Snowy Shaw: Rockmusiken måste bli intressant för de yngre

Industrin har slagit knut på sig själv och gjort att rocken kommer dö ut. För att förhindra det måste även barn få chansen att upptäcka rockmusiken. Det är så Snowy Shaw resonerar inför sin exklusiva spelning på Sticky Fingers i Göteborg 26 augusti, som även innefattar en matinéföreställning för dem lite mindre hårdrocksöronen tidigare samma dag.

Snowy Shaw är kanske en av landets hårdast arbetande rockartister. Under sin nästan 30-åriga karriär har han bland annat medverkat i band som King Diamond, Notre Dame, Mercyful Fate och Sabaton. Idag är han dock soloartist och gör i princip allt själv. Han sjunger och spelar alla instrument själv samt skriver, designar och producerar själv.

– Jag har haft enormt roligt och är tacksam för den resa jag fått vara med om genom att turnera världen runt med alla dessa band. Men jag får inte tillräckligt utlopp för kreativiteten om jag stannar i en och samma konstellation för länge. Jag har alltid haft livlig fantasi och det känns bättre för mig att köra på mina galna idéer själv, utan att behöva dividera och kompromissa med andra. Jag gör det helt för min egen skull, sen om folk gillar det jag gör så är ingen mer glad och tacksam än jag, förklarar Snowy Shaw.

Snowy kan fortfarande uppleva att folk kommer fram och berömmer honom för hans tidigare prestationer med diverse band.

– Det händer att någon säger att något av alla band blev sämre efter mitt avhopp och i Notre Dames fall kommer folk och säger saker som att "Ja, ni var så jävla bra" och "Ni var coola". Det var ju synd att man inte hörde det oftare när det begav sig, säger Snowy med ett skratt.

Samtalet flyter in på rockmusik generellt och Snowy berättar att det som gjorde honom intresserad av musiken var i första hand Kizz och deras album "Destroyer" som han upptäckte som 7 åring . Sedan dess har det aldrig varit någon tvekan om att kombinera det musikaliska med det visuella.

– Missförstå mig rätt, hårdrock tenderar till att vara lite barnsligt med mycket drakdödar texter och överdådiga hjälteposer. Något jag förvisso gillat sen barnsben och jag betraktar det som en slags verklighetsflykt. Därmed tycker jag att det är en väsentlig del av helhetsintrycket att även profilera och iklä sig rollen genom att gestalta musiken visuellt. Jag har märkt hur fans som är föräldrar till yngre kommer fram och frågar om de kan ta med sig kidsen på mina gig. Jag tycker det är smickrande men tyvärr är det oftast en omöjlighet pga decibel bestämmelser och åldersgränser. Jag är rädd att rockmusiken i sig kommer förpassas till ett fenomen för gamlingar om man inte värnar om att lyckas väcka ett intresse hos yngre.

Att väcka ett intresse hos de yngsta är verkligen något som Snowy har påbörjat. Förutom sin huvudsakliga karriär som just Snowy Shaw, där en exklusiv spelning på Sticky Fingers i Göteborg och USA-turné väntar så har han ett sidoprojekt: Barndoom med Snömannens & hans vänner. Projektet har hittills resulterat i metalversioner av klassiker som bland annant ”Sjörövar Fabbe", "Idas Sommarvisa" och "Olyckans sång".

– Barnen älskar mina hårda versioner och vill hellre höra dem än originalen. För mig personligen var det dock tufft att ge sig på ett sådant kulturarv. Under inspelningen av "Idas sommarvisa" satt jag i studion och blev så sentimental att jag nästan grinade och tänkte ”Den här skatten får jag fan inte förstöra”, säger Snowy och skrattar.

– Det var annorlunda med "Olyckan" för den var ju så gott som världens första black-metal låt, fortsätter Snowy.

Förutom de redan digitalt släppta barnlåtarna så väntar ett album med namnet "Kråksång och rävspel" samt en matinéföreställning för barn, samma dag som spelnigen på Sticky Fingers. Snowy förklarar att just denna matinéföreställningen kommer vara i princip likadan som ordinarie spelning förutom att ljudnivån kommer vara lägre, för just barnens skull. Det finns dock långtgångna planer på att göra regelrätta hårdrocks föreställningar för skolungdomar under namnet Barndoom med Snömannen med början vårterminen 2018.

På frågan om vad han själv och publiken kan förvänta sig på Sticky Fingers, svarar Snowy artigt och kort om än aningens irriterat på denna typiska standardfråga: Expect the unexpected (skratt)… Jag sätter ihop den bästa tänkbara show jag kan under de rådande förutsättningarna och som jag hoppas ska ge publiken något sevärt med stort underhållningsvärde.

Innan samtalets slut konstaterar Snowy Shaw att det idag figurerar mer musik än någonsin tidigare, men att det samtidigt blir svårare och svårare att leva på det.

– Jag är fullt medveten om att gemene man inte riktigt förstår under vilka extremt hårda krav band och artister lever idag. Vill man supporta den artist vars musik man gillar behöver man vara trogen genom att gå på deras konserter och faktiskt köpa deras plattor, t-shirts med mera annars är risken överhängande att denne ej kan fortsätta göra sin musik. Det är fantastiskt att ha en lojal publik och att vara en del av en musikalisk gemenskap. Så till er som gillar det jag gör: Fortsätt stödja mig så slipper jag inom kort bo under en presenning vid Älvsborgsbron, säger Snowy innan han åter igen brister ut i sitt smittande skratt.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Snowy Shaw
AKTUELL MED: Spelning på Sticky Fingers, Göteborg, 26 augusti med matineföreställning för barn samma dag. Gästartister är Mikkey Dee och Pete Blakk. Förband är Disregard och Alfahanne. 


 

Relaterade artiklar