Sabaton drar publik från 30 länder under årets 10-årsjubileum

Det är mörkt, det är kallt och en enorm förväntan känns i luften. Snart skall bandet alla väntar på hela festivalen gå på scenen, och förhoppningsvis värma upp den kyliga augustikvällen med rejält mycket pyro och allsång.

Sabaton är som vanligt superenergiska och öppnar i sedvanlig ordning med Ghost Division. Det är Ingen överraskning, men ingen är heller besviken. Hitsen smattrar på till massa fyrverkerier och eld. Det tar bara någon låt innan nya gitarristen Tommy Johansson får publiken att dra av Swedish Pagans. Eller nya och nya, Tommy har redan varit med ett år – tänk va tiden går. Swedish Pagans får iallafall igång publiken ordentligt innan man kör lite svenska låtar från Carolus Rex-skivan. Man klämmer även in Wehrmacht från Coat of Arms som en riktig överraskning! Sedan piskar man på med Screaming Eagles, även den från Coat of Arms. Det är en låt som verkligen ställer krav på trummisen Hannes van Dahl som han klarar med bravur, satan vilket smatter i kaggen!

Missförstå mig inte, det är enormt pampigt och bra som Sabaton alltid är, men jag trodde nått lite mer eftersom festivalen firar 10 år. Uppträdandet i sig drar dock verkligen ögonen till sig, och den digitala backdropen ger en röd tråd genom den två timmars långa spelningen. Det är väldigt genomtänkt, och mer som en historia som berättas, än "bara" en konsert. Väldigt mäktigt! Överlag är det inget snack om saken, Sabaton är förmodligen Sveriges mest turnerande band och det är live dom skall ses. Joakim Brodén kan vara Sveriges bästa frontman och det märks hur kul de har på scenen, det är verkligen nått man inte kan fejka, big up! Folk från 30 olika länder kom för att se Sabaton på årets festival, och jag tror ingen lämnade området besviken.

 

SKRIBENT: Pontus Dahlin (pontus.dahlin@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Georgios Grigoriadis (georgios.grigoriadis@rockbladet.se)
Sandra Berkemo (sandra.berkemo@rockbladet.se)
KONSERT: Sabaton
ARENA: Sabaton Open Air
DATUM: 2017-08-19
BÄSTA LÅTEN: Panzerkampf

Relaterade artiklar