Mustasch sätter ribban för dagen

Mustasch är första band ut på den stora Festival Stage under fredagen. Och med det humör som bandet (Ralf Gyllenhammar i synnerhet) bjuder på så sätter sig ribban för dagen.

Dagen före spelningen så möter Rockbladet.se upp gitarristen David Johannesson och basisten Stam Johansson. På frågan om hur man förbereder sig inför spelningen på plats så svarar Stam ironiskt nog "Vi gör intervjuer och dricker öl". Med ett litet leende så fortsätter David Johannesson: "Vi har hunnit bli varma i kläderna nu. Vi har repat mycket i studion och dessutom hunnit avverka en hel del spelningar på turnén redan nu så ifall man behöver förbereda sig nu så är det väl i så fall bara att man sitter själv och pillar på gitarren lite".

Förutom Sweden Rock ska Mustasch turnera hela sommaren ut, där den enda lediga helgen är midsommar. Utöver Sverige väntar också spelningar i Finland samt Estland där de ska vara förband åt Rammstein.

– Vi har hört att 80 000 pers kommer vara på plats i Estland, så då blir det rekord för oss. Vi har aldrig spelat för så många. Sen ska det bli kul att se Rammstein också, säger Stam.

När turnén avslutas till hösten så sätts inspelningen av nästa album, planerat att släppas under 2018, igång. Och marknadsföringen kan de knappast klaga på i och med att den första singeln i princip var "Änglahund" som bandet framförde som mellanakt i Melodifestivalen i våras. Att bandet skulle utnyttja tillfället och dessutom tävla är uteslutet.

 – Det är ok att vara mellanakt, då får vi göra vår grej. Alla som hade hört "Änglahund" innan tv-sändningen tyckte att den var riktigt bra och det tyckte vi själva också. Att den blivit så välmottagen är en bonus. Men att tävla i Melodifestivalen är helt uteslutet, säger David.

 – Ja, det får Ralf göra själv, säger Stam.            

Både Stam och David är överens om att varje spelning är lika viktig men ingen av dem är sena med att hylla Sweden Rock Festival lite extra.

 – Jag tycker det här är en av de bästa festivaler som finns. Allt runt omkring är väldigt uppstyrt och bra, säger David.

 – Det är bra mat, säkerheten är som den ska och folket är ju alltid bra. Sen går det dock inte att säga att vi föredrar festivalspelning framför ett vanligt gig för det är olika. Det är som att fråga vilken starköl som är bäst, svaret kommer vara olika beroende på vad man är sugen på, säger Stam.

Utifrån hur spelningen sedan blev så måste bandet ha varit sugna på just festivalspelning denna gång. När bandet gör entré så skiner solen starkt och en stor publik har samlat sig för att se dem och bandet har energi. De kör direkt igång med kioskvältaren "Double Nature" och publikens händer höjs genast i hårdrocktecknet.  Energisk som ingen annan tar Ralf Gyllenhammar genast kommandot över festivalen och skriker ut frågorna "Mår ni bra? Vill ni ha hårdrock?" och får ett skriande ja till svar. Gyllenhammar ser så klart potentialen i den tända publiken och ställer samma fråga igen fast denna gång ser han till att publiken skrikwailar fram svaret. Härligt involverande.

Spelningen står aldrig och stampar. Tvärtom så är tempot högt rakt igenom och publiken består av allt från barn till gamla som sjunger med i låtarna och diggar i takt till musiken. En av de enklaste förklaringarna till att spelningen är så livlig och bra är Ralf Gyllenhammar själv. Han håller sig aldrig till något manus eller någon rutin, utan kör på ren och skär feeling. Han håller inte igen på en enda låt utan kör istället på i 180 och hans karisma lyser starkare än solen själv. Låtar som "Borderline", "Heresy Blasphemy", "Thank You For The Demon" och den extremt kraftfulla "Bring Me Everyone" sätter ordentlig fart på hela festivalområdet. När konserten är avslutad tar Gyllenhammar god tid på sig att gå av scenen. Han står hellre kvar längst ut på scenens catwalk, mottager publikens skanderande och gormar "For those about to rock, I salute you".

Good news, Ralf: We salute you too.

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Fotograf: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
Band: Mustasch
Plats: Sweden Rock Festival
Datum: 2017-06-09
Bäst: "Bring me everyone".
Sämst: Tog det inte slut lite för tidigt?

 

 

Relaterade artiklar