Rival Sons på Grönan – sexig rock ‘n’ roll helt utan tillsatser

Rival Sons gjorde igår sin 24:e spelning i Sverige och den tredje bara i år. Det blev ännu en minnesvärd konsert under Grönan-sommaren 2017 som fortsätter september ut med bland andra Patti Smith, D-A-D, The Hives och Ghost.  

Annons 

 

Rival Sons har sedan starten 2009 varit en grupp på långsam men stadig tillväxt på popularitetsskalan. Utan någon egentlig hit och större rotation på radiokanalerna har man istället byggt sin fanbase på idogt turnerande och word-of-mouth. I längden är detta garanterat ett bättre sätt att bygga rockkarriären på än att explodera av en jättehit där risken är överhängande att den breda greatest hits-publiken går vidare mot nya snabba kickar. I Sverige har man så sakteliga rört sig från mindre ställen som Debaser Strand 2011 (kapacitet på 750 personer) till Annexet, Globen (kapacitet 3500 personer) tidigare i år. Samt att man flyttar sig allt längre upp på festivalaffischerna.

Jag har tidigare tyckt att Long Beach-snajdarna gjort sig allra bäst på de mindre scenerna. På de riktigt stora arenorna (som Tele2 och Friends) har det introverta agerandet gjort att man kommit bort lite. Men under vårens Teatro Fiasco-turné såg vi ett band som var betydligt mer utåtriktade. De omfattande världsturnéerna som förband till arenarävarna Black Sabbath, Deep Purple och Aerosmith har gjort dem gott. Speciellt sångfågeln Buchanan, som tidigare kommunicerat främst genom låtarna, är lysande som passionerad rockpredikant. Under mina 14 Rival Sons-konserter har jag aldrig sett honom ta en scen som ikväll, där han fullkomligt äger varenda kvadratmillimeter av golvet.

Hollow Bones Pt. 1 är inget vidare som öppningslåt men i övrigt är setlisten perfekt avvägd (och bättre komponerad än under senaste Stockholmsbesöket på ovan nämnda Annexet) där gamla Before The Fire-favoriten Memphis Sun är tillbaka tillsammans med swingfesten Good Luck. Balladerna Where I've Been samt Face Of Light är spröda och vackra luftigheter och livesmockan Torture direkt knäckande i den här grooviga och funkiga versionen som sällan låter likadan. Men det är i Soul som man blir tagen ordentligt. Det har aldrig varit så mycket Janis Joplin över Sons som i just den men här blir Buchanan både Joplin och The Godfather of Soul James Brown i ett med sitt scenspråk. I Hollow Bones Pt. 2 är väckelsemötet fulländat där Rival Sons sexiga på-eggen-brygd av rock, blues och soul jammar iväg åt alla möjliga håll.

Scott Holiday är, tillsammans med kvartetten i Vintage Trouble, rockvärldens mest väldresserade Dapper Dan och han har några blixtrande call-and-answer dueller med sin bromance Jay. Hans nya skönhet Penny från Meloduende Guitars får vi dock inte se skymten av.

Den nygaddade Screamin' Jay Hawkins, förlåt, Buchanan förkunnar att Rival Sons är "just five guys doing shit with their bodies…" och således varken innehåller socker, kolhydrater, koreografi eller click-tracks. Borde bli ärlig och organisk proteinrock då eller?

Trumsolon bör som alltid hållas kort och visst vill man ha några låtar till men det är anmärkningar i marginalen för det här supertighta sällskapet är den bästa rock 'n' roll du kan få för pengarna 2017. Eventuella fanboy-beskyllningar bjussar jag på för är inte detta en fullpoängare så vetetusan vad som krävs.

Ikväll avslutas Hollow Bones-turnén i Trondheim och sedan väntar välförtjänt ledighet innan låtskrivande och inspelning av sjätte albumet väntar. Denna gång ska den processen få ta tid för att se vilket resultat det kan få jämfört med de tidigare plattorna som alla skrivits och spelats in under en månad. Studio är bokad i Nashville under hösten och producent blir som tidigare Dave Cobb.

BETYG : RB-Betyg-10_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Rival Sons
ARENA: Stora Scen, Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2017-08-18
BÄSTA LÅTEN: Soul
BÄSTA MINNET: Predikant Buchanans scennärvaro
SÄMST: Alltid trumsolon

LÅTLISTA – RIVAL SONS – GRÖNA LUND

Hollow Bones Pt. 1
Electric Man
Good Luck
Tied Up
Pressure and Time
Memphis Sun
Where I've Been
Torture
Face Of Light
Soul
Open My Eyes
Hollow Bones Pt. 2
Keep On Swinging

Relaterade artiklar