Disregard öppnar för Snowy Shaw

Dödsmetallbandet Disregard är ett av dem band som fått äran att öppna upp för den exklusiva spelningen med Snowy Shaw på Sticky Fingers i Göteborg 26 augusti.

Det är inte många band som bildas via Bilddagboken. Det gjorde dock dödsmetallbandet Disregard. Sedan dess har de släppt album, EP:s, singlar och spelat i ett flertal länder. 

– Haha, ja, flera av oss umgicks via Bilddagboken när det fortfarande fanns. Vi snackade om allt möjligt och då kom det fram att en hade ett band och då hoppade flera av oss på. Sen dess har medlemmar bytts ut flera gånger om, så när vi väl släppte debutalbumet 2015 var vi som ett helt "nytt" band än vad vi var 2009, förklarar John Bergqvist, som spelar bas i bandet.

När John får frågan om hur Disregard förändrats under åren som gått berättar han att det kom sig naturligt att de spelade Death-metal, men att man med tiden började experimentera. 

– Jag skulle vilja säga att musiken mognar. Desto mer man jobbar, desto bättre blir man och man hittar sitt sound. När vi gjorde vår EP "Dead Isolation" 2013 så provade vi att ha en kör på en av låtarna. Vi tyckte att det lät ballt. Då utvecklade vi det konceptet, fick ett "symfonitänk" och letade oss fram till symfoniska och episka tongångar. Det var så vi ville låta. 

 

Vid sidan av Disregard har John även egna musikprojekt på gång, bland annat en akustisk platta. Han är dessutom den som distruberar musiken och sköter alla kontakter samt gör en stor del av det praktiska arbetet. John är också assistent till Snowy Shaw, det vill säga huvudakten som Disregard agerar förband åt på Sticky Fingers 26 augusti. 

–  Jag ser det som att jag har flera jobb. Det ligger inga stora pengar i musikindustrin längre men jag och de andra i bandet gör det vi gör för att vi brinner för det och det är skönt att rensa tankarna både i studion och på scenen.

John berättar att han förbereder sig för Sticky Fingers-giget genom att stänga ner all musik en vecka före spelning. När det sedan är en dag kvar till gig lyssnar han in sig ordentligt.

–  Jag tar det lugnt och får lite distans till musiken innan det är snudd på dags då jag konsumerar allt jag och bandet ska förmedla på scenen.

Förutom själva låtmaterialet lägger Disregard också tid på att bygga upp en visuell image och scenshow. Det innebär allt från att marknadsföra sig med snygga välarbetade loggor, ha en stil som stimulerar sinnena och leverera en helhetsbild som sätter sig på minnet. 

–  Målet är att våra konserter ska "vara som en resa för kropp och stjäl". Då menar vi att publiken som ser oss ska uppleva något extra. Vi vill väcka känslor och ge dem en helhetsbild. Personligen tycker jag det blir lite tråkigt om band inte bjuder på något visuellt alls. Så vi i Disregard har gärna rökelse, kedjor och läskiga masker på scenen. Hade vi haft råd hade det blivit en Rammstein-show, säger John.

Än så länge har inte Disregard fått någon större publik i Sverige. Däremot har det gått bättre exempelvis i Sydamerika och Tyskland samt Belgien där Disregard headlineade på MC Joyriders. John tror att den främsta anledningen till detta är att Death-metal är större i de länderna, än i Sverige. Han har dock också en helt annan teori.

–  En av gitarristerna har blivit en ofrivillig modell (skratt). Han har oerhört många följare på sociala medier och är något av en tjejmagnet. När det sedan kom fram att han spelade i Disregard började plötsligt fler lyssna, säger John och låter road. 

Förutom spelningen på Sticky Fingers väntar nytt material på att släppas av Disregard. I somras släpptes singeln "Infallible Refutation" och innan årets slut ska en ny EP släppas. 

–  Den är inspelad och klar, det är bara några detaljer som ska fixas innan releasen. Det låter episkt och mörkt och vi har använts oss av orkestrar på låtarna. De som ser oss på Sticky Fingers får höra flera av låtarna premiärspelas, säger John.

Han avslutar avslutar samtalet med en hälsning till Rockbladets läsare: Stort tack till er som stöttar oss och hoppas vi ser så många som möjligt av er på Sticky Fingers, det kommer bli jävligt bra! Och ifall du själv drömmer om att spela i band så satsa! Då kan du gå långt. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BILD:
Press
INTERVJU: Disregard
AKTUELLA MED: Singeln "Infallible Refutation"​, kommande EP och spelning på Sticky Fingers, Göteborg 26 augusti. 

BANDFAKTA – DISREGARD

MEDLEMMAR: 

Daniel Toivola – Sång.
Oskar Fahlén – Gitarr.
John Bergqvist – Bas.
Magnus Dahlin – Gitarr.
Simon Wärnén – Trummor


 

Relaterade artiklar