Nigel Glockler – Jag gillar inte att gå tillbaka i tiden

Saxons trummis Nigel Glockler tog sig tid att diskutera trumset, alternativa karriärer och vänskapen med svenska band innan spelningen på Sweden Rock Festival. Trots tidsbegränsning på tjugo minuter, förlängdes intervjun med ytterligare tjugo, på Nigels order.

På vilket sätt är ett album något levande?

– För att det är något som vi har lagt ner både hjärta ch själ i, alla känslor som existerade just då kan varken sluta finnas till eller tas ifrån en. Jag gillar inte att gå tillbaka i tiden, Saxons karriär har bara gått framåt till större del. Så klart har det funnits personer som försökt sabotera, men jag har aldrig varit bitter eller skyllt ifrån mig, för vi är där vi är. Vissa av låtarna reflekterar bandet på ett djupare plan, andra under partyåren, men rent generellt skriver vi om historiska saker. Biffy är den som skriver mest av oss alla, men alla i bandet är involverade och har höga krav på materialet. Vi skulle aldrig släppa ifrån något som bara är halvbra, så därför kan det ibland ges ut ett spår som inte var bra nog för skivan, men ändå något som är en favorit, berättar Nigel Glockler

Från början var det aldrig meningen att du skulle bli trummis, utan du hade planerat att bli yrkesmilitär?

– När det gäller trummorna så kom intresset först vid sju års ålder, som alla andra gillade jag att slå på saker med knivar och gafflar. Så en väns pappa gav mig en leksakstrumma, men det intresset svalnade sju år senare och då ville jag bli veterinär. Men på den tiden krävdes det att man kunde latin och det var ett av mina värsta ämnen. Två år senare när jag började på en annan skola, kunde man gå med i militären och antingen välja marinen eller flygvapnet. Först hamnade jag i marinen, men från början var planen att bli stridspilot, återigen stod ämnena matte och fysik i vägen för dom drömmarna så jag la dom planerna på hyllan och gick med i ett band. Sedan så har det bara fortsatt på den vägen och nu sitter jag här idag.

Men att vara kvar i Saxon har inte alltid varit en självklarhet, varför valde du att lämna bandet två gånger och komma tillbaka varje gång?

– Första gången berodde det på vårt management och att kärleken till trummorna dog. Andra gången var det på grund av en skada och under den tiden som jag fokuserade på att skriva musik, kom kärleken för instrumentet tillbaka. Jag älskar att spela, så länge jag inte behöver göra något annat än det under tiden vi är på scenen. Om fokus istället landar på publiken eller någon i bandet så tappar jag koncentrationen, därför är mitt trumset uppbyggt så att det bara finns en liten triangel att titta ut genom.

Berätta om dina trummor, som jag förstått det så åker du direkt till fabriken som tillverkar dom och är ett stort fan av ljud?

– Eftersom att mycket bygger på hur varje del, oavsett om det är en cymbal eller en bastrumma, låter så är det viktigt för mig att matcha delarna rätt. Ljud är något jag verkligen tycker är intressant och det finns hela tiden nya idéer att testa. Mitt tidigare set hade en speciell typ av skin, men det lät inte tillräckligt bra så vi experimenterade och provade nya för att hitta rätt. När vi ska spela live, bollar jag alltid idéer med teknikerna och frågar om deras åsikter. Det kan krävas något så litet som att byta till en större eller mindre cymbal, för att det ska bli rätt. Varje gång vi är i Schweiz så bokar jag in ett besök på fabriken och får se hur cymbalerna tillverkas, för att sedan gå till en annan del och välja ut vilka jag ska ta med mig tillbaka.

Festivaler är oftast en möjlighet för musiker i olika band att återförenas med sina vänner. Ni skapar också starka band under turnéer om jag hört rätt?

– Du har hört rätt, vi turnerade med UFO under mitt första år som trummis i Saxon och nu har vi precis avslutat en del av turnén och kommer fortsätta den andra i september. Något som är riktigt kul, är att det inte bara är banden som kommer bra överens utan även alla i våra crew. Innan jag gick med i Saxon, så turnerade jag mest i England med ett band, första gången vi åkte utomlands med Saxon var till Tyskland och det var en upplevelse i sig, likaså turnén i USA för det var en milstolpe för ett brittiskt band att komma så långt. Sedan finns det länder som man inte vill åka tillbaka till, men Sverige är ett land jag gärna besöker. För som du sa, under turnéer så träffar man många andra och återförenas oftast på festivaler. Som Mats i Candlemass, honom har jag känt sedan 1995, så det ska bli trevligt att träffa honom igen för detta är vår enda chans då båda banden är ute och spelar mycket på olika ställen.

När tjugo minuter har passerat avbryts vi två gånger, men Nigel ger order om att förlänga med ytterligare tjugo minuter. Men när även dom passerat blir värmen i plåtbåset allt för påfrestande för oss båda och vi avslutar med en sista fråga.

Många brukar ständigt omge sig med musik för att kunna fungera, hur mycket musik lyssnar du på hemma?

– Om vi är mitt i låtskrivandet eller jag precis kommit hem från en lång turné så måste det vara tyst. För musik finns idag precis överallt och det driver mig till vansinne ibland. Jag lovar dig, att skulle vi gå och handla i en galleria så skulle någon typ av musik spelas, likadant var det igår när bandet skulle äta på restaurang. Då spelade dom någon smörig dänga, förstå mig rätt nu, för jag älskar verkligen musik men ibland vill jag bara ha tystnad. Varje morgon hemma brukar min hund eller en av katterna väcka mig vid frukost, oftast runt halv sju på morgonen och då brukar vi ställa oss i trädgården för att lyssna på fåglarna med en kopp kaffe. Det är en rutin jag har varje morgon, att bara lyssna på naturen. Något som fler borde göra, för många går runt hela tiden med sina hörlurar i öronen och det är nästan som om vi tappat bort vår förmåga att kommunicera med varandra. Så mitt tips är att börja prata med varandra istället och lyssna på annat än bara musik, då uppskattar man den mer.

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF:
Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar