Korn på Gröna Lund blev en stabil och förutsägbar show

Nu var det återigen dags för en metalshow på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Denna gång var det dags för Korn, en av grundarna till NU-metal-genren, att bemästra Stora Scenen. Med nästintill fullskalig produktion, blev det ett helt ok tryck. En stor skara riktigt entusiastiska fans var på plats och det kändes faktiskt om att konserten lika gärna kunde varit på hovet eller någon annan vanlig arena.

Annons 

 

Korn, som nu har hållit på över 20 år, var med och förändrade metal-scenen och tog in den i det kommersiella finrummet. Det har inte bara varit positivt, då metal-heads runt om i världen inte alls vill vara där, utan Metal är och ska förbli en subkultur som helst ska vara i det dolda.

Trots detta har Korn skördat stora framgångar och framför allt fått fans från den tidens ungdomar, och än idag appellerar deras musik fortfarande på den yngre generationen.

Återigen så var det packat med folk framför Grönda Lunds stora scen och det bjöds på en 90 minuter lång show, som enligt mitt tyckte svajade en del i kvalité. Inledningsvis under låtar som Rotting In Vain, Falling Away from Me och Here To Stay var framför allt ljudet rätt så svajigt och Jonathans sång försvann i mullret av gitarr-riff och trumslag. Men under försnacket till Y’All Want A Single så ökade energin både hos Jonathan, bandet och publiken momentalt och när han tillsammans med alla fans i kör skriker ”Fuck That” då vara det bara att åka med.

Många saker läggs som backing tracks i dagens metal-shower, vilket introt till Shoots and Ladders skulle kunna gjorts. Men jag ger en stor eloge till Jonathan, när han klev in på scen spelandes själv på säckpipa under introt.

Säkerligen på grund av produktionstekniska anledningar så har Korn och många andra band en statisk setlist. För mig blir det alldeles för trist. Vad som också händer i min värld, är att bitar av bandets unika engagemang för varje show försvinner, just för att det blir samma sak kväll efter kväll. De måste ändå finnas utrymme för att byta ut två-tre låtar, de har trots allt släppt elva album under årens lopp. Hade gärna till exempel velat höra Twisted Transistor och Please Come For Me.

Men vi bjöds så klart också på många gobitar. De låtar som gav mest intryck på mig var Insane från senaste albumet The Serenity Of Suffering, men även Got For Life, Coming Undone, och avslutningslåtarna Blind och Freak On A Leash som blev showens stora crescendo.

Jag småpratade med några fans på väg ut från Gröna Lund och de verkade lyriska och mycket nöjda, och det är väl trots allt det som är viktigast. Nu är det bara att förvänta sig att de kommer för en arenaspelning nu under vintern.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: KORN
ARENA: Stora Scen / Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2017-08-17
BÄST: Y’All Want A Single, Got For Life, Insane
SÄMST: Den allt för statiska setlisten, våga ta lite risker och byt ut ett par-tre låtar för att göra just detta gig lite mer unikt.

 

Relaterade artiklar