Inget Bråvalla 2018

Nedanstående påverkar inte årets festival, som kommer att fortsätta som planerat. Nu ser vi fram emot en fin avslutning på årets festival med bland andra The Killers och Prophets Of Rage. Efter fredagens festival anmäldes en våldtäkt på festivalområdet och polisen utreder vad som har skett. Flera sexuella ofredanden har rapporterats och anmälts. Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival.

Vi har gjort allt som står i vår makt att förebygga och på plats säkra festivalupplevelsen för våra besökare. Årets Bråvalla har varit den bästa ur många hänseenden; personal, frivilligorganisationer och publik har vittnat om fantastisk stämning och vi har den hittills lugnaste festivalen i antalet anmälda brott mätt.
 
Med det sagt så fortsätter sexuella ofredanden att förekomma. Vi har sett det på vår och andra festivaler de senaste åren och det är ett enormt samhällsproblem som drabbar varenda del av vårt samhälle. Absolut inte bara festivaler. Det begås omkring hundra våldtäkter varje dygn i Sverige och det är en utmaning samhället i stort måste ta itu med. Vi arbetar aktivt för att mörkertalet ska raderas – alla som blir utsatta för brott ska få det stöd och den hjälp de vill ha och behöver. På Bråvalla har vi förhoppningsvis, i all motsägelsefullhet, bidragit till att lyfta det här genom att aktivt påtala vikten av att anmäla och uppmanat våra besökare att prata om det med oss och varandra. Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam.
 
I have had it. Violence kills the festival experience and the love for music, and – first and foremost: people are getting hurt. One is one too much!, säger Folkert Koopmans ägare o grundare av Bråvalla Festival.
 
Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018.
– Vi kommer ta ett steg tillbaka. Detta är inte på grund av ett enskilt brott eller någon enskild händelse. Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige.
 
Med cirka 50 000 besökare årligen har Bråvalla blivit den självklara mötesplatsen för musikintresserade. På scenen har allt ifrån stora internationella rockband till lokala artister presenterats som har lockat besökare ifrån hela världen. Vi har haft så jäkla roligt.

FKP Scorpio Sverige kommer fortsätta arrangera festivaler och konserter. Framför oss har vi många konserter och turnéer, allt från små klubbspelningar till några av Sveriges största stadiumkonserter, säger Niklas Westergren, marknadschef för FKP Scorpio Sverige.

Vi kommer fortsätta att tillsammans jobba för en bättre värld. Vi hoppas ni är med oss i det. Låt oss ta hand om varandra, kväva hatet och våldet, och låta musiken segra.
 
Lars Stjernqvist, kommunstyrelsens ordförande Norrköping:
Det är ett sorgligt besked men jag har respekt för beslutet. Alla vi som har varit på Bråvalla kan intyga att detta har varit en fantastisk musikfest som har gett Norrköping väldigt mycket glädje.  Det är otroligt tråkigt att det här har överskuggat festivalen.
 
Lisen Andreasson Florman, initiativtagare och grundare Nattskiftet:
Överallt på festivalen sitter skyltar om att ta hand om varandra. Ett budskap som verkar ha gått in, för vi har tillsammans med de organisationer vi jobbar sida vid sida med sett så många exempel på hur människor faktiskt tar hand om varandra. Allt från att hämta en vakt vid behov till att bära sin kompis med skoskav till första hjälpen.

Pelle Ullholm, sakkunnig RFSU:
Tillsammans med Polisen, Länsstyrelse, Svensk Live har RFSU startat ett långsiktigt projekt för att förebygga sexuella ofredanden och trakasserier. Men vi har också ett direkt treårigt samarbete med festivalarrangören FKP Scorpio som genomför Bråvalla, ett samarbete som de tog initiativ till. Tack vare det når ut till unga i Norrköpings skolor och till besökare på festivalen där vi har en hög närvaro och för samtal om ömsesidighet och gränser. På festivalen arbetar RFSU tillsammans med RFSL och RFSL Ungdom. Vid sidan av det finns vi där och kommunicerar i olika sociala kanaler, vi engagerar besökare och artister. Väl där handlar det om att skapa en känsla av respekt, kommunikation och reflektion. Och att fler aktivt och står upp för de värderingarna. 
– Det finns inte någon quick fix, utan att det är ett långsiktigt arbete, säger Pelle Ullholm, RFSU. Ofredanden, kränkningar och trakasserier finns i alla miljöer i samhället, men vi tycker att Bråvallafestivalen och andra arrangörer av svensk livemusik idag visar att de har gjort något mycket positivt då de bjudit in oss och flera andra aktörer. Festivaler är en bra miljö att diskutera normer med unga och hur vi tar hand om varandra och det finns möjlighet för artisterna att markera. Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete, på festivaler och i andra miljöer.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live:
Det är väldigt tråkigt att Bråvalla gör ett uppehåll. Vi måste fortsätta se till att vi har öppna mötesplatser i ett öppet samhälle men jag står helt bakom beslutet.

Vi kommer inte att ge några ytterligare intervjuer eller kommentarer utöver detta pressmeddelande – FKP Scorpio

Relaterade artiklar