Stabilt men inte mer av Saxon

När årets Sweden Rock sammanfattas kan Saxon skryta över att ha haft en av de största publikerna. Men ur prestationsperspektivet så fanns det bättre band detta år.

Det är inte förvånande att Saxon fått ihop en stor publik. Utav årets band på festivalen så är Saxon ett av de mest rutinerade och deras frontman Biff Byford borde belönas med något form av pris för "coolaste artist". Vilken pondus han har. Trots att han mest går runt på scenen och egentligen inte gör något märkvärdigt så är han bara så säker. När han sedan utbrister "I fucking love Sweden Rock" och flinar på det sättet som bara han kan så är det svårt att inte le själv.

Jag tycker Saxon gör helt rätt i att öppna upp med partystartaren "The Battering Ram", en låt som inte nödvändigtvis alla kan men som inte heller lämnar någon utanför. Det är möjligt för alla att hoppa och digga. När Byford dock öppnar upp för hitsen från 80-talet, genom att köra "Motorcycle Man", finns ingen återvändo. Denna 80-tals metall som betytt så oerhört mycket för rockmusiken och vars storhet aldrig kan förnekas gör framförallt publiken längst fram skogstokig. Nu är 80-talslåtarna det enda som duger. När Byford vid ett tillfälle frågar publiken om de vill höra en ny eller gammal låt ropas det som högst efter en gammal. "You bastards" säger Byford med ett leende. Han involverar publiken även vid flera tillfällen, genom att arrangera en tävling där publiken ska jubla för att välja någon av de legendariska låtarna "The Eagle Has Landed" eller "Broken Heroes". När det visar sig vara omöjligt att avgöra vilken låt som faktiskt får högst jubel spelar de såklart båda två.

Bandet maler sedan på som maskiner och kör de låtar som förknippas med dem. "Crusader", "Wheels of Steel", "Princess of The Night" låter som det ska låta och i "Heavy Metal Thunder" så bränner till och med ett pyro igång (Äntligen).

Något som dock drar ner betyget på spelningen är att allting känns väldigt monotont  efter en stund. Saxon gör inte fel på något sätt, men de maler bara på, som om de hade ett manus att följa, och emot slutet så känns spelningen förutsägbar, vilket inte känns särskilt givande.

BETYG : RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rikard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se) 
KONSERT: Saxon
ARENA: Sweden Rock Festival
DATUM: 2017-06-10
BÄSTA LÅTEN: "Motorcycle Man".
SÄMST: Spelningen hade mått bra av lite variation.

Relaterade artiklar