The Amazons – Ett debutalbum med överraskande variation

Energin som The Amazons förmedlar live finns där och den är äkta, vilket är en lättnad att bevittna. Kanske är det så att mina krav grundas på kvaliteten som musiken hade live, men detta är en grupp vars energiska musik skapar känslor inom en, precis som om det vore svart magi i musikaliskt format.

Annons 

 

Stay With Me får The Amazons att påminna mig om en rockigare version av The Beatles, ett härligt 1960-tals sound med uppdaterade melodiska partier och hårdare grunder. Man hör tydligt hur cymbalernas förmåga att åstadkomma vissa takter, används till fullo och hur hårt basgångarna slår mot gitarrernas lekfulla riff. Dock är texten inte fullt så varierande som jag hade önskat, men grunden är stark och utveckligen verkar lovade. Burn My Eyes är ett jämnare spår och lekfullheten hos gitarrerna har bytts ut mot hårdare riff. Trummorna är mycket mer stabila och balansen mellan instrumenten är mycket mer jämlik, samklangen mellan just trumslagaren och sångaren är riktigt snygg. Tempot i melodierna är i samma nivå som att åka runt i en rymdbana, definitivt ett spår som bjuder upp till dans och som är en skön låt som passar in bra bland resterande. In My Mind har från första gången jag såg bandet uppträda live, varit en stor favorit och så även på skivan. Spåret är lekfullt och förföriskt, där finns en underliggande tuffhet och hårda instrument. Den brutala verkligheten som skildras genom texten, uppenbarligen riktade mot en specifik person förmedlar känslorna i en synkning som endast kan uppstå när instrument och sångaren blir ett. Backup sången är retfullt viskande och en faktor jag gillar, då den gnisslar lite fint mot basgångarna. Kontrasten emellan dom är riktigt frän och skapar en variation i musiken som gör den mer spännande att lyssna på. Junk Food Forever är ytterligare en variationsrik låt, en simpel text som kan vid första anblick verka något konstlad, men innehållet är allt annat än simpelt. 

Sättet sångaren förmedlar berättelsen om en kärlekshistoria, genom dom mest oväntade reflektionerna och den orkesterliknande sammanslagningen av instrumenten gör att dom något konstiga orden, Junk Food Forever får en djupare mening. Oviljan att vara ensam och rädslan för att vara det slår hårt genom trummornas slag och dom brutala riffen från gitarren som svider likt salt i ett sår. Raindrops har en mer sorgsen, men fortfarande stabil hårdhet i sig, texten låter som om den sjungs ovanifrån och har ett fint eko i sig. Dock tar trummorna över lite för mycket och rösten skär sig vid en viss punkt, och det är när sångaren försöker ta höga toner som inte riktigt passar med musiken eller hans röst. Influenser från en annan tid kommer smygandes fram och arvet från musiker från andra årtionde finns i varje ton. Något med spåret gör det ändå till ett som sitter kvar långt efter att skivan har stängts av, man berörs som lyssnare på ett plan som gör att avtrycket är svårt att sudda bort. Black Magic är rakt igenom svart magi, ett av The Amazons bästa spår där gitarristens talang verkligen tas till vara på och riffen svänger och river, medan trummorna slår som hjärtslag hos en som ser sitt livs kärlek uppenbaras. Återigen sitter takterna där dom ska och trummorna jobbar fram ett bra tempo som åtföljs av gitarren på det mest fantastiska sätt, allt med spåret är så nära perfektion som det går att komma och minnet från när låten spelades live skapar en skönt atmosfär, vilket även sätter sin prägel på perspektivet som Black Magic synas på. Ultraviolet och Little Something går i lite samma tema som föregående och det är verkligen då som The Amazons utnyttjar sin potential, sättet som instrument och sång behandlas på är rättfärdigat och melodierna som formas av musikerna har sådana klara personliga inslag, att dom som personer avbildas i musiken. Även om tempona är olika så är takterna så kristallklara att spåren både utmanar, men samtidigt underlättar för lyssnaren. Variationen är färgstark och gynnar gruppen starkt, att våga experimentera och blanda på det här sättet, samtidigt som dom lägger sina starkaste spår mot slutet gör att man minns skivan just på grund av dessa. Holy Roller inleds överraskade med gitarr som påminner om lite country, men spänningen och kvaliteten ökar, innehållet är uppdaterat och det märks att The Amazons mognar tillsammans med utveckligen som skivans konst utgör. Something In The Water är ganska likt Black Magic, både när det gäller tonarter och melodier, men samtidigt har det sitt egna lilla spetsiga sätt att kaxigt sticka ut. Blandningen av lugnare, lite jazzigare toner blandas brutalt med ren rock och blandningen kanske sticker på lite fel ställen ibland, men det beror främst på att cymbalernas alldeles för framträdande roll skapar en motsträvighet. Pianotoner i klassisk anda inleder sista spåret Palace, plötsligt dras ridån ifrån och visar upp en väldigt oväntad sida av gruppen. Deras musik är till större delen energisk och hård, så klassiska inslag är både överraskande, samtidigt som det visar att gruppen inte är rädda för att ta med alla sina musikaliska talanger. Andemeningen med det hela är ganska uppenbar, för när lyssnaren tar till sig texten, så förstår man att den aldrig skulle kunna fungera med elektroniska instrument.

Sammanfattningsvis så är The Amazons ett talangfullt band som har följt en bra utveckligen genom skivan, den är genomarbetad till en viss nivå. Antalet låtar där gruppens fulla potential utnyttjas till max önskar jag dock hade varit fler, för det finns vissa områden som inte ska beträdas och en viktig faktor för en musiker är att inse sina begränsningar. För att vara ett debutalbum så håller hela skivan en förvånansvärt hög nivå, dock märks det att gruppen fortfarande är lite osäkra på vad som fungerar bäst och det blir något spretigt. Men variationen är ändå på en helt okej nivå och inte överdriven, vilket gör att den röda tråden som må vara något krokig, stundtals är ganska spikrak.

BETYG: 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: The Amazons
ALBUM: The Amazons
RELEASEDATUM: 2017-05-26
SKIVBOLAG: Goth Cruise/Fiction Records
BÄSTA LÅTEN: Black Magic

LÅTLISTA – THE AMAZONS

1. Stay With Me
2. Burn My Eyes
3. In My Mind
4. Junk Food Forever
5. Raindrops
6. Black Magic
7. Ultraviolet
8. Little Something
9. Holy Roller
10. Something in the Water
11. Palace

BANDFAKTA – THE AMAZONS

MEDLEMMAR

Matt Thomson– Vocals

Chris Alderton– Guitarr

Elliot Briggs- Bass

Josef "Joe" Emmet- Drums

DISCOGRAPHY

The Amazons -2017

HEMSIDA FACEBOOK

 

Relaterade artiklar