Bokrecension: Billy Idol – Dancing With Myself

Det var morgonen den 6 februari 1990 och jag hade balanserat på avgrundens rand i över tio år, ständigt utmanat ödet i jakten på det skönaste ruset. Jag hade levt det vilda livet.

Så inleder den av rockens främsta ikoner William Michael Albert Broad, mer känd som Billy Idol, sin biografi. Låten kom 1982, boken 32 år senare. En trasig själ som blottar sig fullständigt på 357 sidor, som beskriver hans väg mot framgången utan att utelämna vare sig det ena eller andra. En bråkig barndom till trots med flytt från England till USA och sedan tillbaka, bara för att i början av sin karriär flytta till New York, där ödet som sakta byggts upp genom åren skulle förverkligas, är Billy Idol en av dom mest intelligenta rockstjärnorna. Hans sätt att analysera, som i kapitel åtta där han beskriver punkens början på ett sätt som får en att vilja starta en diskussion ansikte mot ansikte. Frågorna dundrar fram mellan raderna:

Såhär i efterhand förstår jag varför punken kom när den gjorde, för det var sista gången det skulle finnas en verklig generationsklyfta mellan föräldrar och deras ungar, en uppdelning där ens kulturella och politiska åsikter skiljde sig beroende på ålder, före vår tids försagda töväderstämning. Vi ville inte lyssna på våra föräldrars musik. Det här var sista gången som en generations behov, önskningar och övertygelser skulle stå i motsatsställning till den föregåendes. 

Mängder med namn som Johnny Rotten från Sex Pistols och medlemmarna i Aerosmith blandas med tiden från Generation X och även om namn säkerligen droppas för att ge extra krydda, så skapar de en skarp bild av en tid som ingen kommer att få uppleva igen. Punken beskrivs på ett så ärligt sätt, att läsaren flera gånger med all säkerhet ställer sig frågan hur alla kunde överleva denna tidsålder. Samtidigt som den typiska punkattityden finns där, så återkommer även små fragment som lätt kan missas om man inte läser noga som påvisar en annan bild av denna hyllade musiker.

Min rockiga punkstil bestod till hundra procent av attityd och en tro på att jag i djupet av mitt inre skulle kunna finna ett sätt att driva ut demonerna – mitt mindervärdeskomplex, tomheten som inte kunde fyllas. 

Något som verkligen slår an i boken, är hur musikindustrin egentligen inte har förändrats. Nog för att den var bättre på många sätt tidigare, men samtidigt så förutspår Idol med en brutal träffsäkerhet dagens läge. Hans outtröttliga, samtidigt något destruktiva kärlekshistoria som skildras i återkommande kapitel med Perri Lister resulterade i sonen Willem Wolfe innan den tog slut. Dottern Bonnie Blue som föddes några år senare och är resultatet av kärleken till Linda Mathis, som inte heller kunde rädda denna vilsna nomad. Många ser förmodligen bara en nedbruten, drogberoende rockstjärna i Billy Idol som lyckas sjunga sig in i människors hjärtan med nytänkande och experimenterade musik. Men Dancing With Myself visar upp en mycket privatare och dystrare sida av hans dans med döden. Idols självreflektion är temat som boken är uppbyggt kring, förutom hans resa från Generation X till solokarriären, kantad av svek från nästan alla runt omkring. Men det är hans egna misstag och sätt att behandla människor som älskade honom, stundtals även musiken som fläks upp och blottas för allas ögon att se. Kärleken till musiken drev honom framåt och även hans sista ord om fadern, Bill Broad som en dag reste till USA med en promenadkäpp i handen, som egentligen inte behövdes bara för att rädda sin son, visar varifrån Idol har fått sina djupare sidor. I sina slutord beskriver han boken som ett vykort från det förflutna, ett som man gärna hittar i sin brevlåda de mörkaste dagarna för det är ett bevis på att det alltid kommer finnas en väg ut. Boken är i sig som mer än ett slag i ansiktet, medan Idol visar upp djupare och djupare sidor av sig själv så drar han även in läsaren i mörkret. Att reflektera över sitt egna liv och det arbete som man själv tillför inom branschen skapar djupa tomrum i en annars så frusen själ och lämnar en med gåtor som ingen har svar på.

Det är svårt att inte bli påverkad av hans in your face-attityd som slungas mot en genom boken. Ord är kraftfulla och Idol låter ingen komma undan, en ordens konstnär har han alltid varit och kommer alltid att vara. 

BETYG: 
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BOK: BILLY IDOL-DANCING WITH MYSELF
RELEASEDATUM: 2014-10-07

 

 

Relaterade artiklar