Summering av Ramblin’ Man Fair 2017

Den engelska festivalen Ramblin' Man Fair genomfördes för tredje året i rad i Mote Park, Maidstone, cirka 5 mil från den engelska huvudstaden. Det blev precis som tidigare år en bra mix av classic rock, southern rock, blues, prog och outlaw country. Gamla uvar som ZZ Top och UFO fick samsas med unga uppkomlingar som Blues Pills och Tyler Bryant & the Shakedown under den återigen välarrangerade festivalen. Nästa år kommer RMF att genomföras en månad tidigare, nämligen den 30:e juni och den 1:e juli. Early Bird biljetterna har redan släppts och är nästan slutsålda. Här följer Rockbladets högst subjektiva utmärkelser för årets festival. Bildgallerier finner du längre ned. Recensioner hittar du här.

FESTIVALENS BOMB: The Picturebooks. Två tyska bikers som ger allt och lite till på scen med en passion och inlevelse utöver det mesta jag sett. Snälla, kan någon ta den här duon till Sverige snart!

FREDAGENS KONSERT: Saxon. Biff och boysen har haft en rejäl formtopp några år nu med både bra plattor och vassa liveuppvisningar. Lägg aldrig av!

LÖRDAGENS KONSERT: De stora husgudarna Rival Sons är alltid Rival Sons, det vill säga briljanta, men The Picturebooks i hällregnet – helvete!

SÖNDAGENS KONSERT: Jämnt skägg mellan Blues Pills, Tyler Bryant & the Shakedown och Monster Truck men de sistnämnda vinner på övertid. Får ett av festivalens allra bästa mottaganden.

FESTIVALENS SNYFTARE: Under mina hittills 12 konserter med Rival Sons har jag aldrig fått uppleva sorgsamma balladen Jordan. Nu kom den till slut när vi i publiken fick välja mellan den och Where I've Been. Detta tillsammans med den starka texten gjorde att det blev lite blött på kinden inte bara av regnet.

FESTIVALENS MAT: Smokey Texas' burgare slog allt. Att de dessutom gick att äta med en hand gjorde det möjligt att hålla pinten (eller något annat…) i den andra.

FESTIVALENS SORGLIGASTE: Dan Baird's cancerbesked. På fredagen innan spelningen kommer beskedet att Baird diagnostiserats med leukemi och lagts in på sjukhus. Homemade Sin genomför dock spelningen som trio där Micke Björck och Warner E. Hodges delar på de vokala insatserna.

FESTIVALENS KROCK 1: UFO vs. The Quireboys. Många krockar i år men den här var extra jobbig. Att se Quireboys i ett knökat bluestält (Four Roses Bourbon Blues Stage) eller legenderna UFO för första och kanske sista gången. Det blev Phil Moog i stället för Spike.

FESTIVALENS KROCK 2: Scorpion Child vs. Dan Baird & Homemade Sin. När Dan Baird själv ställde in blev det inte lika jobbigt att valet föll på att premiärspana konceptalbumfavoriterna Scorpion Child.

FESTIVALENS LUFTGITARRKONVENT: UFO. Om någon kommit på idén att sälja luftgitarrer innan och under UFO-konserten så hade denne varit rik idag. Så jävla vackert att se!

FESTIVALENS SCEN: Grooverider Stage. Här stod man parkerad under större delen av lördagen och avnjöt idel ädel klassrock av Dirty Thrills, Lionize, The Picturebooks, Vintage CaravanScorpion Child och Rival Sons. Den stora huvudscenen fick klara sig utan Rockbladet under den andra dagen.

FESTIVALENS MERCH: Vintage Caravans snitsiga tröjor med psykedeliska motiv gjorde att ett inköp var tvunget trots att storleken var fel. Blir antingen 90 graders tvätt eller megabulk på gymmet nu för att få baseballtröjan att passa.

FESTIVALENS VANLIGASTE TISCHA: ZZ Top. Det märktes tydligt vilket band som headlinade årets Ramblin Man Fair. Skäggboogie från Texas blir aldrig gammalt. I övrigt var det som vanligt många tryck med Iron Maiden, AC/DC och Black Sabbath.

FESTIVALENS ALE: Brewhouse & Kitchens Ramblin' Man Fair Ale var bäst av de jag frestade smaklökarna med. Plus i kanten för det generösa utbudet av riktig öl (läs ale) på ölfestivalen. Räknade till 22 olika sorter det här året.

FESTIVALENS OUTFIT: Nathan Bergman. Lionize-sångarens guldglittriga dräkt verkar ha kommit från samma skräddare som den svenska trion Heavy Tiger använder. Stark konkurrens av Aryn Jonathan Black's (Scorpion Child) svarta fransjacka och Óskar Logi Ágústsson's (Vintage Caravan) fransiga läderväst som båda osar hippie och Easy Rider. Vill haaaaaaaaaaa som Morran hade uttryckt det.

FESTIVALENS MISS: Att man bara såg fragment av Devin Townsend Projects spelning från presstältet. Var enligt rapporterna omvälvande. Kommer förmodligen ältas i några år nu.

FESTIVALENS NOSTALGIKICK: Doctor, Doctor. Mången gång har man känt adrenalinet rusa innan Iron Maidens konserter när UFO's Doctor, Doctor ljudit ur PA't strax innan Järnjungfrun kliver på. Nu fick jag äntligen uppleva den på riktigt och det var mäktigt.

FESTIVLAENS LÅT: Soul med Rival Sons. Om jag under vapenhot tvingas välja EN bästa låt med Rival Sons så blir det denna inte så ofta spelade pärla, den har allt – känsla, passion, dynamik, text och långa jam. Om Janis Joplin återfötts som man hade han hetat Jay Buchanan.

FESTIVALENS KORTASTE: Dirty Thrills akustiska spelning i VIP-tältet. När vi efter diverse dialog med arrangörerna till slut får komma in i VIP-tältet för foto och filmning så är det bara knappt en halv låt kvar av giget. Snopet, men det lät i alla fall bra på håll…

FESTIVALENS TRÅKIGASTE: Ghoultown. På pappret verkade detta kul men när flera av bandmedlemmarna ser ut att helst vilja vara någon annanstans då tappar man fort intresset.

FESTIVALENS ANSIKTSBEHÅRING: Stevie Westwood's mustach. Sångaren i The Black Crowes-swaggiga Bad Touch stiligt vaxade snorbroms är nära släkt med Scott Holiday's dito. Stark konkurrens, såklart, från både Dusty Hill's och Billy Gibbon's skägg men även deras lurviga gitarrer under Legs.

FESTIVALENS SKINNBYXA: Louis James. Dirty Thrills-sångarens tighta skinnbrallor hade fått sig en reva i grenen man han lyckades, till skillnad mot Lenny Kravitz, behålla de ädla delarna på plats.

FESTIVALENS MEST EFTERLÄNGTADE: Solen. Efter två dagar med regn, regn och regn blev det äntligen uppehåll och sol under den tredje dagen. Tack The Met!

 

BILDGALLERI ZZ TOP

 

BILDGALLERI UFO

 

BILDGALLERI MASSIVE

 

BILDGALLERI JACK J HUTCHINSON

 

BILDGALLERI THE QUIREBOYS

 

BILDGALLERI BLUES PILLS

 

BILDGALLERI TYLER BRYANT & THE SHAKEDOWN

 

BILDGALLERI DIRTY THRILLS

 

BILDGALLERI SCORPION CHILD

 

BILDGALLERI THE VINTAGE CARAVAN

 

BILDGALLERI GHOULTOWN

 

BILDGALLERI RIVAL SONS

 

BILDGALLERI MONSTER TRUCK

 

BILDGALLERI THE PICTUREBOOKS

 

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
EVENT: Ramblin' Man Fair 2017
ARENA: Mote Park / Maidstone
DATUM: 2017-07-28–30
BÄST: Alla sylvassa band man sällan eller aldrig får se i Sverige och att festivalen fortsätter premiera kvalitet före kvantitet
SÄMST: Alla festivalkrockar man tvingas välja mellan

Relaterade artiklar