The Finnish Invasion – Before the dawn

När finska musikern Tuomas Saukkonen år 1999 kände att han fått nog av trummandet i ett lokalt band, föddes Before The Dawn, En tid i en studio bokades och under Before The Dawn´s tid skulle det resultera i tre hyllade demos, sju fullängdsalbum, en dvd och två mini-album. Under sin karriär har bandet spelat i flera olika länder och däribland som support till Katatonia, Moonspell, Swallow The Sun, Scar Symmetry och förra veckans musiktips: AMORPHIS.

Trots att de tio första åren innebär många byten gällande både skivbolag och medlemmar, är nuvarande bandmedlemmar ett resultat av beslutet som togs år 2011. Before The Dawn hade två val, antingen lägga ner bandet eller ändra både line up, men också musikstil.

Det sista albumet, Rise Of The Phoenix släpptes för fem år sedan och för att hylla 10-års jubileum av albumet Deadlight, gjorde gruppen ett speciellt framträdande på den finska musikfestivalen John Smith Festival.

Idag är Tuomas och Joonas Kauppinen istället aktiva inom bandet WOLFHEART som grundades år 2013. Tredje albumet TYHJYYS släpptes passande nog den tredje mars i år (3/3).

PHOENIX RISING

Pitch-Black Universe

Faithless

Här kan du lyssna på Rockbladets Spotify med alla medverkande i THE FINNISH INVASION

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@gmail.com)

Relaterade artiklar