Dark Funeral får natten att kännas ljus

Iklädda mörkrets rustningar och ansikten dolda av Corpsepaint kliver Dark Funeral på scenen med det passande namnet Fire Stage. Och den svartaste eld som finns att tillgå, är vad nattens furstar bjuder på.

Dark Funeral är ett av de band som lockat mest under festivalen, samtidigt som en stor beundran inför deras kreativitet väcks så gör även natten vi alla bär inom oss. Elden som kastas upp som om drakar kedjats fast nedanför scenkanten gör ingen nytta när kylan kryper över ryggraden. Heljarmadr är den sortens sångare som vid första ögonkontakten ser till att dra in en i mörkret, för mörkt är det trots att himlen lyser blå. Gitarristen Chaq Mol håller sin vaksamma blick stadigt på åhörarna samtidigt som han levererar sina fruktade riff. Unchain My Soul är ett spår som känns igen och kombinationen av Lord Ahrimans riff som färgas av hans innersta väsen, vars färg är av sådan sort att den får även natten att framstå som solljus och Heljarmadrs sång gör låten än mer skrämmande live.

Något griper tag ordentligt och åhörarna som inte är vana, får kämpa för att hålla emot. Men det är lika lönlöst som att försöka springa i kvicksand. Dominator på trummor är ett passande namn för den grymma tyrann som fullständigt dominerar. Taktkänslan är på så hög nivå att marken stundtals skakas om ordentligt och när Fredrik Isaksson lägger in sina partier med basen raseras den verklighet som vi befinner oss i och istället är det Dark Funerals furstendöme som träder fram. Blackmetal ska vara brutalt, hårt och extremt, något som gruppen uppenbarligen anser vara något vars gränser ska utökas med rejäla mått. Som recensent tror man efter ett tag, att det inte går att bli lika överraskad längre, men tji sa Dark Funeral och krafter som endast varit myter får kroppslig form genom deras musikaliska svartkonst.

BETYG: 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: DARK FUNERAL
ARENA: Fire Stage /Gefle Metal Festival
DATUM: 2017-07-15

Relaterade artiklar