Saxon tar hem segern på gubbig Friday at the Fair

Efter nästan två semesterveckor med solsken och shorts hemma i Sverige blev det nu dags att svida om till regnställ. Det engelska vädret presenterade sig lika väntat som setlistan på en Status Quo-konsert. Någon bredbent jeansrock från de engelska boogieveteranerna blev det dock inte på Friday at the Fair men väl några andra brittiska institutioner som Saxon och Graham Bonnet. Denna fredagsförtopp till Ramblin' Man Fair innehåller fyra akter på största scenen och ett halverat festivalområde innan allt drar igång på fullt allvar under lördaglunch med fyra olika scener. 

Graham Bonnet undrar var allt folk är men drar man igång klockan 16.17 (som dessutom är 8 minuter före utsatt tid) när grindarna till festivalen öppnar kl 16 så får man tyvärr räkna med glesa led framför scenen. Men mr Bonnet själv låter inte detta nedslå honom och iklädd rosa kavaj samt pilotbrillor låter han sin imponerande höga röst ljuda över den regniga parken. Han är charmerande förvirrad när han säger fel låttitlar och vi får bland annat stampa gräsmatta till Rainbowjuvelerna All Night Long och Since You've Been Gone.

Flera av bandmedlemmarna i Last In Line har spelat med Dio (vars andra platta också gett gruppen sitt namn) och en stor del av gruppens repertoar är just en form av Dio-hyllning. Odiskutabel klassikerstämpel och man gör det bra även om ingen såklart kan ersätta en viss Ronald James Padavona. Gruppens debutalbum med eget material, Heavy Crown, släpptes förra året och gör pauser i den nostalgiska repertoaren.

Y&T har ikväll reducerats till en trio då gitarristen John Nymann fått kasta in handduken hemma i L.A. på grund av sjukdom. Dave MenikettiMike Vanderhule och Aaron Leigh kör dock på vilket de givetvis ska ha en stor eloge för. Förmodligen tycker de själva att det blir lite sexsträngartunt i några låtar då förstärkning kommer från en kompis som fått hoppa in med kort varsel.

Saxon är lite av festivalbandens festivalband. Det känns som de spelar överallt mest hela tiden men gör sällan headlines, något också den pondusfyllda Biff deklarerar från scenen: "Vi har inte headlineat en festival i England sedan Reading 1986 men 2019 har vi 40-årsjubileum för vår första platta och då ska inget stoppa oss från att spela sist på den här scenen under den avslutande söndagen!". I år har de i alla fall äran att runda av Friday at the Fair och Saxon har krämat på sin show sedan framträdandet här för två år sedan. De blir bannemej bättre och bättre för varje gång och mycket har hänt sedan jag, nästan lite sorgset, såg dem på lilla Kulturkammaren i Norrköping 1996. Ny platta kommer nästa år och med tanke på hur stark senaste släppet Battering Ram var så kan det bli en höjdare. Fredagens bästa insats!

Förutom basisten Beth-Ami Heavenstone i Graham Bonnet Band har det varit väldigt gubbigt på scenen och även nedanför den. Detta kommer det bli ändring på under lördagen och söndagen då både kvinnor och yngre män berikar festivalens alla scener. Förhoppningsvis kommer även den sällsynta engelska solen att kika fram i takt med att whiskyfestivalen slår upp portarna.   

BILDGALLERI GRAHAM BONNET BAND

 

BILDGALLERI – LAST IN LINE

 

BILDGALLERI – Y&T

 

BIDGALLERI – SAXON 


SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
FESTIVAL: Ramblin' Man Fair / Maidstone, England
DATUM: 2017-07-28

Relaterade artiklar