In Flames avslutade Sweden Rock med en fin och innerlig show

Varje gång In Flames headlinear en stor festival är mina förväntningar höga. Nu med lite nytt blod med Bryce Paul på bas, Joe Rickard på trummor plus en extrainsatt Niels Nielsen på keyboard så borde det vara en rejäl vitamin-injektion för Anders Friden och resten av det äldre gardet.

In Flames avslutar Festival Stage och Sweden Rock Festival som headline med en snygg och stilfull produktion utan några direkta överraskningar. De inleder med Wallflower från senaste albumet Battles. Ett snyggt, lågmält och välkomponerat nummer.

Den här showen innehöll en innerlighet som vi inte är vana vid att se när Göteborgsbandet In Flames står på scen. Frontmannen Anders Fridén visade upp en känslomässig sida som förstärkte helheten på ett fantastiskt bra sätt. Det var tydligt att det finns en oerhörd tacksamhet att få avsluta hela Sweden Rock Festival 2017. Ett exempel på detta sker en bit in i showen, då den "lilla blyga" Anders Fridén i ett mellansnack helt ödmjukt berättar hur stolt han är över att ha fått dela scen med sina barndomsidoler Scorpions och Steven Tyler från Aerosmith.

Cloud Connected och Deliver Us kommer och förblir två blytunga nummer som definitivt värmer upp den smått stelfrusna publiken.

Efter drygt halva konserten blir det ett kortare avbrott och Anders går längst ut på catwalken för att berätta om en smärtsam nyhet att bandets vän Justin förolyckats i en motorcykelolycka. Efter hans tal spelar de för andra gång någonsin live låten "Here Until Forever", vilket blev en fin hyllning till deras gemensamma vän. Otroligt innerligt och starkt gjort.

Under ett stort antal av sommarens festivalspelningar har de valt att ta med sig Dead Souls Niels Nielsen på Keyboard. Ett bra drag måste jag säga.

Setlisten de kör nu på den här turnén har ett stort fokus på deras senare del av sin stora katalog. Sista delen av konserten var riktigt stark med låtar som The Truth, Paralyzed, The Quiet Place, The End och deras stora hit Take This Life.

När jag gick ifrån hade jag en känsla av att jag trots allt saknade deras sedvanliga effektfyllda shower, men det gav ändå en unik tillfredställdhet av att fått se en helt unik konsert som jag hoppas på att få se senare i november när de spelar i Sverige igen.

 

BETYG
SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
BAND: In Flames
PLATS: Festival Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2017-06-10
BÄST: Sårbarheten hos Anders under Here Until Forever, men även Deliver Us, Paralyzed och Cloud Connected.
SÄMST: Egentligen ingenting, men jag hade ändå trots allt velat har lite bomber och sprakande eld.

Relaterade artiklar