Inför Ramblin’ Man Fair – en festival med stil

Den engelska rockfestivalen Ramblin' Man Fair gör den 28-30:e juli sitt tredje år i Mote Park, Maidstone, Kent – sisådär 50 km från London. Filosofin är precis som föregående år att vara en rockfestival skapad av rockfans för rockfans med målet att erbjuda den ultimata festivalupplevelsen.

Undertecknad var där premiäråret 2015 och trots sin späda ålder så andades festivalen erfarenhet, professionalism och klass. En barnsjukdom i form av värdeskåp som aldrig levererades blev egentligen den enda plumpen i protokollet. Det var ganska glest med folk (cirka 10.000 personer per dag har det pratats om) vilket kanske berodde på att man saknade några riktigt tunga headliners. Ett femtioårsjubilerande Scorpions och den ärrade legenden Gregg Allman (må han vila i frid) fick inte massorna att vallfärda till den gröna och bitvis regniga Mote Park sista helgen i juli. Precis som med andra nyare festivaler hänger det på att få stora namn som drar folk innan man lyckats skapa en egen identitet som gör festivalen större än artisterna, likt Wacken och Sweden Rock som säljer slut varje år numera oavsett vilka band som bokas. Annars riskerar man att bli ännu en festivaldöd i mängden.

Andra året innehöll Whitesnake, Airbourne, Black Stone Cherry samt bättre väder och mer folk, vilket tillsammans med kredd i engelsk media säkert banade väg för ett tredje år.

Den starka kopplingen till Team Rock, som ger ut tidningarna Classic Rock, Prog Magazine, Metal Hammer och tidigare även numera insomnade Blues Magazine, har satt sin prägel på scenerna som kategoriserats på liknande sätt. I år gäller dock Planet Rock Stage (radiostationen är en av huvudsponsorerna) som huvudscen båda dagarna där ZZ Top och Extreme får äran att agera headliners. Grooverider Stage och Outlaw Country Stage är de något mindre scenerna på lördagen som byter namn och musikalisk inriktning till Prog respektive Blues under söndagen. För andra året i rad smygstartar festivalen på fredagskvällen med bland andra Saxon och Y&T och helt nytt för i år är att en fjärde scen, The Rising Stage, tillkommit för nya, mindre kända band. Den uppskattade ölfestivalen som första året bjöd på runt 40 olika ales, har i år utökats med en whiskyfestival där det garanterat kommer serveras intressantare drycker än bara Famous och Jack.

Det jag gillar med den här festivalen är att man inte vill göra det för stort utan istället satsar på trivsel och bekvämlighet. Efter att ha grisat runt i leran på Wacken och trängts på den underdimensionerade Hellfest ska det bli skönt att besöka en av Europas mest välarrangerade festivaler igen. Av de jag besökt kan endast Rock am Ring mäta sig. De flesta svenska tillställningar är tyvärr inte i närheten.

Nedräkningen har börjat och förhoppningsvis kan vi på Rockbladet fokusera bevakningen på de band som sällan eller aldrig kommer till Sverige som till exempel Nashville-ensemblen Tyler Bryant & The Shakedown, psychstoner-islänningarna i Vintage Caravan, tyska bikerrockduon The Picturebooks och Bad Touch som lirar brittisk(!) Southern Rock. Det enda svenska bidraget står Örebrogänget Blues Pills för och de ska såklart ha sin plats i kameralinsen och under den berömda luppen. Några hålltider har dock inte släppts ännu så man ligger fortfarande sömnlös över vilka band man kommer missa på grund av de sedvanliga festivalkrockarna.

Ramble On!

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Ramblin' Man Fair 2017
ARENA: Mote Park / Maidstone, England
DATUM: 2017-07-28-30

Biljetter finns att köpa här!

HEMSIDA | FACEBOOK

 

Relaterade artiklar