Steel Panthers fräcka humor går hem

Steel Panther är ökända för sina sexskämt på konserter och Sweden Rock-publiken kommer inte undan nu heller. Något som är både på gott och ont.

Ja, Steel Panther är mer kända för sina grova skämt och sina spelningar än vad de är för själva musiken. Det är underförstått att dråpliga kommentarer kommer yttras och att framförallt kvinnliga besökare kommer stå i skottlinjen. Låter det som ett skämt som går för långt? Jo, i teorin är det nog verkligen så, särskilt med tanke på att vi nu lever i en tid där sexism alltid är ett hett diskussionsämne.

Trots det så står många kvinnor inte bara på plats, utan till och med längst fram vid kravallstaketet. Och de jublar lika högt som gemene man när Steel Panther äntrar scenen till ljudet av en rytande panter och kör igång festen med, just det, "Eyes Of The Panther". Sedan är det precis som man misstänkte igång. Michael Starr juckar mot publiken med mikrofonen mellan benen, redan i det första mellansnacket har bandet skämtat om att Steven Tyler i Aerosmith snortat kola backstage samt berömt svenska kvinnors talanger inom oralsex. Ni som läser detta tycker säkerligen att det hela låter både slemmigt och osmakligt. Men faktum är att den här fräcka humorn går hem.

Det är förvisso på gränsen när bandet hejar på och uppmuntrar tjejer i publiken till att visa brösten (vilket några slutligen gör) men situationen räddas av att bandet inte bara håller på att utsätta publiken för dråpliga kommentarer utan också driver med sig själva. De väljer exempelvis att tacka publiken för att deras skiva sålt i otroliga 300 (!) exemplar (Haha). Även bandmedlemmarna själva får smaka på varandras gliringar och sexskämt emellanåt och det är på något sätt det som gör att tajmingen klaffar och roar publiken till den grad att konserten fungerar.

Musiken är i Steel Panthers fall sekundär. Det är show och humor som ska levereras här. Låtar som "Just like Tiger Woods", "Poontang Boomerang" och "Gloryhole" må vara svängiga och publiken kan dansa lite under låtarnas gång, men det är knappast något som sätter sådant avtryck så att man efter konserten går hem och sätter igång låtarna på Spotify.

Partystämningen är som bäst när Steel Panther drar upp 17 tjejer på scenen och får de att dansa till "17 Girls In A Row" samt avslutningen "Party All Day (Fuck all night)". Nej, det är inte heller några låtar som kommer vinna nobelpriset i litteratur. Men nu är det festival, människor vill ha roligt, sjunga och skratta. Och det fick man sannerligen med Steel Panther.

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Fotograf: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
Band: Steel Panther
Plats: Sweden Rock Festival
Datum: 2017-06-08
Bäst: När bandets humor träffar rätt så är det klockrent.
Sämst: Låten "Death to all but metal" känns förvånansvärt seg.

 

Relaterade artiklar