Wacken Open Air 2017

Det finns förmodligen få heavy-metalfans i världen, som inte hörts tals om tyska Wacken Open Air. Varje år vallfärdar 75000 fans från jordens alla hörn, till detta metalmusikens Mekka. Festivalen har även detta år sålt slut på alla biljetter och fattas väl bara annat.

Basen på lineuppen av band på Wacken, har alltid orienterat sig inom det tyngre metallfacket. Men har man som besökare, bara en liten förkärlek till metal och hårdrock, då kan man faktiskt åka dit varje år och se en mängd bra band. I år har man lyckats att boka inga mindre än bl.a. Accept, Alice Cooper, Amon Amarth, Avantasia, Candlemass, Clawfinger, Crowbar, Europe, Grand Magus, Henry Rollins, Marilyn Manson, Megadeath, Morbid Angel, Napalm Death, Paradise Lost, Primal Fear, Rage, Soilwork, Status Quo, Turbonegro, Ugly Kid Joe, Uli John Roth, Volbeat och ett hundratal akter till.

Det tog för ovanlighetens skull ända till i juni, detta året, innan alla Wackenbiljetter var slutsålda. Men detta har självfallet inte heller, varit något självändamål från arrangörernas sida. Det viktigaste har varit att arrangera värdens bästa metalfest och det lyckas man med år efter år.Kanske är det så att nyhetens behag om Wacken, har avstannat något.

Kanske är det även den hårda konkurrensen därute, med en mängd tunga metalfestivaler i Europa, som gör att biljetttrycket inte är fullt lika högt, som normalt för Wackens del. I vilket fall, förvandlas den lilla nordtyska lantbrukarbyn Wacken, i augusti varje år, till världens hårdaste och mest beryktade metalfest. Festivalen har numera, i det närmaste överlevt sig själv.

Passionen till metalmusiken, brinner större, än på någon annan festival i världen jag besökt. Jag förstår verkligen vad det innebär att vara totalt uppslukad av glödande ovillkorlig kärlek till metal. Det är också precis därför, jag har så stor förkärlek till just Wacken och det är det som gör det så speciellt.

Undertecknad besökte Wacken Open Air första gången redan för sjutton år sedan. Jag har sen dess, avverkat tio underbara Wacken Open Air festivaler och jag har sett festivalen utvecklas till att bli, vad den är idag. I begynnelsen hade festivalen något organisatoriska bekymmer, på en mängd detaljer. Men numera, har man på sedvanligt tyskt manér, tagit i tu med det det mesta. Detta innebär ordning och reda, på mikroskopisk nivå.

I år har man valt att förbättra festivalområdets logistik. Festivalledningen har satsat massvis med pengar på att dränera området, så det inte skall bli vattenkaos, vid extrema skyfall. Men den stora nyheten för i år är att festivalen valt att ,hör och höpna, satsa på en öl-pipeline. Detta för att tillgodose världens mest öltörstande publik med obegränsade mängder av den ädla drycken. Med tanke på öllogistiken, är själva idén, kanske inte är så dum ändå.

Festivalen för övrigt extremt mycket mer än enbart musik att erbjuda. Varje år bygger man upp en stor vikingaby kallat Wackinger-Village, med en massa siteshows i form av diverse uppvisningar som till exempel teatergrupper, eldshower, svärdsfäktning, fotbollscup och en scen där band lirar. Bredvid denna har de Wacken-Plaza området med ett stort cirkustält som erbjuder diverse happenings och ett annat  cirkustält enbart för Wrestlingshower.

Givetvis finns det även ett Biergarten, med tillhörande liveband i den tyska metalumpa-genren, där även den sedvanliga tyska ölkulturen frodas. Kanske är detta något mindre underhållande för oss som kommer från skandinavien, men roligt är det i alla fall.

Dessutom finns det ett gigantiskt Metal-markt där man kan köpa all slags musik på vinyl och cd i metalgenren och givetvis ett enormt utbud av merch. Wacken är kultur och borde i rättvisans namn få högsta pris av världsarvskulturfonden. Om det nu finns någon sådan vill säga.

Wacken Open Air… see you in august 2017…rain or shine.

 

Skribent: Thorbjörn Skogh (Thorbjörn.Skogh@rockbladet.se)

Relaterade artiklar