Gotthard – Musiken blir din när du köper den i fysisk form

Det är en gladlynt manager och entusiastisk Nic Maeder, sångare i Gotthard som möter oss backstage. Albumet Silver har precis släppts och likaså singeln till Stay With Me, men intervjun blir inte riktigt som tänkt från början.

Från början var det tänkt att endast Nic skulle intervjuas. Deras manager introducerar honom med "I thought I´d give you the goodlooking one", vilket resulterar i kindpussar och kramar från Nic. Men innan intervjun kunde börja, dröjde sig gitarristen Marc Lynn kvar med ursäkten att mobilen måste laddas och bestämde sig för att delta.

På vilket sätt reflekterar musikvideon betydelsen i texten gällande Stay With Me?

– Faktum är att musikvideon har överhuvudtaget ingenting alls att göra med texten Det var en visuell idé som regissören kom med, som grundar sig i Alice i Underlandet, men det kanske finns en underliggande mening som jag har missat. Schackspelet representerar på sätt och vis livet som helhet, du kan göra ett drag och det hela kan vara över, eller så gör du rätt drag och allt fortsätter, berättar Nic Maeder, sångare.

– Saken är den att kvinnorna som representerar det ljusa och mörka, som Alice i Underlandet kan båda två framstå som underbara. Men i slutändan så är mannen helt ensam igen och det är ett val. Så jag tror det handlar om att göra valet gällande om man ska stanna eller gå. Som band försöker vi undvika att komma med historierna, för då förlorar man så mycket, du kan inte bidra med både historien och låten. Gotthard har gjort detta så länge nu, så skulle vi göra det hade resultatet bara blivit ytterligare en tråkig och förutsägbar kärlekshistoria. Angående schackspelet så, livet är ett spel i sig och det är en själv som man spelar mot. Det som är så intressant, är att du aldrig kommer veta vilket drag som är bra eller inte, berättar Marc Lynn, gitarrist.

Gotthard har under sina 25 år gått igenom mycket, om ni måste välja ut ett minne från alla dessa åren, vilket skulle ni välja då?

– Vår nystart med Nic som sångare, det är ett av våra bästa beslut som någonsin har tagits. Den nivån som bandet befinner sig på nu, med både tidigare och nya fans är väldigt lovande och samtidigt sporrande. Sedan finns det så klart saker man aldrig glömmer, som stora festivaler och när vi spelade med AC/DC. Sweden Rock Festival är också ett starkt minne, vi har alltid älskat att spela här eftersom blandningen av rock, metal och blues med mera är den perfekt mixen, anser Marc.

Sweden Rock Festival är en speciell festival för mig, eftersom vi spelade här på den första turnén jag gjorde som sångare i Gotthard. Jag hade hoppats på att återvända lite oftare, men samtidigt så är det något att se fram emot på ett helt annat sätt, om det går lite mer tid mellan gånger, tycker Nic.

Nic du gick med i bandet år 2011 och har sedan dess varit delaktig i processen bakom dom senaste fyra albumen. Hur skulle du säga att arbetet bakom varje album har utvecklat er som musiker, men även sammanhållningen i bandet?

– För oss är det en stor utmaning att skapa ett album, Silver är bandets trettonde album och när man släppts så många, är det viktigt att fortfarande hålla att nytt och fräscht. Även om du tror att ditt senaste album är det bästa som du kommer kunna åstadkomma, så måste utmaningarna fortsätta komma och då finns det inget annat val än att börja om från grunden. Silver tog ett år sammanlagt att skriva och spela in, så just den skiva var riktigt svår att ta ett steg tillbaka ifrån för att verkligen syna det i sömmarna. Men som en producent en gång sa till mig, du slutför egentligen aldrig det projektet som en ny skiva utgör, det är bara något du lämnar in för att förbättra till nästa gång, berättar Nic.

– Lyssnaren som inte har levt med albumet dag och natt har ett annat sätt att lyssna på, men inget av Gotthards album är det andra likt. Vissa är tyngre, andra poppigare och nästa kanske är mer melodiskt, det beror på. Vi går aldrig in i studion och spelar in en låt som vi är osäkra på eller är obekväma med, samtidigt så kan ingen förutse vad resultatet blir förrän vi är klara med mixningen. När allt det arbetet är klar, då kan du släppa lite på kontrollen och värdera arbetet tillsammans med andra. Silver representerar de senaste två åren, allt positivt och negativt som bandet gått igenom och utsatts för, det finns där, tycker Marc.

Ni går lite emot det vanligt konceptet med tio låtar och har elva låtar på albumet. Beror det på att ni hade svårt att välja ut vilka som skulle sparas och vilka som skulle användas?

– Nej, vi gillar helt enkelt inte det amerikanska sättet, att man ska ha tio låtar och fuck the rest. Enligt oss är det fel att hålla undan bra låtar från fansen, bara för att ha material till nästa skiva. Det fungerar inte så, för om två år kommer allt vara annorlunda igen och det innebär nya låtar, men också nya känslor och förutsättningar, så då kanske dom äldre alstren inte längre har någon betydelse, berättar Marc.

– Sammanlagt så hade vi tjugo låtar att välja mellan och var nära att använda alla. Så det blev en del argumenterande och stundtals lite bråk, mycket eftersom alla har en speciell relation till en viss låt och därmed gärna vill behålla vad man anser vara sin eller sina låtar. För mig personligen var det extra svårt, eftersom jag kände mig fäst vid alla. Men det löste sig genom en något så närapå rättvis röstning, för när vi väl står där på scenen så är det som Band Of Brothers. Då måste vi också veta att alla gjorde vad dom kunde för att leverera så bra material som möjligt till publiken och våra fans, men pressen är inget vi tänker på, tycker Nic. 

Vilket av alla album som ni har köpt genom tiderna, har störst betydelse än idag?

AC/DC´s första album med Brian Johnson, Back In Black. Skivan är i sig inte bara en milstolpe i rockens historia, utan även ett album som jag köpte fem gånger i olika format. Första gången var på kassett, sedan vinyl och efter det cd, men skivan tappade jag bort så den köpte jag två gånger. Jag var elva år gammal när introduktionen till AC/DC skedde genom radion och sedan dess har jag varit helt fast, berättar Nic med glimten i ögat.

– Samma här, fast jag var lite äldre än vad du var. Musik är något som är mitt när jag har köpt det, du äger inte musiken som streamas. Det är först när du håller det i din hand, i sin fysiska form som du äger den tillsammans med musikerna bakom, anser Marc.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar