fortfarande relativt okända på denna del av Atlanten. De blandar indie, grunge och punk på ett nygammalt sätt, kombinerat med explosiva live-spelningar. Det är bara en tidsfråga innan de går från klubbgig till större spelningar. 

Det kom som en härlig överraskning att Bråvalla Festival bokat Highly Suspect, som just nu testar sitt hittills vinnande koncept inför Europas publik för första gången. Bandet spelar på scenen Juno som är den enda av festivalens scener som ligger under ett tält. Trots den otacksamma tiden klockan två på eftermiddagen blir den klubbliknande ljussättningen och inramningen till bandets fördel, och publiken är hängiven och entusiastisk. Trion kliver på scen till ljudet av hip hop-beats och deras energi är hårresande från första spelade tonen och avtar inte i intensitet en enda gång under konsertens allt för korta timme. 

Musikens garagebandsaktiga sound och kaxigt lediga men ändå fokuserade framträdande förstärks låt efter låt. Liksom sitt sound, så spelar de en dynamisk blandning av både rivigare och mer lugna låtar, med publiken ljublar föga förvånande mest åt deras briljanta hits så som Lydia, Bath Salts och My Name Is Human. Alla låtar får en ny efterlängtad live touch, och solon byts ut, förlängs eller blandas med instrumentala jam och publikfrierier.

En odödlig stund i framträdandet är när sångaren och gitarrsten Johnny Stevens, tatuerad upp till nacken, sitter på knä, röker en cigarett och spelar ett långt gitarrsolo.

Alla festivalens artister har nyss fått en skyhög ribba att nå och en måttstock att utmanas av.

Highly Suspect är en lysande hyllning och modern approach av sina influenser och har all potential att bli hur stora som helst. Jag är helt golvad.

 

SKRIBENT: Philip Almén (Philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tommy Hansson (Tommy.Hansson@rockbladet.se
KONSERT: Highly Suspect på Juno-scenen, Bråvalla Festival 2017
ARENA: Bråvalla Festival
DATUM: 2017-06-29
BÄSTA LÅTEN: Bath Salts
BÄSTA MINNET: Johnny Stevens, cigarett och gitarrsolo på knä. Say no more.

 

 

 

 

Relaterade artiklar