Krönika dag 2 – Bråvalla 2017

Bråvalla Festival 2017 är en stor och folklig festival. En grandios produktion som vill sträcka sig över hela åldersspannet och säkra så många nöjda och återkommande festialbesökare som möjligt. Friskt vågat, hälften vunnet, men festivalens bredd, energi och kvalité tycks inte avta någon gång snart. 

Dag två på Bråvalla Festival 2017 lider mot sitt slut. Festivalen har välsignats med vad som potentiellt resulterat i de bästa spelningarna detta års upplaga har att erbjuda. I festivalens sanna anda har det bjudits på en stor variation av genrer och artister. De inbokade rockartisterna är oftast av de hårdare slaget, så motpolerna av singer-songwriters och indiemusiker behövs verkligen. Där gjorde den brittiska duon och Mumford & Sons-vännerna Bear's Den ett fenomenalt jobb med sin suggestiva och nedtonade hybrid av americana och folk. 

Dagens stora dragplåster signeras giganterna Linkin Park som precis som många moderna rockband beskyllts för att ha bytt genre helt till pop. Bandet visade under kvällen och natten att de är ett högaktanigt och välrepat band – trots många år sedan de pikade i populäritet är forna nü-metal gänget fortfarande är att räkna med. Frontmannen i svenska Blindside gör ett högenergiskt och skuttande gästframträdande, som dock inte fyller någon finnes.

Men dagens gåshud och kanske en av festivalens bästa spelningar någonsin bjöd den amerikanska rocktrion Highly Suspect på. Sångaren och gitarristen Johnny Stevens är en fullständigt briljant frontman och textförfattare som både för sig och ser ut som en rockstjärna. De tre ynglingarna förtjänar sina Grammy-nomineringar trots bara två släppta album, men de förtjänar ännu mer att vinna än att bara nomineras.  

Dagens chock och tråkiga nyhet blev Of Mice And Men som ställde in på grund av frontmannens sjukdom, minuten de skulle gå upp på scen. Trist, men sant. Dock lovar bandet att vara tillbaka i Sverige innan årets slut, så alla hängivna fans får hålla tummarna. 

Många såg fram emot Danzig, före detta frontman i det kultflörklarade punkbandet The Misfits. Han kom, han såg och han föll. Gammal är äldst, och i Danzigs fall innebär åldern att storheten och kvalitén är en svunnen tid.

Bråvalla Festival är en påse gott och blandat, både i stämning och musikutbud, och ibland blir det sannerligen för sockersött eller så surt att du grimaserar. Dock finns ett gyllene mellanläge där allt harmoniserar perfekt, och till det innefattas flera superba svenska akter festivalen har, även de långt bortom rocken: Laleh, Håkan Hellström, Little Jinder, Beatrice Eli och Silvana Iman. Sverige är verkligen en musikfabrik att räkna med både på den inhemska och den globala arenan, och en festival som Bråvalla kan boka många svenska artister utan att tappa i kvalité. Men för att festivalen inte bara ska högaktas för sina artister utan även för sin stämning måste festivalbesökarna lära sig att respektera varandra och ta hand om varandra – Precis som alla andra delar av samhället måste festivaler eftersträva att vara säkra och trygga platser, istället för en anarkistisk fantasivärld som många besökarna ser de som. 

Men trots tydliga förbättringspunkter är festivalen ändå en musig tillflyktsort för gammal som ung. Den oklanderliga popdrottningen Laleh sjunger ljuva toner som ringer ut i natten, och festivalens andra dag har kommit till ett slut. 

SKRIBENT: Philip Almén (Philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Sandra Berkemo (Sandra.Berkemo@rockbladet.se)

BRÅVALLA FESTIVAL: 28 juni -1 juli 2017, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2017/ och via Instagram@rockbladet / #rbbf17

 

Relaterade artiklar