Insomnium låter mystiken styra

Orden melodisk dödsmetal och finländska musiker är allt som behövs för att ett intresse ska väckas. När sedan det visar sig att Insomnium är mer fulländade live än skiva, blir resultatet en stark musikalisk förälskelse.

Med en Metal Hammer Award och två Finnish Metal Awards i ryggen samt kommande spelning på 70000tons of Metal vore det ren idioti att missa Insomnium Gefle Metal Festival. Att få höra låtar som Winter´s Gate och The Gale leva upp som isande blå flammor, med melodier som kelar med trumhinnorna när sångaren och basisten Niilo Sevänen stiger fram får hjärtat att slå omänskligt många slag. Som om det inte räckte med en sångfågel, är gitarristen Ville Friman precis lika briljant. Rösterna kompletterar varandra och tar över vid precis rätt tidpunkt i låtarna. Markus Vanhala lägger sina riff med en ficktjuvs fingerfärdighet och deras klassiska skolning gör att klassificeringen av dödsmetallen får en ny betydelse. Markus Hirvonen på trummor låter mjukt takterna smussla sig in och Mortal Share tillsammans med Ephemeral och Only One Who Waits framstår som mästerverk i nivå med den renaste form av musik. Change of Heart är dock precis vad som händer efter ett tag och headbangandet framstår som monotont. För även om det är riktigt bra och består av tydliga influenser från tidiga eran av dödsmetal med melodiska inslag, så är det lite för lugnt. Men allt det goda väger upp det dåliga och trots vissa få förbättringar kan göras, så går det att se igenom fingrarna med det. Finlands musiker är grymt bra när det gäller att komponera musik och lägger in detaljer som ingen riktigt kan komma underfund, med vad de består av. Mystik är den styrande faktorn och lämnar åhörarna något förbryllade.

BETYG 
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Insomnium
ARENA: Fire Stage/Gefle Metal Festival
DATUM: 2017-07-15

Relaterade artiklar