ELEINE låter sina naturliga konstnärliga sidor tala

Rysningarna är en faktor redan innan musiken börjar. Runt omkring oss samlas människor som det vore en osynlig kraft som drog dit dom, redan innan ELEINE stigit ut på scenen.

Det första uppträdandet vi bevittnade med ELEINE var på Sweden Rock Festival förra året, på sätt och vis är det samma band som kliver upp på GAS stage på Gefle Metal Festival, men ändå inte. Redan då var bandet tajt och hade en stark sammanhållning, idag är den ännu kraftfullare och lyser rakt igenom uppträdandet. Som en mänsklig Isis kliver sångerskan Madeleine ”Eleine” Liljestam fram och den fantastiskt klara rösten trollbinder mannen bredvid mig redan vid första ordet. Hennes mjukt sorgsna röst är den uppenbart perfekta kontrasten till Rikard Ekbergs growl. Kombinationen av den starka rösten och hans magnifika gitarrspel, är imponerande då det krävs bra mycket koncentration för att kunna leverera genom båda instrumenten. Inslagen av keyboard som med lätta fingrar spelas fram av Sebastian Berglund, är lagda med en smygande känsla och skapar en mystisk aura kring melodierna. Hoppen mellan olycksdigra toner till sangviniska framförs utan att brista i övergångarna. Basisten Andreas Mårtensson är inte rädd för att trycka ner det metalliska gitarrspelet och tillsammans med trummisen David Eriksson förändras gravitationen i musiken och balansgången mellan de fem medlemmarna är ordentligt utpräglad. Trettio minuter är med besked alldeles för kort tid, ELEINE är ett band som behöver tid på scenen och detta korta uppträdande må vara av hög klass, men det räcker inte. Trots att låtarna som har störst påverkan får sin tid, så önskar vi alla mer tid i deras sällskap. Utanför skiner solen starkt och fler band väntar, men ingen vill gå därifrån och atmostfären osar av en enrgi, som kräver mer.  Musiken kräver sin framtoning och vår gemensamma dagdröm uppbyggd av melodier och takter som håller oss fast med ett järngrepp, samt  en kristallklar röst som stundtals bryts av en fruktad sång sveps bort av en brutal hand. 

Återigen lyckas ELEINE förmedla exakta känslor, för gruppen som vi bevittnar framför sin konstnärlighet genom musiken spelar inga roller. Musiken är en naturlig del av deras persona och förlängs av instrumentens otroliga framfart.

BETYG: 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: ELEINE
ARENA: GAS STAGE/ Gefle Metal Festival
DATUM: 2017-07-15

Relaterade artiklar