Rockbladet behind the scenes – Lär känna fotografen Tova Hellberg

Tova Hellberg är ett av de nyaste tillskottet bland rockbladets fotografer och studerar just nu på GTV. För Tova är det viktigt att läsaren genom hennes bilder ser hur roligt det är att vara musiker, men också att där finns ärlighet.

Du började fotografera vid 15 års ålder, minns du den första kameran och bilden som du tog med den?

– Min första kamera minns jag, men inte bilden. Men där finns några som kommer upp i tankarna när jag tänker tillbaka på vilka som var dom första fotografierna som togs.

Vad gör enligt dig ett foto perfekt och hur fångar man dom ögpnblicken?

Det är när man lyckas fånga just det ögonblicket då en musiker ser lycklig ut, för då ser man även hur roligt dom har. Ibland beror det på tur, annars är det att jag får feeling och bara fotar, men oftast känner jag av situationen och då brukar det bli som bäst.

Varför har du valt att frilansa för just rockbladet under dessa två åren?

– För att enligt mig finns det inte något bättre än att fotografera och kombinationen av musik och foto slår det mesta. Samtidigt så får jag chansen att lära känna helt fantastiska människor. Vilken utbildning har du och hur ser en vanlig dag ute på uppdrag ut för dig? Jag läste på estetisk linje under gymnasiet med inriktning bild och sista året valde jag foto. Idag läser jag till bildproducent på GTV  i Gamleby och ska praktisera på SVT till hösten. Men till större delen så är det min lärare i foto, Karin Larsson som jag har mycket att tacka för, hon hjälpte mig verkligen växa inom fotografering som yrke. När det gäller uppdrag så brukar jag förbereda mig några dagar innan, sedan på själva dagen åker jag till platsen eller området för att känna av hur det känns. Ibland brukar jag möta upp arbetskamrater eller kompisar, sedan när bandet väl går upp på scenen så handlar det bara om dom, då kan inget störa mig. Vid vissa tillfällen försöker jag lyssna på musiken samtidigt, speciellt om det är ett band jag har velat se länge, men annars så ligger fokus helt och hållet på bilderna.

Finns det en speciell genre som du föredrar att fotografera?

– Konserter och porträttbilder är mina främsta favoriter. Konsertbilder för att då får jag gå på spelningen samtidigt som jag fotograferar. Porträtt gillar jag på grund av kontakten med alla människor och att man får lära känna personen på ett helt annat sätt, det uppstår en viss tillit och det gillar jag. Om du fick välja att gå tillbaka i tiden och fotografera om en spelning, vilken och varför? Då hade det nog varit Skogsröjet 2016 och UDO´s spelning. Personligen tycker jag att det gick bra att fånga den härliga energin på scenen, samtidigt som om chansen att gå tillbaka uppstått så hade jag istället koncentrerat mig på att fånga dom speciella ögonblicken istället.

Om jag bad dig beskriva vad du ser när du tittar på ett fotografi som fotograf? 

–  Oj, det var en svår fråga. Då ser jag arbetet som fotografen bakom har lagt ner, i vissa fall känns det som om jag kan leva mig in i fotot.

Med dina egna bilder som exempel, på vilket sätt reflekteras en spelning ur ditt objektiv mer än att det visar hur roligt artisterna har? 

– Jag försöker fånga så mycket rörelse och känsla som är möjligt, om det händer något på scenen mellan två medlemmar så är det något jag vill ha på bild. Lycka skulle jag säga reflekteras genom mitt objektiv.

 Vilket band skulle du välja att följa under en hel turné som fotograf?

 – Jag kan begränsa mig och välja ett utan måste säga två stycken, och det är Green Day samt Judas Priest.

 

Se Tovas bilder här: 

 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

FOTOGALLERI: Tova Hellberg (tova.hellberg@rockbladet.se)
FOTO – TOVA HELLBERG: Maja Eriksson

Relaterade artiklar