Rhapsody’s Luca Turilli – Ödet är något som inte finns på riktigt

Det har gått tjugo år sedan Legendary Tales släpptes, trots detta är det Symphony Of Enchanted Lands som kommer spelas från början till slut under Rhapsodys sista turné. Rockbladets utsända fick under Sweden Rock Festival, tio intensiva minuter med gitarristen Luca Turilli och diskuterade allt från det förflutna, ens öde och framtiden.

Rhapsody grundades för tjugo år sedan och hade en väldigt framgångsrik karriär. Men historien som albumen skildrar tog slut och även så din tid i bandet. Hade du på känn redan från början, att det skulle vara under en begränsad tid?

– När du börjar med musik så är framtiden så långt borta, att man på sätt och vis känner sig odödlig. För att vara ärlig, så insåg vi först inte att slutet verkligen hade kommit. Vi skrev på skivkontraktet så snabbt efter att bandet grundats och sålde vid ett tillfälle 17000 exemplar redan första veckan som albumet Legendary Tales släppts. Men eftersom ingen av oss fick ta del av vinsten så förstod vi inte från början betydelsen av det. 

Skulle man kunna säga att slutet är en mix av låtarna Wings Of Destiny och Dark Tower? På sätt och vis flög ni väl med hjälp av ödets vingar?

– Jag vet inte, det är en intressant tolkning av två helt olika låtar. Men jag ska berätta en sak för dig och det är att ödet inte finns på riktigt. Vad man har är också det som existerar, historien som skildras genom albumen är från början till slut påhittad. Allting som skapas, det är något vi själva format och sett till sker. Den här turnén, som är också är vårt sätt att tacka alla fansen på, skildrar på sätt och vis alla med och motgångar vi har haft under 20 år. Som exempel så har många beslut tagits, som varit både bra och dåliga, till slut ledde det till att vi splittrades för sex år sedan och det kändes som ett naturligt steg. Sagan var slut och vi kunde på grund av alla problem, få ett bra avslut utan några större konsekvenser eller bakslag. När man arbetar med samma människor under så lång tid, så tär det på en och kapitlet är stängt, men jag är själv imponerad av att vi lyckades ha kvar samma sångare från början till slut.  Alla medlemmar är tillbaka bara för att ge fansen en bra återblick på åren som passerade, den enda som saknas är vår keyboardist Alex Staropoli. Han kunde inte på grund av sitt nya band, vilket är synd eftersom det är sista gången vi delar scen som Rhapsody. 

Det låter som om det kommer uppstå ganska många känslosamma stunder, hur ska du göra för att genomföra hela uppträdandet?

– När du spelar och musiken börjar så tas energin emot på ett helt annat sätt. Det är viljan som gör att man klarar av att stå där, trots att det är känslosamt och smärtsamt, för mig är det ganska smärtsamt eftersom jag har problem med knäna. 

På vilket sätt skapar du magin som återfinns i musiken?

– Magi kommer i två former, en som är relaterad till själva historien som alla album handlar om och den andra är musiken i sig. Arbetet med konsten skapar möjlighet att upptäcka nya saker och även sprida ett positivt meddelande. För mig handlade det aldrig om pengar. Tots att jag har förlorat ganska mycket på grund av Rhapsody, så är det energin och vetskapen om hur många som hjälpts av vår musik, som är värt något. Musiken vi skapade har en positiv energi inom sig och det är vad som hjälpt människor att ta sig igenom olika händelser som varit svåra. 

Vad kommer du att göra efter turnén är avslutad?

– Rhapsody har många festivaler inbokade och antalet ökar, från början var det meningen att allt skulle ta slut i december. Nu är vi inbokade till mars, förfrågningarna slutar inte komma och vi är skyldiga våra fans att fortsätta tills dom är nöjda. Men jag har nya projekt på gång som är väldigt viktiga för mig, bland annat så väntar mitt nya band på att bli nominerade till Grammy Awards nästa år. Albumet producerades med en ny teknik av Dolby och används för att marknadsföra den nya tekniken, så det finns mycket att vänta sig från min sida.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf:
Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se) 

Relaterade artiklar